Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изключително успешен летен сезон за събитийния туризъм

Снимка: Българско конгресно бюро

Летният сезон беше изключително успешен за събитийния туризъм и секторът набира все по-голяма скорост. Това каза за БНР Теодора Жилкова - председател на Българското конгресно бюро.

През летните месеци са характерни фестивалните прояви, но фирмите имаха възможност, след отпадането на здравните мерки, да проведат редица международни събития, които бяха предвидени да се случат преди пандемията, каза Жилкова:

"Най-накрая им дойде времето да се проведат спокойно - след отпадането на рестрикциите чужденците да присъстват. И за тези организатори беше изключително важно то да се състои".

През есенните и зимните месеци са по-характерни бизнессъбитията, изложенията и конференциите. За да бъде предпочетена една дестинация, е необходима добра транспортна свързаност и добра инфраструктура за провеждането на подобни събития. Основните проблеми за този сегмент от туризма са свързани с липсата на кадри:

"Много хора напуснаха този сектор поради несигурността, която изпитваха. За съжаление, това са кадри, които са били обучавани дълги години точно в тази специфична".

За успешното привличане на всяко едно международно събитие е необходимо да има ясна стратегия на ниво „държава“ и на ниво „град“, който кандидатства за провеждането на събитието - каза Теодора Жилкова.

"Ние продължаваме да нямаме ясна стратегия какъв тип конференции привличаме, в кои сектори, дори като капацитет, защо ги привличаме, как ги подкрепяме финансово на ниво държава".

Важно е да бъде изграден Национален регистър на проведените събития у нас, който би подкрепил привличането на повече международни събития, убедена е тя:

"Информацията от него би била визитка както да се използва на местно ниво, така и да се използва при всяка една нова кандидатура, за да може да се покаже какво сме направили, което е референция за добре свършена работа и всяка една нова международна асоциация би имала интерес да си проведе конгреса или конференцията в България".

Секторът на събитийния туризъм се развива все по-позитивно, защото има и много успешна комуникация между бизнеса и институциите, допълни Теодора Жилкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 07:44