Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции след гласуването в Собранието и подписването на протокол България - РСМ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери и Съединените щати приветстваха вчерашния вот в македонския парламент за началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз.

"Поздравления за Северна Македония ... Това бе историческа възможност и вие се възползвахте от нея," написа в Туитър председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

"Посрещаме ви с отворени обятия," отзова се и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън също приветства решението на мнозинството в македонския парламент: "Осъзнаваме трудностите, свързани с този компромис, който утвърждава и зачита културната идентичност на Северна Македония и македонския език. Европейски съюз, който включва изцяло Западните Балкани, включително Албания и Северна Македония, ще бъде по-силен и по-проспериращ," заяви първият дипломат на САЩ.

Напрежението по темата Северна Македония вече спадна у нас, сега се очаква това да стане и в югозападната ни съседка - това заяви евродепутатът и докладчик на Европейския парламент за Северна Македония Илхан Кючюк след подписването на двустранния протокол между София и Скопие. Кючюк направи изявлението във Велико Търново на среща между македонски и български журналисти, организирана от БТА.

Не би трябвало да има проблеми в отношенията между Скопие и София оттук нататък, заяви Илхан Кючюк в началото на срещата "Време за разговор" във Велико Търново.

"Всичко е заложено в европейските документи, Европейската комисия в лицето на своите представители даде необходимите гаранции, че всичко, което е чувствително - като идентитет, като език, за Северна Македония запазено. Оттам-нататък обаче всичко трябва да влезе в разговора между двете страни“.

По повод следващата стъпка в отношенията ни – промяна в Конституцията на Северна Македония, Кючюк заяви:

"Позицията трябва да реши дали иска Северна Македония да бъде част от Европейския съюз и да покаже не само храброст, а и мъдрост в своите действия, или да остане някъде в полето на сивотата и други държави да диктуват дневния ред на Северна Македония".

Македонските журналисти разбраха за подписването на протокола едва, след като снощи пристигнаха във Велико Търново. След церемонията по подписването му в София, Александър Чомовски – един от доайените на македонската журналистика заяви: "И с протокол и без протокол. И с вето, и без вето те са обречени на успех. Не заради Петков и Ковачевски и не заради Макрон или Шолц, а заради нуждата да сме земи без граници".

Постоянните представители на страните членки на ЕС ще заседават утре, след като България и Северна Македония подписаха двустранния протокол - част от рамката, по която югозападната ни съседка ще води преговори за членство в ЕС.

Заседанието ще започне след края на "Съвет външни работи". Не се очаква да има спънки и във вторник сутринта ще се проведат междуправителствените конференции със Северна Македония и Албания, които ще дадат начало на преговорите за членство в ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маргаритис Схинас

Схинас: Нужно е европеизиране на Балканите, не балканизиране на Европа

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас коментира пред гръцките медии последствията за Скопие, ако не спазва Преспанския договор. Схинас заяви пред медии от Солун поведението на новото политическо ръководство в Скопие. Схинас каза, че е належащо "европеизиране на Балканите, а не балканизиране на Европа". Той..

публикувано на 19.05.24 в 12:51
Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи

Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи с участие в нощта на музеите

През изминалата нощ се проведе Двайсетото издание на Европейската Нощ на музеите . Повече от 50 музея и галерии останаха отворени до малките часове на нощта. Един от тях беше Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи .  Телефони с шайба, телеграфни апарати с морзов ключ , 8-битови персонални компютри, български лампови..

публикувано на 19.05.24 в 12:33

Избор на митрополит в Сливенската епархия

В Сливенска епархия днес отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест епископи. Отново избори за Сливенски митрополит днес Изборният ден започна с литургия в храма "Свети Димитър" в Сливен. Избирателите вече са в сградата на Сливенска митрополия, където ще..

публикувано на 19.05.24 в 12:31

Васил Терзиев обеща поне един лифт на Витоша да заработи до края на мандата му

Кметът на София Васил Терзиев пое ангажимент до края на неговия мандат да заработи поне един лифт на Витоша. По-рано днес от групата  на ГЕРБ - СДС в Столична община поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община заради възможното постоянно спиране на Симеоновския кабинков лифт - последната такава връзка на..

публикувано на 19.05.24 в 12:13

Възпалителните чревни заболявания нямат граници

Около 4 хиляди българи живеят с възпалителни чревни заболявания , които изискват редовно проследяване и поддържане на организма чрез правилно хранене и спорт. Данните са на Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит , които в днешния Световен ден за борба с тези заболявания организират среща между лекари и пациенти в София...

публикувано на 19.05.24 в 12:02

Украйна е атакувала Крим с ракети, руската офанзива в Харковска област продължава

Украйна е атакувала окупирания полуостров Крим с американски далекобойни ракети ATACMS, твърдят назначените от Москва местни власти, като деветте снаряда са били свалени. За няколко часа е било спряно движението по моста над Керченския проток. Силите на Киев са изстреляли и близо 60 дрона по южни руски области като петролна рафинерия в..

публикувано на 19.05.24 в 11:45
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Евтим Милошев: Очакваме ръст над 10% от летния туристически сезон

Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни прогноза е ръст от 10%, а ако е над 10% ще е отлично. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев интервю пред БНР. Оптимистичната му прогноза се базира на разговорите му с бранша, работодатели, туроператори и представители на сектора. „В петък открихме..

публикувано на 19.05.24 в 11:31