Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди перуанци на протест с искане за оставката на президента Педро Кастильо

Полицията използваха сълзотворен газ срещу демонстрантите, 5 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С възгласи "Долу Кастильо!" хиляди хора излязоха в събота по улиците на Лима с настояване за оставката левия президент Педро Кастильо, срещу когото има няколко разследвания за корупция, предадоха АФП и Ройтерс.

Демонстрантите преминаха през историческия център на Лима и стигнаха на 100 метра от сградата на парламента, където бяха спрени от полицаи за борба с безредиците, които използваха сълзотворен газ, посочва БТА.

"Дойдох да демонстрирам, за да изгоня този корумпиран човек. Кастильо трябва да си тръгне!", заяви за АФП Нанси Уаркая, която беше с фланелка на перуанския национален отбор по футбол.

"Перу не издържа повече. Ние сме на ръба на пропастта, икономиката е напълно спряла", добави Карола Суарес, която размахваше перуанското знаме.

Други демонстрации, организирани от политически партии и граждански структури, се проведоха в северните градове Пиура и Чиклайо и в южните Куско и Арекипа, както и в Трухильо.

По същото време в Лима имаше контрадемонстрация в подкрепа на Кастильо.

Педро Кастильо

Дошъл на власт през юли 2021 г. с петгодишен мандат, Педро Кастильо вече преживя два опита за импийчмънт от контролирания от дясната опозиция парламент и е изправен пред шест разследвания за корупция, насочени лично срещу него, срещу семейството му, както и срещу негови близки политически съюзници.

53-годишният бивш учител отрича всякакви злоупотреби и казва, че е жертва на кампания за свалянето му от власт. "Ще бъда тук до последния ден от моя мандат, защото така реши моят народ", заяви вчера Кастильо на церемония в президентския дворец.

Кастильо нарече хората, които се противопоставят на правителството му, "реакционери" и "врагове на народа".

Налице е правителство, замесено в корупция, а парламентът не действа, каза Лукас Герси - консервативен адвокат, който е сред организаторите на вчерашния поход, наречен "Перу реагира".

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За над 10 000 деца от София няма места в детските градини и ясли

За над 10 000 деца от София към днешна дата няма места в детските градини и ясли.  Близо 24 000 са децата, които кандидатстват за място, като на първото класиране днес са допуснати малко над 11 000.  Публикуват първото класиране за детските градини и яслите в София за следващата учебна година Над 3 000 са незаетите места, за които..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
„Скрит герой“

Танци и музика в Пловдив: Започва One Dance

В Пловдив днес започва 16-ото издание на Международния фестивал за танц и пърформанс One Dance. Той ще продължи до 2 юни. "Това, което се случва с фестивала, е, че той не просто представя спектакли, а вече много активно участва в създаването на спектакли, които ние копродуцираме с едни от най-големите институции в Европа. Това, което ние се..

публикувано на 10.05.24 в 12:09

Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%

Повишението на пенсиите от 1-ви юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причината е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети. Предложението се съдържа в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, научи..

публикувано на 10.05.24 в 12:02

Йотова: В църквата в Перущица беше записан най-мощният глас за свобода

"Тук, в църквата "Св. Архангел Михаил", беше записан най-мощният глас за свобода – гласът на бащата, който убива жена, деца и себе си, за да не бъдат повече роби. Жителите на Перущица не развяваха като байрак жертвоготовността си, в нея не се чуваше звънът на монетите, които често са изкупление за греховете. Те се превърнаха във факли, за да..

публикувано на 10.05.24 в 11:39

ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Облачно е и почти навсякъде е мъгливо. Има превалявания от дъжд, като тенденцията е през целия ден да има превалявания и да е мъгливо. Над 2000 метра превалява сняг, предаде БТА. От ПСС съобщиха за инцидент от снощи - човек се е бил загубил в района..

публикувано на 10.05.24 в 11:18

"Who targets me" ни помага да проследим кои партии ползват данните ни в социалните мрежи

Инструментът "Who targets me" позволява да проследим кои политически партии ползват данните ни, за да ни подават определено съдържание в социалните мрежи, и да разберем дали може да станем мишени на профилирана политическа партийна кампания в социалните мрежи. "Това е разширение за браузъра. То следи кои политически партии чрез политическа..

публикувано на 10.05.24 в 11:12
Плаж в Пелопонес, Гърция

Гърция спешно търси 80 000 работници в туристическия сектор

Застрашен е летният сезон заради недостига на кадри, съобщават хотелиерите в Гърция. По предварителни резервации до сега Гърция очаква много силен туристически сезон с перспективи за над 30 милиона туристи, съобщават от министерството на туризма. Голям проблем пред сектора е липсата на достатъчно работници. Търсят се от..

публикувано на 10.05.24 в 11:09