Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домашен арест за 18-годишния шофьор, обвиняем за катастрофа в Шумен

Засега не се потвърждава, че той е употребил дрога

Снимка: Радио Шумен

18-годишният Жeчко Кюркчиев, обвиняем за катастрофата в Шумен, при която загина 22-годишна жена, остава под домашен арест. Това реши Шуменският окръжен съд.

В съдебната зала днес беше оповестен резултат от изследване на кръв и урина от водача. Според медицинската справка не се доказва употреба на наркотични вещества от шофьора.

Според адвокатите на Жечко Ивайло Йорданов и Ивайло Тошев в случая става въпрос за несъвършенства на полевите тестове: "По-скоро тези полеви тестове се влияят и от други фактори – било то упойки, енергийни напитки и т.н., явно".

"Ние не сме доктори, но тук става въпрос за един парадокс - положителен тест на местопроизшествието, а пък в съдебна зала след пет дена - нула. Същия ден той е бил на зъболекар, поставили са му от три вида упойка, давали са му обезболяващо и целия ден не е ял поради тази причина - понеже не може да се храни заради зъбите. И е изпил един Red Bull 2 часа преди инцидента".

Според автотехническата справка Жечко е управлявал "Волвото" си с 94 километра в час при допустими 50 при градски условия.

До понеделник наблюдаващият прокурор ще реши дали ще протестира домашния арест на обвиняемия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кола падна от мост в столицата, двама са пострадали

Автомобил е паднал от мост на столичната улица "Самоковско шосе".  При катастрофата са пострадали двама души - мъж на 33 години и 40-годишна жена. Те са откарани в болница.  Причините за инцидента се изясняват.

публикувано на 23.05.24 в 12:58

Пострадалият от мълния в столицата младеж е добре, утре ще бъде изписан

Младежът, пострадал вчера от паднала в близост мълния, ще бъде изписан  утре от Клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна", съобщават от болницата. Няма опасност за живота му, но остава в болницата за наблюдение на състоянието му. Младежът е контактен и адекватен. Не са констатирани изгаряния по тялото му. Припомняме ви, че при..

публикувано на 23.05.24 в 12:07

В Троян и Априлци разчистват след пороя, унищожена е реколта

В общините Троян и Априлци продължава разчистването след падналия вчера пороен дъжд, придружен с градушка. Няма пострадала пътна инфраструктура, но е унищожена селскостопанската реколта. В Априлци ледените късове са били с диаметър 4 см. В момента екипи на общината разчистват наноси по пътната настилка в кв. "Зла река".  Кметът Тихомир..

публикувано на 23.05.24 в 11:53

Шествие на близки на загинали на пътя започна в София

Две шествия - автобилно и пешеходно - под надслов "СТОП на беззаконието по пътищата!" организират в София от сдружението "Ангели на пътя". Протестиращите се събраха в подкрепа на родителите на 14-годишния Филип, който беше убит на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" в София през миналата година. Протестът е подкрепян от редица..

публикувано на 23.05.24 в 11:45
Румен Радев в Рим

Румен Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Държавният глава е подарил на Светия отец оригинална икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Тя е дело на зографи от Софийската иконописна школа.  В момента държавният глава присъства на Божествена света литургия в..

публикувано на 23.05.24 в 11:09
Община Божурище

Бедствено положение в част от община Божурище

Частично бедствено положение е обявено в няколко населени места в община Божурище. Това стана със заповед на кмета Георги Димов. Бедственото положение е в сила от 19.00 часа снощи за селата Хераково, Златуша, Храбърско, местност "Старо село" и квартал "Черна бара". Въвежда се в действие общинският план за защита при бедствия. 

публикувано на 23.05.24 в 11:01

ЦИК информира общините за подвижните избирателни секции

Централната избирателна комисия (ЦИК) е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24-ти и 25-и май до 17.00 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. На 25 май изтича срокът за подаване на документи, включително и по електронен път, като в..

публикувано на 23.05.24 в 10:57