Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия ще има специални намаления в транспорта преди изборите

Снимка: БГНЕС

Остава седмица до парламентарния вот в Италия на 25 септември. За удобство на избирателите в страната и тези в чужбина има специални намаления за ползване на обществения транспорт. 

Отстъпките на транспортните цени целят да се съдейства на гражданите в придвижването им до селището, в което имат адресна регистрация, за да могат да гласуват. Важат за пребиваващите в чужбина и за придвижване във вътрешността на страната. Изисква се избирателна карта - документ, който позволява на избирателя да упражнява правото си на глас по време на избори и референдум. Издава се от общината по местоживеене и важи за 18 гласувания.

Националната авиокомпания ITA има специална интернет страница за закупуване на билети заради парламентарния вот. За вътрешните полети намалението е 50%, за Европа, Северна Африка и Близкия Изток е 40%, а за междуконтиненталните полети е 25%. При качване на борда ще се изисква избирателната карта.

В железопътния транспорт отстъпките са от 60% и 70%, като билета за отиване и връщане важи до 20 дни с датата за вот между тях. На фериботите цената е с 60% по-ниска.

За живеещите в чужбина италиански гласоподаватели пет дни преди гласуването и пет дни след него преминаването по магистралите ще е безплатно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Италия одобри планове за ускорено изграждане на терминал за втечнен газ

В Италия правителството одобри планове за ускорено изграждане на терминал за втечнен газ на пристанището Пиомбино, въпреки съпротивата на местната общност. Премиерът Марио Драги подчерта, че проектът е важен за националната сигурност и гарантиране..

публикувано на 16.09.22 в 18:08

Национална стачка на градския транспорт в Италия

В Италия се провежда 8 часова национална стачка на градския транспорт. Поводът е сигурността на обслужващият го персонал. Стачката засяга градските автобусни, тролейбусни и трамвайни линии както и метрото. Организирана е от профсъюзите..

публикувано на 16.09.22 в 07:41

Още 6,2 млрд. евро в помощ на домакинствата и фирмите в Италия заради енергийните цени

Най-малко още 6 милиарда и 200 милиона евро ще похарчи правителството в Италия в помощ на домакинствата и фирмите заради галопиращите енергийни цени. Това, отбелязва агенция Ройтерс, ще е може би последното мащабно действие на кабинета, начело с Марио..

публикувано на 08.09.22 в 22:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан

Израелските удари срещу цели на "Хизбула" в Ливан доведоха до нови цивилни жертви и бежански вълни

Израелските удари срещу цели на "Хизбула" в Ливан доведоха до нови цивилни жертви и бежански вълни, докато Бенямин Нетаняху твърди, че страната му ще обсъжда американското предложение за примирие. Нетаняху обяви, че израелски екип е обсъдил със..

публикувано на 27.09.24 в 15:15

Има риск България да загуби най-малко 2 млрд. лв. европейско финансиране по ПВУ

Има риск България да загуби най-малко 2 милиарда лева европейско финансиране заради това, че снощи Народното събрание не прие промените в Плана за възстановяване и устойчивост, новата глава към него, както и актуализираната пътната карта за..

публикувано на 27.09.24 в 15:08
Атанас Илков

Двама са задържани при спецоперация срещу купуването на гласове

Полицейска операция срещу купуването на гласове ще тече през цялата предизборна кампания

публикувано на 27.09.24 в 14:25

Руските сили твърдят, че са завладели село Мариновка в Донецка област

Руските сили са завладели още едно населено място в украинската Донецка област. Отбранителното министерство в Москва съобщи, че това е село Мариновка, пише Ройтерс.  Твърденията на двете воюващи страни за подобни развития на фронтовите линии рядко..

публикувано на 27.09.24 в 14:10

Жители на свищовски села на протест във Велико Търново заради безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново. Някои от селата са в безсрочно бедствено положение заради..

публикувано на 27.09.24 в 14:07

Има осъден за купуване на гласове за миналите местни избори в Монтанско

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за..

публикувано на 27.09.24 в 13:56
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: С превенция може да се спре превръщането на едно явление в проблем

С превенция може да се предотврати разрастването на едно явление, законовите норми и рестрикции са борба с вече съществуващ проблем . Това каза пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние, потребителите", която коментира в предаването..

публикувано на 27.09.24 в 13:54