Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Унизително е политическият процес да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев очаква от политическите партии да се фокусират върху истинските проблеми на българите като: бедността, растящите цени и бюджета. Държавният глава коментира решението на парламентарните формации да не поканят посланиците на Русия и Беларус на първото заседание на 48-ото Народно Събрание. 

Радев определи като „унизително“ политическият процес у нас да бъде подчинен на това дали даден дипломат да бъде поканен или не на конституирането на новия Парламент:

"Това са правомощия изцяло на Народното събрание, но нали разбирате, че е унизително политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства или да отсъства на откриването на Народното събрание. Аз очаквам партиите час по-скоро да върнат своя фокус върху истинските проблеми на българите: бедността, цените, Бюджета, защитата на социално слабите. Що се отнася до обръщението на президента Зеленски, имам чувството, че партиите се надпреварват коя по-бързо ще превари истинските проблеми на българите. Трябва да бъдем оптимисти, че ще има редовно правителство, защото ако няма редовно правителство, означава да няма и парламент, а българският конституционен модел се крепи изцяло върху парламента, но разбира се, партиите трябва да решават дилемата. Правителство на всяка цена с много компромиси и риск от бърз срив, или отиваме на нови избори".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БЛС: Основните възнаграждения на медиците да са обвързани със средната заплата

Българският лекарски съюз предлага основните възнаграждения на медиците да бъдат обвързани със средната работна заплата за страната. Това каза пред журналисти председателят на организацията Иван Маджаров. Той посочи, че по този начин се определят заплатите в образованието и това дава възможност да бъдат предвидени необходимите средства: "Ние от..

публикувано на 03.06.24 в 14:04
Архимандрит Дионисий

Архимандрит Дионисий не е получил уведомление от Светия синод, че ще участва в подготовката за избор на патриарх

Никой не ми се е обадил официално, нито съм получил писмено уведомление.  Така архимандрит Дионисий коментира п оявилата се информация, че на последното си заседание Св. Синод на БПЦ го е избрал за помощник на Западноевропейския митрополит Антоний в организацията на избора на наследник на патриарх Неофит.  "Последно със Светия синод..

публикувано на 03.06.24 в 13:34

Близо 600 000 бюлетини за вота 2 в 1 пристигнаха в Благоевград

Близо 600 000 бюлетини за предстоящите избори на 9 юни, както и протоколите за попълване на резултатите от двата вота, пристигнаха под полицейска охрана в Благоевград.  В присъствието на областния управител и председателя на РИК бяха премахнати пломбите на камиона с изборните книжа, които ще се съхраняват до четвъртък в специално помещение и..

публикувано на 03.06.24 в 13:28
Кольо Колев

Кольо Колев: Около 400 хиляди избиратели не са решили за кого ще гласуват

Около 400 хиляди избиратели не са решили за кого ще гласуват . Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 2-ри юни.  * Проучването на агенция "Медиана" е проведено в периода 25 май – 1 юни сред 990 интервюирани граждани..

публикувано на 03.06.24 в 13:22
Президентът Румен Радев удостои с орден

Президентът удостои с орден "Стара планина" първа степен Иван Николов от Босилеград

Президентът Румен Радев удостои с орден "Стара планина" първа степен лидера на българското национално малцинство в Сърбия, общественик, публицист, писател, изследовател и правозащитник Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център в Босилеград получи най-високото държавно отличие за изключително големи заслуги за..

публикувано на 03.06.24 в 13:20

Таксиметров шофьор е пребит в Пловдив от пияни младежи

Таксиметров шофьор е пребит от двама пияни младежи в Пловдив. Поради нетрезвото им състояние той отказал да ги откара до близко село и тогава двамата му нанесли побой и нанесли щети на автомобила му. Веднага след това младежите - на 25 и 26 години избягали, но бързо били  задържани. Установено е, че са криминално проявени, а единият е и..

публикувано на 03.06.24 в 13:08
Мартин Божанов - Нотариуса

Съдийската колегия ще обсъди утре доклад на специалната комисия по казуса с Нотариуса

Съдийската колегия ще обсъди на заседанието си утре, 4 юни, доклад за дейността на специалната комисия, проверяващи факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. АКФ цитира справка от ГДБОП, че Нотариуса е бил "информатор" на МВР Това става ясно от протокол от..

публикувано на 03.06.24 в 13:04