Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновени са доставките на руски газ за Европа през "Северен поток 1"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък сутринта руският газ започна отново тече през най-големия тръбопровод между Русия и Германия след 10-дневното прекъсване поради годишна поддръжка, съобщи операторът на газопровода, което отслаби опасенията, че периодът на профилактика ще бъде удължен, съобщава Ройтерс.

Тръбопроводът транспортира 55 милиарда кубически метра газ годишно под Балтийско море и беше спрян от 11 до 21 юли за годишна поддръжка.

На уебсайта на оператора Nord Stream AG физическите газови потоци бяха 29 284 591 киловатчас за час (KWh/h) в часовия диапазон 07.00-08.00 българско време, след като преди това беше отчетено нулево подаване на синьо гориво.

На 10 юли, последния ден на работа преди началото на годишната профилактика, газовите потоците бяха на приблизително същото ниво - малко над 29 000 000 kWh/h.

Според говорител на Nord Stream AG доставката на газ трябва да бъде същата, както беше преди годишната профилактика - или общо 67 милиона кубически метра на ден, което съответства на 40% използване на максималния капацитет на тръбопровода. Тъй като капацитетът постепенно се възстановява, нотифицираните количества могат да се променят през деня.

Междувременно ръководителят на Германската федерална мрежова агенция Клаус Мюлер заяви в "Туитър", че рано сутринта е възстановен приблизително 30% от капацитета.

Най-големият вносител на руски газ в Германия Uniper пък заяви, че Русия доставя около 40% от договорените обеми газ след възобновените доставки по газопровода "Северен поток 1".

Говорител на австрийската енергийна компания OMV каза, че "Газпром" е сигнализирал, че ще достави около 50% от договорените обеми газ в четвъртък, нива, които бяха наблюдавани и преди спирането на "Северен поток 1" на 11 юли.

"Газпром" ще достави приблизително 36 милиона кубически метра газ днес, за разлика от 21 милиона кубични метра, които бяха доставяни през последните дни, съобщи италианската мултинационална нефтена и газова компания Eni в четвъртък сутринта.

Междувременно изходните потоци в измервателната точка Mallnow на германската граница възлизат на 3 911 076 kWh/h в четвъртък спрямо около 3 000 000 kWh/h предния ден, показват данни от оператора на тръбопровод Gascade.

Номинациите за руски газови потоци в Словакия от Украйна през граничния пункт "Велке Капушани" са около 36,9 милиона кубични метра на ден, непроменени спрямо предходния ден, показват данни на украинския оператор на газовата преносна система.

"Газпром" заяви, че неговите доставки на газ за Европа през Украйна през входната точка "Суджа" се оценява в четвъртък на 42,2 млн. кум. м спрямо 40,1 млн. куб. м ден по-рано.

Заявлението за доставка на газ през входната точка "Сохрановка" беше отхвърлено за пореден път от Украйна, каза още "Газпром".

Европа беше на ръба на газова криза относно рестартирането на газопровода "Северен поток 1" след неговата годишната поддръжка, което накара европейските правителства да се подготвят за евентуални допълнителни съкращения на доставките на фона на икономическия отговор на Кремъл относно подкрепата на ЕС за Украйна във връзка с руската инвазия в страната.

Германия и ЕС като цяло са зависими от руските изкопаеми горива от години и има широкообхватни опити да намалят тази зависимост. От март насам ЕС договори нови газови сделки със Съединените щати и Азербайджан и проведе преговори с Израел и Катар.

Говорейки в сряда, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза, че Русия изнудва Европа и използва енергията като оръжие.

Въпреки новината, че потоците са възобновени, ЕС ще продължи да работи по плановете си за извънредни ситуации в случай на пълно спиране на доставките на газ от Русия. В тази връзка Комисията поиска от 27-те държави членки на съюза да намалят потреблението си на газ с 15% от 1-ви август тази година до 31-ви март 2023 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българска Патриаршия

Започва избирането на делегати, които ще избират бъдещия български патриарх

Днес във всички епархии на БПЦ трябва да се проведат избори за делегати, които ще избират бъдещия български патриарх по време на събора, насрочен от Св.Синод за 30 - ти юни. В 15 те епархии, 13 в страната и две зад  граница, епархийските избиратели трябва да определят  кой ще ги представлява на  патриаршеския събор. Проф. Дилян..

публикувано на 02.06.24 в 05:53

Държавите от СЗО си поставиха срок до една година да се договорят за глобално споразумение за пандемиите

Страните членки на СЗО не успяха да се договорят за глобално споразумение за пандемиите в рамките на Световната здравна асамблея. 194-те държави членки на Световната здравна организация преговарят от две години. Надеждата беше, че ще успеят да се договорят тази седмица за окончателен текст на споразумение, което ще им помогне да бъдат по-добре подготвени..

публикувано на 02.06.24 в 05:26
Кая Калас

Премиерът на Естония: Нямаме план Б, ако Украйна загуби войната

Нямаме план Б, ако Украйна загуби войната, заяви министър-председателят на Естония Кая Калас в интервю за кореспондента на Би Би Си по въпроси на сигурността Франк Гарднър. Естония се смята за държава на първа линия, т.е. страна членка на НАТО, където нейните граничари виждат през река Нарва руската крепост Ивангород. Тази малка балтийска държава, някога..

публикувано на 02.06.24 в 05:19
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да приеме предложението за примирие

Египет и Катар подкрепят Съединените щати и призовават Израел и групировката "Хамас" да постигнат съгласие по предложението за примирие в Ивицата Газа на американския президент Джо Байдън. Това съобщи Държавният департамент, цитиран от "Ройтерс". От "Хамас" посочиха, че ще се съгласят на прекратяване на огъня, ако еврейската държава също подкрепи плана..

публикувано на 02.06.24 в 04:45
Киър Стармър

Британска поп група забрани на лейбъристите да използват песента "Things Can Only Get Better"

Британската поп група "D:Ream" забрани на лидера на лейбъристите Киър Стармър да използва техен хит, който "новите лейбъристи" на Тони Блеър през 1997 година използваха в предизборната си кампания и спечелиха вота. Основатeлите на групата Алан Макензи и Питър Кана заявиха, че са били ужасени да чуят по висикоговорител техния хит "Things Can Only Get..

публикувано на 02.06.24 в 04:34

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21