Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилия избира президент, депутати и губернатори

Форталеза, Североизточна Бразилия, 2 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 156 милиона бразилци избират днес президент, губернатори, членове на долната парламентарна камара и част от състава на Сената. Най-интересна е битката за президентския пост.

Двамата фаворити са бившият президент на Бразилия Луис Игнасио Лула да Силва и настоящият държавен глава Жаир Болсонаро.

Последните социологически проучвания дават преднина на Лула да Силва, който макар да лежа в затвора след присъда за корупция, обещава да върне Бразилия към нормалното.

Според Болсонаро допитванията лъжат и той ще бъде преизбран на поста.

Настоящият държавен глава често е сравняван с бившия американски президент Доналд Тръмп заради възгледите си и грубия език. А критиките му към избирателната система породиха слухове, че в случай на загуба Болсонаро ще откаже да признае резултатите от изборите и да напусне поста, както стори американският му колега преди две години.

Ако след днешния вот нито един кандидат не получи 50 процента от гласовете, ще бъде организиран втори тур на 30 октомври.

Луис Инасио Лула да Силва и Жаир Болсонаро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че няма пряка военна заплаха за България към момента. По-рано в петък Израел нанесе удари по..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от отговор въпросът защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на местното самоуправление в Кипър. Форумът се провежда по инициатива на неправителствената..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан отново в четвъртък сутринта и разпитан от детективи от шотландската полиция във връзка с..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. ЦИК обявява списък на местата извън страната за..

публикувано на 19.04.24 в 07:47

След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града

Иран спря полетите над няколко града, включително централния град Исфахан. Държавната иранска телевизия предаде, че противовъздушната отбрана е унищожила три дрона в небето над града. По-рано беше съобщено, че близо до летището там се чуват експлозии. Три експлозии са били чути близо до военна база в северозападната част на града. По-рано..

публикувано на 19.04.24 в 07:43

"Съседите" и травмите от комунизма представя България тази вечер на Венецианското бианале

Българският павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале се открива тази вечер. Най-старият и престижен световен форум за съвременно изкуство ще продължи до 24 ноември и се провежда веднъж на две години. Мотото тази година е "Чужденци навсякъде" и във фокуса попадат темите за миграцията, изгнанието и чуждестранния произход...

публикувано на 19.04.24 в 07:41