Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Азербайджан: Искаме да удвоим газовите доставки за Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Водим сериозни дискусии с всички наши партньори, включително с Европейската комисия, по повод разширяване на Южния газов коридор. Тук можем да говорим за средносрочни цели - искаме през следващите пет години да удвоим доставките на природен газ за Европа. Става дума както за увеличаване на доставките до партньорите, които вече получават наш газ, така и за географско разширяване на доставките - от южната част на Европа до западната част на Балканите", заяви министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов. 

За тази година Азербайджан възнамерява да увеличи износа на газ за европейския пазар с 40 процента до 11,5 млрд. куб метра, като по този начин Южният газов коридор ще достигне пълна мощност,  допълниоще той.  

Азербайджан започна търговски доставки на газ за Европа на 31 декември 2020 г. по Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов коридор. Доставките, планирани за 25 години, предвиждат износ на над 10 млрд. куб метра синьо гориво годишно за европейския пазар. От тези количества 8 млрд. куб метра са за Италия, а по 1 млрд. куб метра - за Гърция и България.  

Южният газов коридор е с дължина 3500 км и преминава от Баку до Южна Италия през Грузия, Турция, Гърция и Албания и се определя като един от най-мащабните подобни проекти в света. Капацитетът на системата е 16 млрд. куб метра, а основен източник на суровината е находището "Шах Дениз", чиито запаси се оценяват на 1,2 трлн. куб метра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляди се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Санчес

Хиляди привърженици на управляващата в Испания социалистическа партия се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес. Той обяви, че може да напусне поста, след като срещу съпругата му Бегоня Гомес започна разследване за корупция, предаде Ройтерс. В сряда Санчес заяви, че започнатото съдебно дело в столицата, засягащо бизнес..

публикувано на 27.04.24 в 16:53

Десетки почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Десетки приятели, близки и колеги почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева.  Тя почина на 23 април, а поклонението се състоя днес в столичния храм „Свети Седмочисленици“. "Израснали сме  с нейните филми, с нейната усмивка, с нейния талант, с нейната изключителна душа", каза певицата Йорданка Христова. Изключително лъчезарна,..

публикувано на 27.04.24 в 16:47

Ръст на вече подадените данъчни декларации в НАП

Близо 10% ръст на вече подадените данъчни декларации спрямо миналата година, отчитат от Националната агенция за приходите. Пред БНР Анна Митова от ведомството обясни, че вероятно активността се дължи на напомнителните имейли, които от агенцията изпратиха на данъкоплатците. В тях се посочва, че получателите на съобщението имат задължението да подадат..

публикувано на 27.04.24 в 16:40

Нов обвиняем за терористичното нападение беше изправен пред съд в Москва

12-ти обвиняем по делото за терористичното нападение в московската зала "Крокус сити хол" беше изправен пред съд в Москва. Той остави в ареста таджикистанеца Джумахон Курбонов, който подобно на другите обвиняеми по случая ще остане задържан поне до 22 май.  Заседанието е било закрито, но ТАСС съобщава, че Курбонов е пребивавал и работил..

публикувано на 27.04.24 в 16:15

Олимпийският огън отпътува към Франция със 150-годишен кораб

Олимпийският огън отпътува по море от Гърция към Франция, след като снощи беше предаден в Атина от президента на Гръцкия олимпийски комитет на председателя на организационния комитет "Париж 2024". За първи път Олимпийският огън се пренася по море с кораб за Франция изпрати на пристанище Пирея историческия френски 120 годишен кораб "Белем". Това е..

публикувано на 27.04.24 в 16:10
Чаршията на Етъра

Лазарски песни огласиха Етъра

Лазарски песни огласиха чаршията в етнографския музей Етъра край Габрово. Пролетният обичай по традиция е пресъздаван от момичета, които се обучават в така нареченото "Училище за лазарки“. Лазарките пеят, танцуват и наричат на стопаните за здраве и плодородие. Днес благословията си отправят към майсторите на етърската чаршия. Красивият..

публикувано на 27.04.24 в 15:58

Нови израелски удари в Ивицата Газа, "Хамас" разглеждат новите условия за прекратяване на огъня

За нови израелски удари, в които жертви са малки деца, се съобщава от Ивицата Газа. От "Хамас" обявиха, че разглеждат последните израелски условия за прекратяване на огъня.  Жертвите на конфликта между Израел и "Хамас" в ивицата Газа вече са 34 388 души. Това съобщиха здравните власти в контролираната от групировката територия, цитирани от..

публикувано на 27.04.24 в 15:18