Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна се стреми към възстановяване на границите от 91-а година

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската армия продължава контранастъплението. След успехите в Харковска област на източния фронт сега на юг в Херсонска област украиенските сили си върнаха контрола върху 500 квадратни километра. През последните 24 часа украинските сили си върнаха обратно и 20 населени места. Град Харков е без електричество и вода след руски обстрел днес.

За последните две седмици при сраженията на южния фронт са загинали 1800 руски военнослужещи, съобщи говорителката на южното украинско командване Наталия Гуменюк:

"Освободихме 500 квадратни километра и може да обявим, че селата в Херсонска област - Високопилия, Нововознесенске, Билогирка, Сохий Ставок и Миролюбивка вече са напълно под украински флаг."

Продължава контраофанзивата в Харковска област и руските сили бързо изоставят позициите си, съобщава в "Телеграм" губернаторът Олег Синегубов. Докато бягат, руските военнослужещи масово ограбват населението, твърди украинското разузнаване. Вземат генератори, телефони, компютри на автомобили и изнасят инвентар от училищата. В град Харков руските сили отново се прицели в еинергийната инфрастуктура.

Кметът на града Игор Терехфов съобщи, че се работи за възстановяването на тока и водоснабдяването. Вчера руски крилати ракети поразиха енергийната инфраструктура и оставиха без ток огромни части на Източна и Централна Украйна, съобщи Володимир Зеленски. По думите му "затъмнението" е пълно в Харковска и Донецка област и частично - в Сумска, Запорожка и Днепропетровска. Украински войници прочистват териториите, върху които Киев си върна контрола.

"Но всичките им експлозиви са още тук. Оставили са всичките си боеприпаси. Има много  - за танкове, за артилерия."

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви в интервю за френския в. "Монд", че войната е навлязла в трета фаза - първата е да бъдат удържани руснаците, втората да се установи баланс на фронта и да се тества издръжливостта на руската армия, а третата фаза е прекъсване на логистичните линии на противника и унищожение на с гориво и боеприпаси.

По думите на министъра целта е освобождение на всички окупирани територии, "включително Крим, Луганска област и Донецка област или връщане към границите от 91-а година. Украинският президент Володимир Зеленски  заяви, че няма да води преговори с Русия, преди тя да изтегли войските си от страната му.

Зеленски се обърна директно към Русия с публбикация в "Телеграм", която гласи:

"Все още ли вярвате, че сме един народ, че може да се изплашим, да ни пречупите. Наистина нищо не разбирате - кои сме, какви сме. Четете поустните ми - Без газ или без вас - БЕЗ ВАС! Без светлина или без вас - БЕЗ ВАС! "

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В САЩ разследват попаднали ли са титаниеви части със съмнително качество в пътнически самолети

Авиационннте власти в Съединените щати разследват дали и как в пътнически самолети, произведени в последните години, са попаднали титаниеви части със съмнително качество. Spirit AeroSystems, производителят на корпуса на самолетите "Боинг" и крилата за "Еърбъс" съобщи за фалшифицирани документи, свързани с доставката  на части от титан...

публикувано на 15.06.24 в 12:24

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Първи, Втори, Трети - работети!

Също така искам да напомня… Първият е първи!... Вторият е втори, третият е трети. В това състезание си има ред! Ето така, драги слушатели и скъпи съучастници, спазихме реда на поредните избори и определихме първо, второ и трето място за слугите на народа. И те почват на нова сметка и в нов състав да ни слугуват. Но дали ще си дават зор?..

публикувано на 15.06.24 в 12:13
Христо Иванов

Христо Иванов ще положи клетва като депутат

Вече бившият председател на "Да, България" Христо Иванов ще положи клетва като депутат, след което ще подаде заявление за напускане на парламента, обявиха от партията. В деня след изборите Иванов подаде оставка като партиен лидер и обяви, че няма да е народен представител заради резултата на коалицията Продължаваме промяната - Демократична..

публикувано на 15.06.24 в 11:44

Институтът GATE започва прием за лятната си стажантска програма

Институтът GATE  - "Големи данни в полза на интелигентно общество" започва да приема стажанти в рамките на лятната си програма в областта на големите данни и изкуствения интелект. Програмата е тримесечна и включва обучение, значими изследвания и иновации. Стартът й ще е през юли. С предимство ще бъдат одобрени кандидатите с интереси в областта..

публикувано на 15.06.24 в 11:41
Владимир Путин и Си Дзинпин, май 2024 г.

Максим Блант: Китай може да прекрати войната в Украйна за броени дни

Съединените щати и Великобритания наложиха тази седмица на Русия нови санкции, под които попадна и Московската борса. В отговор Централната банка на Русия прекрати всички търгове с долари и евро на борсата и обяви, че занапред курсът на рублата ще се определя въз основа на данните от сделките на извънборсовия пазар. От регулатора обясниха още,..

публикувано на 15.06.24 в 11:35

Нинова призова НС на БСП да не хвърля партията в хаос

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова в публикация във Facebook членовете на Националния съвет на партията да не хвърлят партията в хаос. В 11 часа започва неговото заседание, на което се очаква да бъде избран изпълняващ функциите на председател на партията след подадената от Нинова оставка. Избират временен председател на БСП В..

публикувано на 15.06.24 в 11:09

Общинарите в Кюстендил канят новоизбраните депутати от 10 МИР на среща

Общинските съветници в Кюстендил ще поканят с писмо новоизбраните депутати от 10 МИР на среща, за да поемат конкретни обещания за развитието на града и региона. Новите депутати от 10 МИР са бившият вътрешен министър Христо Терзийски, който влиза за четвърти път в парламента от ГЕРБ, Димчо Димчев от Възраждане, който не е кюстендилец. В..

публикувано на 15.06.24 в 11:02