Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В телефонен разговор Блинкън призова Лавров да зачита споразумението за износ на украинско зърно

Антъни Блинкън и Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Сергей Лавров в телефонен разговор да зачита споразумението за износ на украинско зърно през Черно море:

"Посланик Бриджит Бринк - нашият посланик в Украйна, бе в Одеса тази сутрин. Тя потвърди, че корабите са натоварени и готови да отплават. От жизнено значение е Русия да изпълни задълженията, които пое - пое ги пред света", каза Блинкън.

Това бе първият разговор между двамата първи дипломати на САЩ и Русия от 15 февруари - 9 дни до началото на войната, когато Блинкън предупреди Лавров срещу нахлуването в Украйна, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Блинкън отправи и предупреждение срещу плановете на проруските власти в Херсон и Запорожието да проведат наесен референдуми за присъединяване към Русия:

"Тези планове няма да бъдат приети никога. Светът никога няма признае анексии (на украински територии), а ние ще наложим на Русия да плати съществена допълнителна цена, ако пристъпи към изпълнение на тези планове".

На свой ред, Лавров е упрекнал Блинкън, че Съединените щати не изпълняват обещанието си за отмяна на санкциите, които вредят на експорта на руски храни, и е добавил, че Москва ще изпълни до край поставените цели на т.нар. "специална военна операция" в Украйна -  терминът, който Москва използва, за да определи своята инвазия в Украйна, която според нея се провежда при самоотбрана.

Украйна и нейните съюзници обаче продължават да твърдят, че руското нападение е напълно непровокирано.

Лавров също така каза на Блинкън по време на телефонния им разговори, че "непрекъснатото помпане на оръжия от страна на САЩ и НАТО във въоръжените сили на Украйна само удължава агонията на режима в Киев, удължавайки конфликта и умножавайки жертвите“, според информация на руското външно министерство.

Държавният секретар заяви, че в проведения телефонен разговор с руския външен министър е оказал и натиск върху Кремъл да приеме "същественото предложение", което Вашингтон е направил, за да осигури освобождаването на двама американци, задържани в Русия.

"Имахме откровен и директен разговор“, каза Блинкън на пресконференция в Държавния департамент. "Натиснах Кремъл да приеме същественото предложение, което направихме за освобождаването на Пол Уилън и Бритни Грийнър", посочи той.

Лавров пък е предложил на Блинкън двете страни да се върнат към "тихата дипломация" по въпроса за размяната на затворници.

"Що се отнася до възможната размяна на лишени от свобода руски и американски граждани, руската страна настоятелно предложи връщане към практиката да се работи по професионален начин и да се използва "тиха дипломация", вместо да се хвърля спекулативна информация“, се казва в изявление на руското външно министерство.

Тази седмица Съединените щати обявиха, че са направили предложение на Русия преди седмици, за да осигурят освобождаването на звездата от NBA Бритни Грийнър и бившия американски морски пехотинец Пол Уелън, но не разкриха какво предлагат.

Източник, запознат със ситуацията, каза, че Вашингтон е готов да размени руския трафикант на оръжие Виктор Бут, който излежава 25-годишна присъда в затвора в Съединените щати, като част от сделката.

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радослав Димов

Освободиха апелативния прокурор на София

Прокурорската колегия на ВСС гласува оставката на апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди с "личен почетен знак - златен" и 1500 лева за "проявен висок професионализъм, безупречно изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества". По негово искане, Димов напуска и съдебната система.  Преди гласуването той..

публикувано на 22.05.24 в 12:41
Кириакос Мицотакис

Атина пак предупреди Скопие за риска от международна изолация

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи поредно предупреждение към Скопие за риск от международна изолация на страната като следствие от неизпълнение на Преспанския договор. В интервю днес пред телевизия "Опен" премиерът Мицотакис за пореден път предупреди Скопие, че европейският път на страната минава през пълно изпълнение на..

публикувано на 22.05.24 в 12:35

Голяма част от София остава без топла вода за няколко дни

Големи райони в София остават без топла вода за три дни. Причината – авария на колектор на основни съоръжения в ТЕЦ "София", съобщиха от "Топлофикация – София". Без топлоподаване ще бъдат сградите в карето бул. "История Славянобългарска", надлез "Надежда", бул. "Княгиня Мария-Луиза" - "Гарови жилища", бул. "Княгиня Мария-Луиза", ул. "Веслец",..

публикувано на 22.05.24 в 12:16
Пропалестинска демонстрация в Барселона, 20 януари 2024 г.

Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата Палестина

Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще признаят държавата Палестина на 28 май. В отговор израелското външно министерство заяви, че е наредило незабавно отзоваване на своите посланиците в Норвегия и Ирландия. По-рано в интервю за Си Ен Ен израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел не възнамерява да строи селища за еврейски заселници..

публикувано на 22.05.24 в 12:14

Пламен Тотев получава "Ловешки меч" на церемония тази вечер

В навечерието на 24 май на церемония довечера ще бъде връчена годишната награда в областта на културата "Ловешки меч". Тя се присъжда за стойностни постижения в областта на културата. Целта е да се стимулират изявите на творците и дейците в сферата на изкуството и културата в община Ловеч, да се отдаде заслуженото внимание, обществена гласност и..

публикувано на 22.05.24 в 12:13

Симулация на Дунав: Сблъсък на два кораба и нефтен разлив

Симулация на сблъсък на два кораба и реакция при нефтен разлив по река Дунав се проведе тази сутрин в акваторията на Русе. Това е част от съвместното учение на институциите за аварийни действия "Дунав 2024".  Според сценария - на речен километър 496 по Дунав се сблъскват при разминаване единичен моторен кораб и моторен кораб, тласкащ..

публикувано на 22.05.24 в 11:44

Доц. Атанас Банчев: Нивото на спазване на стандартите при преливане на кръв е много високо

Заключителния т  доклад от проведено обществено разследване на скандала със заразена кръв в Обединеното кралство направи шокиращи разкрития за прикриване на истината на най-високо равнище , освен печалната статистика за най-малко 3 000 жертви в резултат на заразявания при кръвопреливане. Разследването на случая с хиляди заразени с ХИВ и..

публикувано на 22.05.24 в 11:35