Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделци излизат на протестни шествия с техника в редица градове

Подготовка за протеста в Карнобат, 14 септември 2022 г.
Снимка: Даниела Костадинова

Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националният съюз на земеделските  кооперации в България организират протести днес в редица градове.

Недоволството им е продиктувано от липсата на ефективни действия от страна на държавата за защита на българското зърнопроизводство във връзка със засиления и, според тях, безконтролен внос на зърно от Украйна, както и от условията по т.нар. европейска "зелена сделка".

Земеделците заявяват и категоричната си позиция срещу добива на шистов газ в страната ни.

Земеделците настояват за забрана на вноса на зърно и маслодайни култури, третирани със забранени за ЕС препарати. 

Бездействието на правителството поставя пред изпитание целия бранш и рискува фалити сред земеделците, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

"Не можеш да отвориш Европейския съюз като разграден двор, защото украинските колеги не произвеждат стоката си по регламентите, по които я произвеждат европейските колеги. И да престанат да натискат бранша, защото той ще умре."

Недоволството на земеделците е продиктувано и от условията на "зелената сделка", която допълнително оскъпява тяхната продукция и по думите им е неприложима. 

"Зелената сделка" трябва да бъде променена, има безумни неща, които са неизпълними към този момент."

Протестните шествия със земеделска техника се организират в градовете Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол. Началният час е 11. 

В Бургаска област зърнопроизводители ще протестират с шествия, без да блокират движението, в градовете Бургас, Айтос и Карнобат. Първото шествие ще започне в 8.30 ч. от изхода на Карнобат до центъра на града.

В Бургас шествието със земеделска техника ще тръгне от кв. "Горно Езерово" до кръстовището на изхода на града в посока Созопол, след което ще се върне обратно.

В Айтос шествието ще премине от "Водопада" до центъра на града и обратно.

В Пазарджик протестът на земеделските производители ще започне в 11  от парк  "Стадиона".  В продължение на два часа с шествие ще бъдат блокирани възлови кръстовища и булеварди в града.

Около 12 часа  се очаква тежкотоварните  машини да преминат през моста на река Марица като по този начин ще бъдат блокирани изходите към Велинград, Пещера и Батак. 

След това шествието ще премине по околовръстния булевард "Стефан Стамболов" до изхода за Пловдив. От полицията призовават гражданите в рамките на тези два часа да използват обходни маршрути.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Богата програма за 24 май в Монтана

В Монтана ще има празнично шествие на деца и ученици за 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На откритата сцена на площад "Жеравица" ще има концерт. Шествието ще тръгне на 24 май в 9.30 ч. от храм "Св. Св. Кирил и Методий" в посока централния площад..

публикувано на 16.05.24 в 10:42

Кулинарна академия дава пълна стипендия за дете от SOS Детски Селища

Кулинарна академия HRC дава пълна стипендия за образование и социална кауза. Стипендията е за 4 семестъра по 1200 евро и ще финансира обучението на дете от SOS Детски Селища - България. Мария Божидарова ме грабна с ентусиазъм, много добри вибрации и кулинарни умения, сподели пред БНР Виктор Светославов – главен шеф инструктор в..

публикувано на 16.05.24 в 10:28
Младши лекари държат плакати, докато стачкуват пред болницата на Университетския колеж в Лондон, 11 април 2023 г.

Младшите лекари в Англия ще разговарят с представители на кабинета за заплащането си

Младшите лекари в Англия се съгласиха да се срещнат с правителството за разговори с независим посредник в спора за заплащането, който продължава повече от година, съобщи Британската медицинска асоциация. От синдиката на младшите лекари заявиха, че се надяват преговорите, които ще продължат до четири седмици,  да „помогнат за излизане от..

публикувано на 16.05.24 в 10:23
Владимир Тодоров

Над 2200 тежки катастрофи със 120 загинали от началото на 2024 г.

От началото на годината са станали над 2200 тежки пътнотранспортни произшествия със 120 загинали и над 2700 ранени. Загиналите на пътя са по-малко с 42-ма души в сравнение същия период на миналата година, каза Любка Маринова, бивш говорител на "Пътна полиция". Тя поясни, че загиналите от началото на май също са по-малко в сравнение същия период на..

публикувано на 16.05.24 в 10:19
Народен театър „Иван Вазов“

В Народния театър връчват наградите за кино "Васил Гендов"

Наградите за кино "Васил Гендов“ ще бъдат връчени тази вечер от Съюза на българските филмови дейци на церемония в Народния театър "Иван Вазов". Повече от 20 игрални, документални и анимационни филми се борят за призове в различните категории. Националният фестивал на българското кино се проведе от 1 до 13 май в Дома на киното, като..

публикувано на 16.05.24 в 10:18
Кириакос Велопулос

Националистически лидер скъса Преспанския договор в парламента в Атина

Лидер на националистическа партия скъса в парламента в Атина Преспанския договор със Скопие. Реакцията му е свързана с дипломатическия скандал, предизвикан от новоизбрания президент Гордана Силяновска - Давкова, която при клетвата си нарече страната си само Македония. Лидерът на гръцката националистическа партия "Гръцко решение" Кириакос..

публикувано на 16.05.24 в 10:17

Черешоберът в Кюстендил започва със срещи по график по селата

Срещи по график започват в селата на Община Кюстендил преди старта на черешобера, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Целта е да се съдейства по прибирането и изкупуването на плодовете, за качеството на продукцията, по разкриването на изкупвателни пунктове и др. Ще се разясни на производителите какви са изискванията на изкупвачите,..

публикувано на 16.05.24 в 10:15