Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна се стреми към възстановяване на границите от 91-а година

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската армия продължава контранастъплението. След успехите в Харковска област на източния фронт сега на юг в Херсонска област украиенските сили си върнаха контрола върху 500 квадратни километра. През последните 24 часа украинските сили си върнаха обратно и 20 населени места. Град Харков е без електричество и вода след руски обстрел днес.

За последните две седмици при сраженията на южния фронт са загинали 1800 руски военнослужещи, съобщи говорителката на южното украинско командване Наталия Гуменюк:

"Освободихме 500 квадратни километра и може да обявим, че селата в Херсонска област - Високопилия, Нововознесенске, Билогирка, Сохий Ставок и Миролюбивка вече са напълно под украински флаг."

Продължава контраофанзивата в Харковска област и руските сили бързо изоставят позициите си, съобщава в "Телеграм" губернаторът Олег Синегубов. Докато бягат, руските военнослужещи масово ограбват населението, твърди украинското разузнаване. Вземат генератори, телефони, компютри на автомобили и изнасят инвентар от училищата. В град Харков руските сили отново се прицели в еинергийната инфрастуктура.

Кметът на града Игор Терехфов съобщи, че се работи за възстановяването на тока и водоснабдяването. Вчера руски крилати ракети поразиха енергийната инфраструктура и оставиха без ток огромни части на Източна и Централна Украйна, съобщи Володимир Зеленски. По думите му "затъмнението" е пълно в Харковска и Донецка област и частично - в Сумска, Запорожка и Днепропетровска. Украински войници прочистват териториите, върху които Киев си върна контрола.

"Но всичките им експлозиви са още тук. Оставили са всичките си боеприпаси. Има много  - за танкове, за артилерия."

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви в интервю за френския в. "Монд", че войната е навлязла в трета фаза - първата е да бъдат удържани руснаците, втората да се установи баланс на фронта и да се тества издръжливостта на руската армия, а третата фаза е прекъсване на логистичните линии на противника и унищожение на с гориво и боеприпаси.

По думите на министъра целта е освобождение на всички окупирани територии, "включително Крим, Луганска област и Донецка област или връщане към границите от 91-а година. Украинският президент Володимир Зеленски  заяви, че няма да води преговори с Русия, преди тя да изтегли войските си от страната му.

Зеленски се обърна директно към Русия с публбикация в "Телеграм", която гласи:

"Все още ли вярвате, че сме един народ, че може да се изплашим, да ни пречупите. Наистина нищо не разбирате - кои сме, какви сме. Четете поустните ми - Без газ или без вас - БЕЗ ВАС! Без светлина или без вас - БЕЗ ВАС! "

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване: Реалистичният срок за присъединяване на България към еврозоната е началото на 2026 г.

Според проучване на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки реалистичният срок България да се присъедини към еврото е в началото на 2026 г.   Адвокат Галин Попов, изпълнителен директор на асоциацията, обясни: "25% смятат, че това (въвеждането на еврото) може да се случи към 1 юли 2025, под 15% смятат, че това може да стане в началото на 2025..

публикувано на 18.06.24 в 16:09
Лидерът на

Митинги на опозицията в Италия в защита на конституцията и срещу реформи на правителството

Митингът в Рим е организиран на площад "Santi Apostoli“  - символ на победите на левите политически сили. В него участват Демократическата партия, движението „Пет зврзди“, алианса „Зелена партия – Левица“, „Повече Европа“ начело с техните лидери съответно Ели Шлай, Джузепе Конте, Бонели–Фратояни и Рикардо Маджи.  Актрисата Моника Гуериторе ще..

публикувано на 18.06.24 в 15:59

МЗ е обещало пари за увеличение на заплатите в кръвните центрове и психиатричните болници

Служебното ръководство на здравното министерство е обещало да осигури средства за увеличение на заплатите в кръвните центрове и държавните психиатрични болници. Това съобщи Красимир Митов от синдикат "Защита" след среща с министър Галя Кондева.  По думите му отпуснатият през април ресурс от 13 милиона лева за спешните центрове е изцяло разпределен. От..

публикувано на 18.06.24 в 15:49
Щети от градушка в Сливенско.

КФН: Застрахованите да търсят компаниите, при които имат полици, да ги информират писмено за щетите

Комисията за финансов надзор (КФН) призова обществото да използва застрахователните си права. Призивът идва на фона на опустошителните градушки и наводненията в някои населени места. От регулатора припомнят, че застрахованите лица трябва "проактивно" да потърсят компаниите, при които са си направили полици и да ги информират писмено за нанесените щети...

публикувано на 18.06.24 в 15:46
Снимката е илюстративна.

Инспекцията по труда: Работодателите да съобразят режима на работа с летните горещини

Главната инспекция по труда препоръча на работодателите да съобразят режима на работа с очакваните опасни горещини. При работа на закрито през летни месеци температурата трябва да е между 18 и 25 градуса, в зависимост от типа работа, като максимално допустимата е 28°C.  При определени изключения и при много висока температура навън в помещенията за..

публикувано на 18.06.24 в 15:31
Зам.-министър на образованието Наталия Митева

Наталия Митева: Медийната грамотност влиза в нови учебни програми за учениците от тази есен

Нов модел на учебните програми в училище ще има от тази есен, а медийната грамотност сред подрастващите ще бъде заложена като основополагаща и ключова. Това съобщи в интервю пред БНР зам.-министърът на образованието Наталия Митева. В новия проект за медийната грамотност на младежи и ученици БНР е партньор на МОН. "Всяка инициатива,..

публикувано на 18.06.24 в 15:09

Любчо Нешков: В РСМ имат ясна програма за отдалечаване от ЕС и приобщаване в т.нар. Сръбски свят

Да не бъде маргинализирана българската външна политика от следващото правителство . Това пожелание изказа пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на агенция БГНЕС. Според сближаването между България и Република Северна Македония е неизбежно : " Не е историята проблем между двете страни , както искат да го внушат. Ние не се занимаваме с..

публикувано на 18.06.24 в 14:23