Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекцията по труда в Ловеч е установила около 2800 нарушения на законодателството

Снимка: БГНЕС

Инспекцията по труда в Ловеч е установила близо 2800 нарушения на трудовото законодателство в областта за първите девет месеца отгодината.

От Инспекцията са извършили 691 проверки в 552 предприятия с общ нает персонал от 13 846 души. Почти 200 от проверките са за осъществяване на последващ контрол по изпълнение на задължителни предписания, а 80 са посигнали за нарушения на трудовото законодателство, като 59 от тях са по сигнали на граждани.

В резултат на извършените проверки са констатирани 2791 нарушения, от които 1627 са свързани с неизпълнение на задължения по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, 1117 са по осъществяване на трудовите правоотношения и 47 по Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

В това отношение най-голям е броят на нарушенията, свързани със заплащане на труда – 283, от които 105 за неизплащане на уговореното трудово възнаграждение. Констатирани са 133 нарушения по неизплащане на допълнителни трудови възнаграждения - за положен нощен труд, извънреден труд, за работа на официални празници и за трудов стаж и професионален опит.

Установено е неизплащане на трудови възнаграждения в 9 предприятия в размер общо на 147 030 лева.

След дадени задължителни предписания са изплатени трудови възнаграждения на обща стойност 40 431 лева.

Констатирани са 43 случая на предоставяне на работна сила без сключен писмен трудов договор, за което са съставени актове и издадени наказателни постановления.

За констатираните през 9-те месеца на 2022 г. нарушения инспекторите от ДИТ – Ловеч, са приложили 2649 принудителни административни мерки. Съставени са 177 акта за установяване на административни нарушения. Издадените наказателни постановления са 137, а влезлите в сила – 123, с общ размер на санкциите 164 040 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Вътрешният министър: 213 са сигналите за купуване на гласове

213 сигнала за купуване на гласове има постъпили в структурите на МВР,  съобщи в Малко Търново ресорният министър Калин Стоянов. Той уточни, че до момента са образувани 80 досъдебни производства за нарушаване на изборните права на гражданите. " В днешния ден се работи на територията на Областната дирекция на МВР - Велико Търново. Няма нищо ново за..

публикувано на 03.06.24 в 20:02

Възстановено е движението по основните пътища в Ловешко

Възстановено е движението по пътя София-Варна в участъка между селата Микре и Сопот, където имаше паднали дървета след проливния дъжд и градушката, които се изсипаха в Ловешко. Вече е отворен за движение и пътят Ловеч - село Микре. Буря нанесе значителни щети в Ловешко Валежите в Ловешко бяха най-интензивните днес в страната ни - до 27 литра на..

публикувано на 03.06.24 в 19:39
Началникът на КАТ - Сливен главен инспектор Илиян Николов

В Сливен на магистрала "Тракия" зачестяват случаите на превишена скорост

През последната седмица в сливенския участък на АМ "Тракия" са засечени от полицейските камери за скорост трима водачи на леки автомобили да се движат с над 200 километра в час при ограничение от 140 километра в час. При последния случай от преди няколко дни скоростта на засечения автомобил е достигнала 221 километра в час. От КАТ..

публикувано на 03.06.24 в 19:32

96 % от жителите на Берковица са против през прохода „Петрохан“ да преминават ТИР-ове

96 % от жителите на Берковица са против през прохода „Петрохан“ да преминават ТИР-ове. Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение от пътната агенция тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода. На 23 май изтече срокът за изпращане на възражения срещу обявеното от АПИ обществено обсъждане за..

публикувано на 03.06.24 в 19:24

Поредна протестна блокада в центъра на София

И тази вечер протестиращи столичани блокираха за движение изцяло улица "Фритьоф Нансен" и частично бул. "Патриарх Евтимий", като оставиха за движение най-дясната лента на пътното платно.  Движението ще е ограничено до 20 ч. Пореден протест срещу организацията на движение в центъра на София

публикувано на 03.06.24 в 19:19

МФ: С близо половин милиард лева намалява излишъкът в бюджета към края на май

С близо половин милиард лева се очаква на намалее излишъкът в бюджета към края на май спрямо април и да остане около 100 милиона лева. Това сочат прогнозните данни на Министерството на финансите (МФ) за май. МФ очаква бюджетен излишък от 600 млн. лв. към края на април Намалението спрямо април  се дължи основно на извършени разходи с..

публикувано на 03.06.24 в 19:17

Затруднен трафик заради бури и катастрофи

Временно е затворен пътят Бяла - Плевен заради катастрофирал турски ТИР. Пострадали няма. Автомобилите се пренасочват по обходен маршрут - село Масларево, село Обединение, Полски Тръмбеш. Затворен за движение е пътят Дебелец- село Плаково. Там е катастрофирал товарен автомобил, превозващ дърва. Водачът е затиснат. Обходният път е през Килифарево,..

публикувано на 03.06.24 в 19:12