Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-главният секретар на МВР: Не допускаме по 1000 мигранти на ден

Всяко денонощие у нас са залавяни около 1000 мигранти, основно от Афганистан и Сирия. Това заяви за Нова телевизия зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев.

"Мигрантите са изключително мобилни. Те са организирани. Хората, които ги водят, много добре познават терена. Хващаме изключително много, не допускаме на денонощие около 1000 човека. Всеки ден е това. Искам всъщност да ви кажа, че са изключително изобретателни – не само влизат през порталите и като режат мрежата, това са по-редките явления. Те ползват алуминиеви стълби, които са леки и се чупят, и минават през съоръжението. Друг начин – използват паднали дървета"

За да се контролира територията на границата, от няколко дни се използват и безпилотни летателни апарати, поясни зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев. Извършват се и проверки в бежанските центрове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Възпоменателен митинг в памет на Георги Бенковски в местността „Костина“ на с. Рибарица.

Край Тетевен отбелязват 148 години от гибелта на Георги Бенковски

В местността "Костина",  край тетевенското село Рибарица, с възпоменателен митинг, ще бъде отбелязана паметта на Георги Бенковски и на загиналите по време на Априлското въстание. Поводът е 148-годишнината от гибелта на революционера. Възпоменателният митинг пред паметника на Георги Бенковски ще започне в 11.00 ч. Участие в него ще вземат..

публикувано на 25.05.24 в 08:29

Светият Синод решава: Арсений или Герасим ще е новият Сливенски митрополит

На заседание на Светия Синод на Българската православна църква ще бъде разгледана документацията от провелия се на 19-ти май епархийски избор за Сливенски митрополит. Тогава епископите Арсений и Герасим бяха избрани от епархийските избиратели в Сливен, като един от двамата се очаква да бъде посочен утре от Св. Синод за Сливенски владика...

публикувано на 25.05.24 в 08:15

МЕУ приключва процедурата по удостоверяване на машините за вота 2 в 1

Днес Министерството на електронното управление приключва процедурата по удостоверяването на машините за изборите на 9 юни. В процеса на проверка на софтуера и хардуера им участваха Институтът по метрология и Институтът по стандартизация. Днес започва процедурата по доверено изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за..

публикувано на 25.05.24 в 08:05

Изтичат сроковете за подаване на заявления за гласуване с подвижна секция и по настоящ адрес

Изтича срокът за подаване на документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. Документи могат да бъдат подавани и по електронен път, като в този случай не се изисква електронен подпис. До днес в общините може да се подава и заявление за гласуване по настоящ адрес. Това..

публикувано на 25.05.24 в 08:01

Радев на двудневно посещение в Унгария

Президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария днес и утре. Българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония от унгарския си колега Тамаш Шуйок. Двамата ще проведат среща "на четири очи" в президентския дворец в Будапеща. Задълбочаването на двустранните отношения между България и Унгария в областта на..

публикувано на 25.05.24 в 07:57

САЩ запазват позицията си против израелската военна операция в Газа

Съединените щати остават на позиция против израелската военна операция в граничния град Рафах, потвърди първият американски дипломат Антъни Блинкън. По-рано Международният съд на ООН разпореди на Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах, като определи хуманитарната ситуация като "катастрофална".   Американският държавен секретар..

публикувано на 25.05.24 в 07:51

НС е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

Народното събрание е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която ще се състои от днес до 27 май. Очаква се за заседанието на Асамблеята да пристигне генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.  В събота и неделя ще заседават комитетите – по икономика и сигурност, по наука и технологии, демокрация и политически..

публикувано на 25.05.24 в 07:34