Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Кипър финансира развитието на планинските райони

Снимка: БГНЕС

Проекти за почти половин милиард евро финансира правителството в Кипър за развитие на планинските райони. Към тях тази година се насочват и над 100 милиона евро частни инвестиции за изграждане или реновиране на планински хотели.

Завършени или в различна степен на реализация в планинските общини са 265 проекта, като почти половината от тях са в напреднал етап на разработване и стартът им предстои да бъде обявен до края на тази или началото на следващата година. Това съобщи вътрешният министър Никос Нурис след направената етапна оценка на хода на изпълнението на Националната стратегия за развитие на планинските райони.

С финансирането от правителството са завършени сградата на болница в планината Тродос, станция за линейки за спешна помощ, целодневни училища в селски общини, социални центрове. Най-голям финансов дял сред проектите, които вече се реализират, заема изграждането и модернизацията на пътната мрежа.

Частни компании обявиха и започнаха тази година проекти за над 100 млн. евро в хотелиерството и туристическия сектор в планината.

Целта на правителството с Националната стратегия за развитие на планинските райони до 2030 г. е да се подобри стандартът на живот в тях и да се създадат условия за привличане на нови жители, инвеститори, предприемачи и туристи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър получава 72 млн. евро за изграждане на нов център за незаконни мигранти

Кипър получава 72 млн. евро от Европейската комисия за изграждане на нов център за незаконни мигранти и подобряване на условията за тях, съобщи министърът на външните работи Никос Нурис. Системата за предоставяне на убежище в страната и за приемане на..

публикувано на 06.08.22 в 04:32

Кипър отчете за юли най-много пътници със самолет от октомври 2019 г.

Кипър отчете значително увеличение на въздушния трафик през юли - най-висок брой пътници от октомври 2019 година. До края на годината правителството ще обяви още две програми към действащите вече 15 за безвъзмездна финансова помощ за подобряване на..

публикувано на 06.08.22 в 08:23

Кипър започва от днес имунизация срещу маймунската шарка

Кипър започва от днес имунизацията срещу маймунската шарка, след като получи първата партида ваксини. През изминалата седмица в страната бяха регистрирани първите три случая на вируса. 1260 дози от ваксината Imvanex пристигнаха в Кипър в събота и..

публикувано на 07.08.22 в 11:17

14-годишен връх при продажбите на недвижими имоти в Кипър през юли

В Кипър през юли за седми пореден месец продажбите на недвижими имоти достигнаха 14-годишен връх. Инвеститори от Русия и Украйна тласкат нагоре пазара на жилища и офиси на острова, засилва се присъствието и на бизнесмени от Израел, Йордания и..

публикувано на 08.08.22 в 09:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Доц. Любомир Киров

Правителството решава утре ще бъде ли обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена..

публикувано на 25.04.24 в 18:43
Александър Лукашенко

Лукашенко: Ако от НАТО стъпят в Беларус, ще получат незабавен отговор

Беларуският лидер Александър Лукашенко остро разкритикува активността на НАТО на източния фланг и заплаши с незабавен отговор в случай на нападение срещу страната му. От Ангел Григоров чуйте подробностите. Представяйки пред депутатите от..

публикувано на 25.04.24 в 18:36
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли медицинските направления за мамография ще важат по 2 месеца

Издадените от 1 юли нататък медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес.  Удължаването на валидността на направленията..

публикувано на 25.04.24 в 18:31

Десислава Паунска: "Гардиън" класира в Топ 10 българския павилион на Венецианското биенале

Българският павилион на Венецианското биенале влезе в престижни класации на световни издания , съобщи пиарът на представителството ни Десислава Паунска в интервю пред БНР. "Гардиън" нарежда нашето представяне във Венеция в Топ 10. В Топ 5 на..

публикувано на 25.04.24 в 18:24

Костадин Филипов: Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви към пълноправно европейско членство

Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви по пътя към пълноправно европейско членство. Това заяви пред БНР журналистът Костадин Филипов. Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ,..

публикувано на 25.04.24 в 17:43