Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралица Елизабет II бе погребана в Уиндзор

4
Ковчегът с тленните останки на Елизабет Втора през замъка Уиндзор.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската кралица Елизабет II бе погребана с частна служба в най-тесен семеен кръг в църквата "Сейнт Джордж" в Уиндзор. 

Това беше последният акт от един дълъг и емоционален ден за членовете на кралското семейство, със стотици хиляди излезли по улиците да следват процесиите и милиони по цял свят, наблюдавали погребението по телевизията:

Последната церемония от цялото тържествено държавно погребение не бе предавана по телевизията и бе без присъствието на журналисти. 

Около 23 часа българско време на официалният сайт на кралското семейство бе пуснато кратко съобщение, че Елизабет Втора е погребана до нейния съпруг принц Филип.

Както посочиха по-рано от Бъкингамския дворец: "Това е дълбоко лично семейно събитие и подробности за него няма да бъдат разпространявани официално".

Ковчегът с кралицата е бил спуснат в гробницата в мемориалния параклис "Крал Джордж Шести", който е част от църквата "Сейнт Джордж". 

В този параклис, който е пристройка към църквата от 1969 година, вече се намират тленните останки на бащата на кралицата – крал Джордж Шести, нейната майка и нейната сестра Маргарет.

Когато принц Филип почина преди 17 месеца, ковчегът му също бе положен в кралската крипта на "Сейнт Джордж" в очакване да бъде преместен в параклиса, когато почине Елизабет II.

По-рано Обединеното кралство и целият свят станаха свидетели на безпрецедентно събиране на толкова много световни лидери на едно място за кратко време, според мнозина експерти по въпроси на монархията. Това стана на погребалната служба в Уестминстърското абатство, където присъстваха над 2000 държавни глави, премиери и монарси от цял свят, както и много други високопоставени гости.

Елизабет Втора почина на 8 септември в шотландското си имение Балморал на 96 години.

Процесията с ковчега на Елизабет Втора при пристигането му в замъка Уиндзор. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хора са обградили процесията с ковчега на Елизабет Втора при пристигането му в замъка Уиндзор. Снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

МЗХ стартира информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на   земеделието и храните (МЗХ) започна от днес информационна кампания  в цялата страна във връзка с кампанията по подаването на заявления за подпомагане на фермерите. Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева поясни в Ловеч, че фермерите ще бъдат запознати с промените в наредбите, които обезпечават..

публикувано на 13.05.24 в 20:09
Елена Алексиева

Фонд "13 века България" се извини заради случая с романа "Вулкан" на Елена Алексиева

Ръководството на Националния дарителски фонд "13 века България" се извини за гафа с конкурса "Роман на годината", който спечели Елена Алексиева за творбата си "Вулкан", но която в събота обяви, че няма да приеме наградата. Причината - редакторът на романа ѝ доц. Борис Минков е бил част от журито. От фонда твърдят в официална позиция, че доц...

публикувано на 13.05.24 в 19:55

Пореден протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Патриарх Евтимий" в София

Протестиращи срещу новата организация на движение в центъра на София блокираха движението по ул.   "Фритьоф Нансен" и ограничиха в крайната дясна лента трафика на коли и тролейбуси по бул. "Патриарх Евтимий". И тази вечер десетки хора се събраха на протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и   бул. "Патриарх Евтимий" в София. Според..

публикувано на 13.05.24 в 19:45
Наградата

Цената на наградата "Шофар"

"Какво мислят българските евреи за днешната война в Газа" - това попита в една своя публикация Юлиана Методиева , главен редактор на сайта за човешки права "Маргиналия". По-късно организацията на евреите в България "Шалом" единодушно реши да ѝ бъде отнета наградата "Шофар", която получи през 2018 г.  " Тази статия я написах преди отнемането на..

публикувано на 13.05.24 в 19:41
Николай Крушарски

Новата организация на движението в центъра на София не е съгласувана с Пътна полиция

Новата организация на движението в центъра на София не е съгласувана с Пътна полиция, заяви комисар Николай Крушарски - началник на Пътната полиция към СДВР: Одитори ще проверяват новата организация на движението в София Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на София Административният съд образува дело за новата..

публикувано на 13.05.24 в 19:39
Служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов (вдясно) дадоха брифинг в МС -  13 май 2024 г.

Пенсиите се вдигат с 11%, потвърди на специален брифинг служебният премиер

Пенсиите ще се увеличат от първи юли с 11 процента, това обяви служебният премиер Димитър Главчев на специален брифинг тази вечер. Той призова пенсионерите да са спокойни: "Да внесем успокоение сред хората, които имат право да получат пенсии, че ще ги получат в размер на увеличение 11%, а не по правилото по чл. 100  от Кодекса за социално осигуряване...

публикувано на 13.05.24 в 19:02
Петко Николов

Министърът на икономиката направи промени в Съвета на директорите на ДКК

Министърът на икономиката Петко Николов смени трима членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Станимир Цветков, Катерина Петрова и Марияна Игнатова заменят Елена Болтаджиева, Теодора Стоянова и Десислава Чалъмова, като последната е подала заявление за напускане, съобщават от пресцентъра на министерството...

публикувано на 13.05.24 в 18:53