Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключова четиридневна дипломатическа совалка на Байдън в Близкия Изток

Президентът Джо Байдън (вдясно) говори с израелския министър на отбраната Бени Ганц (вляво), а израелският експерт по технологии и иновации Даниел Голд (в центъра) ги наблюдава по време на обиколка на отбранителните системи на страната Iron Beam и Iron Dome, Тел Авив, Израел, 13 юли 2022 г
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън започна първата си обиколка в Близкия Изток като държавен глава на Съединените щати. Първата му спирка е Израел, а след това Палестинските територии и Саудитска Арабия.

Минути преди 16:00 часа българско време Джо Байдън кацна на международното летище "Бен Гурион" близо до Тел Авив, където беше приветстван от израелския премиер Яир Лапид. При пристигането си той изрази готовност Съединените щати да работят за задълбочаване на интеграцията на Израел в региона на Близкия Изток.

В програмата му е предвидена и среща с палестинския президент Махмуд Абас на Западния бряг, по време на която се очаква да изрази подкрепата си за решаване на конфликта между Израел и палестинците.

От Израел Байдън ще пътува с директен полет до Саудитска Арабия и това ще бъде първият път, когато американски президент лети директно от Израел до арабска страна, която не признава еврейската държава, отбелязва АФП.

Заявка за сближаване между Тел Авив и Риад даде съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливън преди началото на обиколката на Байдън: "Всяко нормализиране от какъвто и да е вид ще бъде дълъг процес, но търсенето на напредък в тази посока със сигурност е нещо, върху което сме фокусирани".

Байдън вече даде знак, че се опитва да възстанови обтегнатите отношения със Саудитска Арабия в момент, в който се стреми към повишаване на доставките на петрол от Персийския залив, както и към по-тесни връзки в областта на арабската сигурност в противодействие на Иран.

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази надежда Байдън да не търси начин да обърне Саудитска Арабия срещу Русия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

4,3 млн. пациенти в Европа се заразяват всяка година с допълнителна инфекция при престой в болница

Всяка година над 4 милиона пациенти в Европа се заразяват с поне една допълнителна инфекция по време на своя болничен престой.  Инфекциите, свързани с медицинско обслужване, са значително предизвикателство за безопасността на пациентите в цяла Европа, подчерта директорът на Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията доктор Андреа..

публикувано на 08.05.24 в 05:25

Кипър ще финансира изследователски проекти в авангардни научни области

С нови програми за над 16 млн. евро правителството на Кипър ще финансира изследователски проекти в авангардни области и ще подкрепи участието на младите учени в европейски научни дейности. Отварянето им за кандидатстване бе обявено във вторник от Фондацията за изследвания и иновации. По най-мащабната програма, наречена "Острови на върхови..

публикувано на 08.05.24 в 05:19
Летище

Хаос на британските летища заради проблеми при паспортния контрол

Съобщава се за хаос по летища в Обединеното кралство, свързан с електронните врати при паспортен контрол.  Някои от най-натоварените британски летища съобщиха, че граничните сили изпитват общонационален проблем, засягащ пътниците при паспортен контрол. От "Станстед" и "Гатуик" заявиха, че става дума по-конткретно за електронните врати при паспротнтата..

публикувано на 08.05.24 в 05:14
Клаус Йоханис и Джо Байдън

Румънският президент е готов да обсъди изпращането на зенитно-ракетен комплекс Patriot в Украйна

Румънският президент Клаус Йоханис заяви във вторник, че е готов да обсъди изпращането на зенитен ракетен комплекс Patriot в Украйна, след като Германия призова страните членки на Европейския съюз и НАТО да укрепят противовъздушната отбрана на Украйна, съобщава Ройтерс. "През последните няколко седмици имаше дискусии за това кой може..

публикувано на 07.05.24 в 23:20
Атанас Янев, бивш кмет на Дупница

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев осъди прокуратурата на 28 хил. лв. обезщетение

Бившият кмет на Дупница инж. Атанас Янев в мандата 2007 до 2011 г., считан тогава за фаворит на братя Галеви, осъди Софийска районна прокуратура на 28 хил. лв. обезщетение. Искът на Янев е бил за 120 хил. лв. обезщетение на   нанесени му морални вреди. Съдебното производство срещу Янев, по което е оправдан окончателно, е продължило 12..

публикувано на 07.05.24 в 22:20

31 политически формации регистрираха листите си в Благоевград за изборите за НС

31 политически формации регистрираха листите   си за участие в предсрочните парламентарни избори в  Благоевград, като повече от половината го направиха в последния ден. Истинска лидерска битка се очаква  в Пиринско. Само две политически формации регистрираха пълни листи от 22-ма кандидати за парламентарния вот на 9 юни в първи..

публикувано на 07.05.24 в 21:47
Осама Хамдан, представител на

"Хамас": Без споразумение за прекратяване на огъня, ако продължи израелската агресия срещу Рафах

Представителят на групировката "Хамас" Осама Хамдан предупреди, че ако израелската военна агресия в Рафах продължи, няма да има споразумение за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс. Коментарите на "Хамас" бяха направени по време на пресконференция в Бейрут, когато делегация на групировката пристигна в Кайро от Доха, за да продължи..

публикувано на 07.05.24 в 21:36