Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естония планира да забрани носенето на оръжие на руските и беларуски граждани

Талин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Естония планира да забрани на живеещите в страната руски и беларуски граждани  да носят оръжие. Това се предвижда в коалиционното споразумение, което ще бъде подписано от новото правителство, предадоха информационните агенции. Преди да влезе  в сила новата разпоредба ще са необходими законови промени .

Съседната държава Латвия пък укрепва границата си с Беларус, която е външна за ЕС. За целта страната ще получи 63 млн. евро от Европейската комисия. С помощта ще се инсталират модерни системи за наблюдение, съобщиха от  вътрешното министерство в Рига.

Латвия обвинява Беларус и лидера ѝ Александър Лукашенко, съюзник на Русия, че организират струпване по границата на мигранти от размирни региони.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голямо закъснение на влакове заради компютърен проблем

Софтуерен проблем с компютърната централизация за управлението на стрелките на Централната гара в София е причина за голямото закъснение на влаковете на гарата снощи, съобщиха от компанията "Железопътна инфраструктура".  В резултат на повредата някои от влаковете, сред които до Варна и Бургас, са се движили със закъснение до 2 часа. Аварията е във връзка..

публикувано на 28.05.24 в 11:15

Пожар пламна в сградата на Община Кресна

Пожар е възникнал в сградата на община Кресна.  На мястото са изпратени два екипа на пожарната, които гасят огъня. Два екипа на пожарните служби са на място, за да гасят огъня. Няма информация за пострадали хора.  Сигналът за пожар в една от стаите на третия етаж в административната сграда на общината е подаден малко преди 10 часа. За..

публикувано на 28.05.24 в 10:57

Черешов туризъм в Кюстендилско, за втора година овощари организират "Набери си сам"

В Кюстендилско, където започва кампанията по прибирането на плодовете, стартира и така нар. черешов туризъм, казаха земеделски производители. За втора година е обявена оферта от местни овощари - "Набери си сам". Всеки желаещ може да влезе в градината, да си набере сам от плодовете  и срещу символична сума да си ги вземе за вкъщи...

публикувано на 28.05.24 в 10:46

Опит за въоръжен грабеж в кметството на Шивачево

Опит за въоръжен грабеж e извършен в град Шивачево, съобщават от полицията.  По непотвърдена информация маскирани с оръжие са направили опит да проникнат в сградата на кметството, в която има банкомат. Очаквайте подробности!

публикувано на 28.05.24 в 10:32
Зденка Тодорова

Зденка Тодорова посвети книга на 25-и пехотен драгомански полк

Снощи беше премиерата на поредната книга на Зденка Тодорова, посветена на 120 години от създаването на 25-и пехотен драгомански полк . Тя се казва "Любимият полк". " Измихме срама на заспалото общество , което 120 години като че ли не знае, че освен в България, и извън България има българи, които са оставили трайна следа в историята на..

публикувано на 28.05.24 в 10:21
Премиерът на Испания Педро Санчес

Испания започна процедура по признаване на Палестинска държава

Испания официално започна процедура по признаване на Палестинска държава, предадоха световните агенции. Премиерът Педро Санчес заяви, че Мадрид признава Палестинска държава със столица Източен Ерусалим, чиято територия включва Ивицата Газа и Западния бряг. По думите на Санчес признаването е от основна необходимост за постигане на мир в..

публикувано на 28.05.24 в 10:02

Дрогиран блъсна три коли при гонка с полицията във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа неправоспособен и дрогиран млад водач, който при опит да избяга от полицейско преследване, е катастрофирал в три автомобила под крепостта "Царевец". Тази нощ полицейски патрул се е опитал да спре  спортен автомобил, но водачът не изпълнил разпореждането и последвало преследване.  На моста под крепостта..

публикувано на 28.05.24 в 10:01