Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции от цял свят по повод смъртта на Елизабет Втора

| обновено на 09.09.22 в 18:26
Снимка: Ройтерс

Британската кралица Елизабет Втора почина днес на 96 години. Нейният трон ще бъде поет от най-големия ѝ син Чарлз. Валят съболезнования от цял свят. Британският премиерът Лиз Тръс в изявление пред Даунинг стрийт нарече смъртта на кралицата "дълбок шок за нацията и за света“.

Лиз Тръс заяви, че всички са потресени. Тя  нарече Елизабет Втора "скала, върху която е изградена съвременна Британия" и истински изразител на духа на Велика Британия.

Бившият премиер Тони Блеър каза:

"Ние загубихме не само нашия монарх, но и нашия матриах, майката на нацията".

В кратко изявление наследникът на трона, най-големият ѝ син Чарлз каза, че "кончината на кралицата е момент на най-дълбока скръб за него и членовете на цялото семейство".

Той официално ще носи титлата крал Чарлз Трети.

Само преди два дни Елизабет Втора прие оставката на Борис Джонсън и назначи неговата наследничка Лиз Тръс. Вчера тя отложи видеосреща с министри, а днес сутринта от Бъкингавския дворец съобщиха, че е поставена под медицинско наблюдение.

Когато обаче започнаха да пристигат сведения, че най-близките членове на семейството са тръгнали към Балморал, в нацията се породи тревога.

Още няма подробности за причината за смъртта. По време на 70-те години на трона Елизабет Втора се смениха 15 премиери.

Десетки хиляди се събират пред Бъкингамския дворец, където националният флаг бе свален наполовина.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че кралицата е била уважавана по целия свят заради своето състрадание, достойнство и отдаденост. По думите му тя е била "успокояващо присъствие през десетилетията на радикална промяна".

Подобно беше изявлението и на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Според него Елизабет Втора никога не е престанала да показва значимостта на постоянните ценности в съвременния свят със своята служба и отдаденост. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен смята, че кончината на най-дълго управлявалия британски монарх оставят чувство на загуба в живота на много хора по света.

"Кралица Елизабет Втора бе нещо повече от монарх. Тя очерта една ера". Това заяви американският президент Джо Байдън в прокламацията си за смъртта на британската кралица. Байдън допълни, че присъствието на Елизабет Втора е било "източник на комфорт и гордост за поколения британци, много от които не знаят какво е страната им без нея". В прокламацията си американският държавен глава подчерта отдадеността на Кралицата към дълг и силата на примера, който е давала. За кралицата Байдън допълни, че е помогнала за "специалната връзка" между Съединените щати и Великобритания.

"Първият британски монарх, с когото хората по целия свят можеха да усетят лична и мигновена връзка". Така описаха Елизабет Втора в съвместно изявление американският президент Джо Байдън и съпругата му Джил. Те изтъкнаха и ролята на Кралицата при формирането на общи ценности в Общността на нациите.

Кралят на Испания Фелипе VI отправи съболезнования на сина на Елизабет II - крал Чарлз Трети, и отбеляза, че животът ѝ е бил пример за всички.

"Символ на помирението след двете световни войни" - така я нарече канцлерът на Германия Олаф Шолц. Той посочи, че отдадеността на Елизабет II за сдобряването на Германия и Великобритания след ужасите на Втората световна война няма да бъде забравена.

Френският президент Еманюел Макрон определи британската кралица като олицетворение на приемствеността на единството на британската нация, а от Белия дом окачествиха кралицата като един от най-силните съюзници на САЩ. Макрон направи видеоизявление в профила си в туитър, в което приветства "мъдростта и съпричастността" на британската кралица, като отбеляза, че "всички чувстваме празнотата след нейната смърт".

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви, че в един сложен свят нейната решителност е била успокоение за всички. Видимо натъжен, Трюдо добави: "Тя беше една от най-любимите ми личности и много ще ми липсва. Тя беше наша кралица за близо половината от съществуването на Канада".

Австралийският премиер Антъни Албанезе почете мъдрото и дълготрайно присъствие на Елизабет II в живота на австралийците, като тя е единственият британски монарх посещавал Австралия.

Индийският премиер Нарендра Моди написа в Туитър, че никога няма да забрави нейната топлина и добрина.

Президентът на Русия Владимир Путин също изрази съболезнования на Великобритания за непоправимата загуба на Елизабет Втора.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че с дълбока тъга е научил за кончината на британската кралица и поднесе съболезнования както на цялото Обединено кралство, така и на Общността на нациите.

Ирландският президент Майкъл Хигинс каза, че Елизабет Втора е била невероятен приятел, който е оказал голямо влияние върху връзките на взаимно разбирателство между двата народа.

В съвместно изявление американският президент Джо Байдън и първата дама Джил Байдън описаха Елизабет Втора като "първият британски монарх, с когото хората по целия свят можеха да усетят лична и мигновена връзка". В изявлението си те също изтъкнаха и ролята на Кралицата при формирането на общи ценности в Общността на нациите.
"Първият британски монарх, с когото хората по целия свят можеха да усетят лична и мигновена връзка". Така описаха Елизабет Втора в съвместно изявление американският президент Джо Байдън и съпругата му Джил. Те изтъкнаха и ролята на Кралицата при формирането на общи ценности в Общността на нациите.

"Чрез демонстрирането на приятелство и уважение към новите независими държави по света, тя издигна каузата за свобода и насърчи трайни връзки, които спомогнаха да подсилят обичаните дълбоко от нея Общност на нациите в една общност, която поощрява мир и споделени ценности".

В прокламацията си за смъртта на Елизабет Втора Байдън в знак на траур също нареди спускането на американските флагове наполовина на Белия дом, на обществените сгради и военни обекти. 

Предшественикът на Байдън Доналд Тръмп в изявление със своята съпруга Мелания написа, че Елизабет втора ще бъде запомнена “с верността си към нейната страна и непоклатимата отдаденост към народа на тази страна".

Друг бивш американски държавник Барак Обама и неговата съпруга Мишел Обама изтъкнаха службата към обществото на Елизабет Втора като посочиха, че на трона тя е демонстрирала “благоволение, елегантност, неуморими работни навици като по този начин въстава срещу очакванията за жените от нейното поколение”.

Малко след новината за кончината на Елизабет Втора имаше поставени цветя пред британското посолство във Вашингтон.

Руският президент Владимир Путин също изрази съболезнования на Великобритания за непоправимата загуба на Елизабет Втора. Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Путин не планира да отиде на погребението на монарха, въпреки, че "руснаците я уважаваха заради нейната мъдрост".







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На Лазаровден: Предвеликденско тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са включени галерия на открито, засаждане на дървета с послание от всяко училище в района и..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са официалните тържества, посветени на  Априлската епопея. Тази година Националното дружество "Традиция"..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България Срещата е по инициатива на българския министър и е във връзка с решението на Народното събрание за..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по "Хоризонт". " Алергичният ринит  е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати ракети са били регисктрирани в източните и южните области на Украйна. Друга ракетна атака е..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28