Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия твърди пред ООН, че в Украйна се извършват забранени биологични дейности

Снимка: rawpixel

Русия е поискала от Съвета за сигурност на ООН да създаде комисия, която да разследва нарушения от страна на САЩ и Украйна на конвенцията, забраняваща използването на биологични оръжия отбелязва агенция Associated Press.

В проекторезолюция, разпространена до членовете на съвета се казва , че съгласно член VI от конвенцията Русия е подала официална жалба, в която се твърди, че в Украйна се извършват забранени биологични дейности.

Всъщност скоро след началото на военните действия на украинска територя Русия отправи обвинения към САЩ и Украйна,че в страната има тайни американски лаборатории ,които са участвали в биологична война

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заявява, че разпространява резолюцията, заедно с около 300 страници материали, преди срещата на Съвета за сигурност, която Москва свиква в четвъртък относно биологичните дейности в Украйна. Русия също планира да проведе консултации на експерти от Съвета по проекторезолюцията.

Проекторезолюцията сега трябва да упълномощи Съвета за сигурност да създаде комисия, която да разследва твърденията и да докладва резултатите от разследването до края на ноември и на страните по конвенцията на конференция в Женева до 16 декември .


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев: Провалът на системните партии тласка все повече граждани към наказателен вот

Президентът Румен Радев каза о т зенитния полигон в Шабла, че системните партии са се провалили и обясни с това обясни и ниската избирателна активност на вота на 9 юни:  Президентът ще присъства на съвместните бойни стрелби "Шабла 2024" " Отказът на мнозинството да вземат участие в изборите е ясен показател, че те не се идентифицират..

публикувано на 12.06.24 в 12:23

Могат ли музеите да се превърнат в основни точки за акумулиране на знания?

" Привърженик съм на идеята, че ученето не е задължително прерогатив на училището. Повечето хора запомнят най-добре това, което са научили извън училище". Думите са на американския учен в областта на психологията Джон Фoлк.  Той изследва музеите като места за акумулиране на знания. "Оказва се, че музеите са чудесни лаборатории за..

публикувано на 12.06.24 в 12:10
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и унгарският премиер Виктор Орбан в Будапеща, 12 юни 2024 г.

Унгария няма да блокира решения на НАТО за подкрепа за Украйна

Унгария няма да блокира решения на НАТО за осигуряване на подкрепа за Украйна, заяви днес премиерът Виктор Орбан по време на визита в Будапеща на генералния секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс. Столтенберг заяви, че унгарски средства и персонал няма да бъдат използвани в помощ на Киев. Столтенберг е в..

публикувано на 12.06.24 в 12:05

Стартира кампания "5 минути за здраве"

От утре от Плевен стартира кампания "5 минути за здраве". Организирани са безплатни изследвания чрез телемедицина за желаещите да участват и да проверят показатели, важни за дишането и изцяло за тяхното здраве. Целта на инициативата е превенция на рака на белия дроб и борба с тютюнопушенето. Кампанията се организира от регионалните..

публикувано на 12.06.24 в 12:00

Резултатите от изпитите на десетокласниците ще бъдат обявени до 28 юни

Над 50 000 десетокласници се явиха на национално външно оценяване по математика. Изпитът се проведе в над 1000 училища в страната. Изпитът започна в 8.00 часа и продължи 90 минути. Тестът съдържаше 17 задачи, както миналата година. 15 от тях бяха с избираем отговор, а две - с разширен свободен отговор.  След края на препитването..

публикувано на 12.06.24 в 11:55
Постер за набиране на войници в Киев, 9 април 2024 г.

Украйна планира рекорден внос на електроенергия

Украйна планира рекорден внос на електроенергия заради съществените щети, които е нанесла Русия по енергийната инфраструктура. Това обяви украинското енергийно министерство. В рамките на конференцията за възстановяване на Украйна, която се провежда в Берлин, българският служебен министър-председател Димитър Главчев обяви вчера, че София ще..

публикувано на 12.06.24 в 11:48
полк. Николай Марков

БОЕЦ сигнализира ДАНС за "шпионаж в полза на Русия" от страна на полк. Марков от "Величие"

Гражданско движение "БОЕЦ" внесе до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) сигнал за действия на представящия се за полковник Николай Георгиев Марков, който е бивш служител на НСО и бе избран за депутат от ПП "Величие", съобщиха от БОЕЦ.  Николай Марков: Не сме аналог на "Възраждане". Обърнахме се към негласуващите В сигнала се казва:..

публикувано на 12.06.24 в 11:42