Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП: Работниците, които не започват друга работа след лятото, да плащат сами осигуровките си

Снимка: Ани Петрова

Сезонните работници, които не започват друга работа след края на летния сезон, трябва да плащат здравните си осигуровки сами, припомнят от Националната агенция за приходите. 
Това важи и за  регистрираните на трудовата борса без право на обезщетение. Срокът за внасяне е до 25-то число на месеца след месеца, за който се отнасят. 
Здравноосигурителните права се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. 
Правата се възстановяват от датата на плащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца, припомнят от НАП. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От днес започва изплащане на украинската помощ за фермерите

Седмица по-рано от обещаното от служебното правителството днес започва изплащане на украинската помощ към земеделските производители. Над 51 000 фермери ще получат 295 млн. лева  компенсаторната помощ заради негативите, предизвикани от войната в Украйна. Средствата са разпредели в две направления: 166 млн. лв. от тях са  за градинари,..

публикувано на 09.05.24 в 07:26

Отбелязваме Деня на Европа

Днес, 9 май, отбелязваме Деня на Европа. Датата бележи годишнина от историческата Декларация на Шуман, с която през 1950 г. тогавашният френски външен министър Робер Шуман залага идеята за днешния Европейски съюз. В тържествено отбелязване на Деня на Европа у нас ще участват държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Те..

публикувано на 09.05.24 в 07:20
Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, на протест пред

Фондация "Даная“ внася 11 704 подписа за реформи в детското здравеопазване

Фондация "Даная“ внася в Министерски съвет 11 704 подписа за реформи в детското здравеопазване. Инициативата е подкрепена от граждани от над 40 града и десетки села. Според тях детското здравеопазване у нас е катастрофа. Протест: Искат освобождаването на здравния министър и на директора на "Пирогов" Днес се навършва една година от..

публикувано на 09.05.24 в 07:19

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните..

публикувано на 09.05.24 в 07:05

Планова техническа профилактика на предаватели

На 9 май  от 9 до 17 часа  ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни: ДЕВИН 4 на честота 88 MHz,  ИВАЙЛОВГРАД 4 на честота 91.6 MHz и СТРУПЕЦ 4 на честота 94.7, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, a в..

публикувано на 09.05.24 в 06:00

Брюксел с богата програма за Деня на Европа

Сградата на Европейския парламент в Брюксел ще бъде осветена днес, заедно с други културни паметници в 27-те страни-членки, като част от проявите в града по повод Деня на Европа. Тази година празничните прояви в белгийската столица се провеждат в края на председателството на кралството, което приключва на 30 юни, и преди европейските избори на 9 юни...

публикувано на 09.05.24 в 04:37

Британският министър на въоръжените сили пристига на посещение в България

Министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Лео Дохърти пристига на двудневно посещение в България. За визитата съобщи британското посолство. Информацията беше потвърдена и от отбранителното ведомство. Британският министър за Европа е на посещение у нас Срещи Лео Дохърти ще има среща със служебния министър на отбраната Атанас..

публикувано на 09.05.24 в 04:22