Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия представи своя план "Маршал" за възстановяване на Украйна

| обновено на 24.10.22 в 21:18
Канцлерът на Германия Олаф Шолц (вляво) и министър-председателят на Украйна Денис Шмихал по време на конференцията - Берлин, 24 октомври 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Германия започна конференция, посветена на възстановяването на Украйна. На форума присъства украинският премиер Денис Шмихал, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Байен и германският канцлер Олаф Шолц.

На първата конференция, посветена на възстановяването на Украйна, Германия представи своя „План Маршъл“ за страната. Експерти са изготвили досие с най-необходимите планове за първоначалното възстановяване и целта на конференцията има за цел да се създадат достатъчно добри условия за участието на възможно най-много донори от частния бизнес.

„Трябва да окажем спешна помощ - най-вече в инфраструктурата и в енергийните доставки“, заяви председателят на Източната комисия на германския бизнес Михаел Хармс. Преди него председателката на еврокомисията Урсула фон дер Лайен и канцлерът Олаф Шолц призоваха за създаването на международен „План Маршъл“ за Украйна.

Хората в Украйна трябва да видят бързи резултати при изграждането на инфраструктурата им, посочи също и канцлерът Олаф Шолц. Това означава също така да се подкрепи и огромният потенциал, който Украйна има в дигиталната икономика, селското стопанство и зелените енергии. Бъдещата икономика на страната трябва да е с много ниски вредни емисии.

Докато в Украйна има война, не може да се очаква голяма вълна от инвестиции, но въпреки това ЕС трябва да се подготви за момента, в който инвестициите ще са възможни, заявиха експерти.

Има вече много положителни сигнали от германски фирми, които не се изтеглят от Украйна въпреки военните действия и засега поддържат бизнеса си там, но се готвят и за разрастването му, в момента, в който се възцари отново мир.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Пеевски приключи! Доган не може така да предаде ключовете за ДПС

Смятам, че Делян Пеевски приключи . Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", част от "Левицата", и коментира: "Това, което направи Пеевски, е нещо много голямо. Ахмед Доган не може точно така да предаде ключовете за партията ". Пеевски призна за препоръка от Доган, но "хората искат правителство" Пеевски: Видяхме, че..

публикувано на 03.07.24 в 17:33
 Президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган (вляво) и на Русия Владимир Путин

Президентите на Русия и Турция разговаряха в рамките на форума в Астана

Президентите на Русия и Турция разговаряха в рамките на 24-тата среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, която се провежда в Казахстан. Владимир Путин е приел поканата на Реджеп Ердоган да посети Турция.  "Дълго време не успяхме да се срещнем с моя скъп приятел Владимир Путин", каза Ердоган на срещата с руския..

публикувано на 03.07.24 в 17:21
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов се изнерви, защото не му се получи 70 - 80 депутата

Всичко, което се случва в България, е като покана Румен Радев да излезе на терен . Радев е в сравнително удобна позиция и сега нещо може да стане, ако има време. Ситуацията в страната е такава, че му се дава възможност за равна отдалеченост от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това коментира Първан Симеонов, доктор по политология и политически..

публикувано на 03.07.24 в 17:14

Техническа повреда е причината за отмяната на полета на "Райънеър" от София за Мадрид

Снощният полет от София за Мадрид на "Райънеър" е бил отменен заради техническа повреда. Това обясниха за "Хоризонт" от "Суиспорт" - наземния оператор на летище София, който работи с авиокомпанията.  Оттам допълват още, че пътниците са били официално информирани и са им били раздадени ваучери за храна и вода.  По последна информация полетът за Мадрид е..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Асен Василев

Асен Василев има силни съмнения за третия мандат

Според съпредседателя на ПП ДБ Асен Василев Борисов не е подходил сериозно към опита за съставяне на правителство и го определи като отбиване на номера: "Това, което се видя, че след като не си си написал домашното, няма как да очакваш позитивен резултат. Знаете, че за да бъде съставено правителство в такава сложна обстановка, е необходимо да има..

публикувано на 03.07.24 в 16:56
Делян Пеевски в НС - 3 юли 2024г.

Пеевски: Видяхме, че ДПС има 30 евроатлантически депутати. И те ще бъдат депутати

Вървим към избори, заяви Делян Пеевски, един от председателите на ДПС,  веднага след гласуването за кандидата за министър-председател, предложен от ГЕРБ-СДС, в пленарната зала: Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател "България пропусна уникалния шанс да има евроатлантическо правителство... Вторият мандат не..

публикувано на 03.07.24 в 16:55
Изявление на служебния премиер Димитър Главчев след гласуването на проектокабинета

Главчев: Мога отново да съм служебен премиер, ако няма кой друг

Служебният премиер Димитър Главчев заяви,че ще продължи да работи до края на парламентарната процедура и евентуалното избиране на ново служебно правителство. Аз си работя, изпълнявам си задълженията. Не мога нищо да прогнозирам, каза Главчев, след гласуването в парламента, при което беше отхвърлена номинацията на Росен Желязков за..

публикувано на 03.07.24 в 16:43