Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна: Военни действия и коментари за предстоящия износ на зърно от пристанища на Черно море

Кадър, заснет по време на посещение, организирано от руските сили, показва обработка на пшенично зърно във ферма в района на Старобелск, Луганска област, 12 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна обяви, че е унищожила 50 руски склада за боеприпаси с артилерийските системи "Хаймарс", доставени от Съединените щати миналия месец. Русия пък настоя, че атаките ѝ срещу пристанището в Одеса няма да попречат на прилагането на споразумението за износ на зърно, постигнато с посредничеството на ООН.

"Ударът на руските въоръжени сили по военната инфраструктура в пристанището на Одеса не може и не бива да повлияе на товаренето на зърно според постигнатите договорености", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия не е поемала никакви ангажименти, включително по споразумението от Истанбул от 22 юли, което да ѝ забрани да продължи специалната военна операция, като унищожава военна инфраструктура и други военни цели, допълни външният министър Сергей Лавров: "Терминалът за зърно в пристанището на Одеса е значително отдалечен от военната част. Няма никакви пречки от наша страна доставките да започнат съгласно споразумението от Истанбул".

Украинската армия съобщи, че руските ракети не са засегнали пристанищните складове на зърно, нито са причинили значителни щети. Властите обявиха, че подготовката за възобновяване на износа на зърно продължава и се надяват това да се случи много скоро.

"Смятаме, че през следващите 24 часа ще сме готови да работим за възобновяване на износа от нашите пристанища", заяви заместник-министърът на инфраструктурата Юрий Васков: "Очакваме първата доставка да бъде осъществена тази седмица. Пристанището в Черноморск ще бъде първо, след това Одеса, а после пристанище Пивдени. Като цяло след две седмици ще имаме техническа готовност за износ от всички терминали на тези пристанища".

Министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков, който водеше украинската делегация в Истанбул подчерта: "За нас беше много важно да контролираме всичко в украинските териториални води и пристанища. Няма да има представители на ООН и други държави".

Украйна обяви още, че нейните въоръжени сили са използвали артилерийските системи "Хаймарс", доставени от Съединените щати миналия месец, за да унищожат петдесет руски склада за боеприпаси.

Министърът на отбраната Олексий Резников подчерта нарастващото влияние на мобилните артилерийски системи "Хаймарс" за противопоставяне на руската инвазия, която навлезе в шестия си месец.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Януш Залески, държавен секретар в екоминистерството на Полша, и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство.

Полски експерти: Много е важно проблемите на гората в ЕС да се решават от лесничеите

Защитата на горите в Европа трябва да е поверена не на политиците, а на експертите. Това е мнението на Януш Залески – държавен секретар в екоминистерството на Полша и зам.-генерален директор на държавните гори там. Залески и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство, бяха на частно посещение у..

публикувано на 17.06.24 в 09:43

Старт на жътвената кампания в Монтанско

В област Монтана откриват официално жътвата днес. Това ще стане във Вълчедръм в 10 часа. Идеята за официален старт на жътвената кампания е на Монтанския съюз на зърнопроизводителите. "От години ритуалът не бе правен и сега отново искаме да отбележим началото на жътвата в област Монтана", поясни председателката на съюза Веселка Василева...

публикувано на 17.06.24 в 09:36

Георги Стоянов: Фермерите трябва да имат шанса при извънредни ситуации да възстановят своя бизнес

Българският фермерски съюз настоява за създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието , предизвикани от природни бедствия. Фермерите поискаха това в официално писмо до Министерството на земеделието и храните. Инициативата не е нова , уточни пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. И сега има държавна..

публикувано на 17.06.24 в 09:33

Възстановено е водоподаването за кюстендилското с. Соволяно

Възстановено е водоподаването за кюстендилското с. Соволяно, където през неделния ден аварира помпа от кладенец при река Бистрица и цялото село бе без вода, каза кметът Пламен Илиев. Екипи на "Кюстендилска вода" работиха през целия ден. Водопроводът на Соволяно е полаган през далечната 1934 г. Наложило се да бъде доставен резервен..

публикувано на 17.06.24 в 09:33
Калин Стоянов

Вътрешният министър подаде заявление за лична карта от ново поколение

От понеделник Дирекция "Български документи за самоличност" въвежда нов образец на българска лична карта.  С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни - два пръстови отпечатъка и снимка. Въвежда се нов образец на българска лична карта..

публикувано на 17.06.24 в 09:17

"Колите - на първо място в центъра на града?" – в търсене на транспортни решения

"Екипът на София" и платформата за дискусии и дебат "Среда" организират обсъждане на транспортни решения за центъра на София, провокирано от последните промени на движението в района около НДК. Промените предизвикаха бурни обществени реакции, стигна се и до протести. Дискусията тази вечер е озаглавена "Колите - на първо място в центъра на..

публикувано на 17.06.24 в 09:03

Президентът Радев свиква първото заседание на 50-ото НС на 19 юни

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 50-о Народно събрание в 9.00 часа на 19 юни 2024 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът насрочва първото заседание на 50-ото Народно събрание На първото си заседание новоизбраните депутати ще..

публикувано на 17.06.24 в 08:41