Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Ганчев: Ако няма външни фактори готови сме да започнем строителството на нов стадион още през пролетта на 2023

Данаил Ганчев
Снимка: BNT

ЦСКА  (София) публикува клип, чрез който разясни докъде е стигнала работата по изграждането на нав стадион.  Във видеото дейно участие взима Данаил Ганчев - син на собственика на тима Гриша Ганчев.



"Никога не сме имали желание да бавим нещата. Бавенето за вземане на разрешително за строеж не е добре за нас. Ако бяхме започнали преди 2-3 години, стадионът щеше да е по-евтин с около 30-40 процента. Причините са много. Бюджетът сега ще е по-голям. Инвестираме доста средства в проектиране, проучвания, консултации. Много хора в момента сигурно смятат, че нищо не се извършва. Точно обратното е. Работата, свързана с идейния проект, набляга най-вече на малките и големи детайли относно всеки един аспект по проекта. Работим всяка седмица с различните специалисти. За да може максимално бързо да постигнем изработката на идеен проект. И съответно продължаването му в технически такъв. Нужно е за входиране пред различните институции. Трябва да отговорим на абсолютно всички правни и юридически казуси преди получаването на разрешително за строеж", продължи той.

"Основните ни изисквания към специалистите бяха стадионът да бъде максимално интегриран в парковата среда. Да използва възобновяеми източници на енергия. Да е максимално екоустроен.

За нас никога не е имало значение под каква форма ще си партнираме с държавата и най-вече със спортното министерство относно стадиона. Дали ще е смесено дружество или с отстъпено право на строеж, за нас няма абсолютно никакво значение. Но като инвеститор, който не желае държавата да вкара нито лев в изграждането на съоръжението, сме готови на абсолютно всичко. Водим се изцяло от тях, те са собствениците на имота. Уверявам всички, че от наша страна вървим по план. Ако няма външни фактори, всичко е в наши ръце. Готови сме да започнем строителството още през пролетта на 2023 година", каза Ганчев.

"Наехме голяма международна фирма, която да разработи проект за изграждането на модерно спортно съоръжение. Отделно, започнахме съвместна работа с международно архитектурно бюро и консултантски къщи. Повече от 20 чуждестранни специалисти с богат опит в строителството на стадиони в цял свят пристигнаха в България, за да се запознаят в детайл със съществуващия вече ст. „Българска армия”, с парцела, с околната среда и със заинтересованите страни. Месец по-късно започна същинската работа по създаването на подробен идеен проект на новия стадион. Минавахме стъпка по стъпка през всеки аспект на стадиона. Това включваше ежеседмични дискусии относно големите теми като например предпазване на зелените площи и природата, визия на стадиона и вътрешно разпределение на съоръжението, през технически характеристики като използването на възобновяеми енергийни източници и интеграция на IT и комуникационни системи до най-малкия, но важен детайл като пантона на червения цвят, който да обгръща фасадата на стадиона.

Поставихме ясни изисквания, като три от тях определяме за основни:

1. Стадионът да е устроен така, че природата в Борисовата градина да остане непокътната – това ще постигнем, като запазим насипите на съществуващото вече съоръжение и като го построим в по-малки от настоящите очертания. Отделно, ще върнем почти 50% от площта на прилежащите площи на парка за свободно ползване от посетителите на Борисовата градина.

2. Стадионът да е максимално енергийно ефективен и щадящ околната среда – за това сме се погрижили, интегрирайки най-модерните отоплителни, напоителни и LED осветителни системи.

3. Новият стадион да има препратка към богатите история и наследство на ЦСКА – това ще запазим като изненада за бъдещ етап.

За всичко това, както и непрестанното съгласуване с различни институции, гарантиращи законосъобразността на проекта и бъдещия строеж, бяха и продължават да бъдат инвестирани много средства от страна клуба. Половин година по-късно сме на финалната права по представянето на изцяло завършен идеен проект и входирането му в съответните държавни институции. През цялото това време нито за миг не забавихме работата, която зависи от нас, нито за миг не се поколебахме дали сме на прав път, или дали има изход в края. В тази връзка - готови сме на всякакъв вид партньорства с държавата, стига тя да се чувства удовлетворена и защитена. Единственото наше желание е да получим разрешително за строеж на нов, модерен стадион. Стадион, който ще построим с изцяло осигурени от нас средства и за който не молим държавата да ни помага. Напротив – това ще е съоръжение, което ще бъде в полза на държавата; на което при чудесни условия ще тренират и ще играят нашите деца; което ще е мястото, откъдето може да тръгнат следващите големи имена на българския футбол.

Новият стадион е основополагащият фактор, гарантиращ преминаването ни на следващо ниво в развитието на клуба. За да повишим качеството във всяко едно отношение - било то футболно, маркетингово или имиджово, имаме жизнена нужда от модерен нов дом. Всичко тръгва от него", пишат "червените".

"За да преминем на друго ниво във всеки един аспект, маркетинг, спортно-технически, комуникация, трябва да имаме нов стадион. От самото начало имахме два основни приоритета. Първият беше връщането на емблемата, той беше най-основен. Вторият е изграждането на модерен стадион и обновяване на базата в Панчарево. В последната година се направиха определени крачки към стартирането на това, нашето желание да бъде сбъднато. Не само на нас, а и на феновете. Да има нов стадион, където нашите деца да израснат. Да остане за поколения напред. Не е само за клуба. То е и за самата Столична община", обяви пред клубния сайт Данаил Ганчев - син на собственика на ЦСКА Гриша Ганчев.


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Душан Керкез: Два дни ще празнуваме и после ще мислим за бъдещето

Треньорът на Ботев (Пловдив) Душан Керкез отдаде дължимото на своите играчи за себераздаването и проявения характер при победата с 3:2 срещу Лудогорец във финала на турнира за Купата на България по футбол. "Фантастично чувство! Взехме купата и отиваме в Европа. Сега два дни ще празнуваме, ще пием, ще пеем и след това ще мислим за бъдещето...

публикувано на 16.05.24 в 06:33
Гарет Саутгейт

Изкуственият интелект навлиза в националния отбор на Англия

Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт вече се опира на силата на новите технологии за обработка на данни, докато подготвя отбора си Евро 2024, което ще се проведе от 14-и юни до 14-и юли в Германия. Предвид достигането на финала на Евро 2020, сега Англия също е смятана за един от претендентите за титлата. Но в щаба са доволни, че партньорството на..

публикувано на 15.05.24 в 16:09
Александър Зверев

Зверев и Циципас са четвъртфиналисти в Рим, Медведев отпадна

Третият поставен Александър Зверев се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей кортове от сериите "Мастърс" в италианската столица Рим. Представителят на Германия се наложи над португалеца Нуно Боржеш с 6:2, 7:5 в четвъртия кръг след час и 27 минути игра. Двамата си размениха общо четири пробива в първия сет, приключил с..

публикувано на 15.05.24 в 06:32
Продадоха часовници Михаел Шумахер, за 4,41 милиона долара

Продадоха часовници на Михаел Шумахер, за 4,41 милиона долара

Часовници, принадлежащи на великия пилот от Формула 1 - Михаел Шумахер, бяха продадени за около 4 милиона швейцарски франка (4,41 милиона долара) от аукционна къща Christie's в Женева (Швейцария). Осемте часовника, включително  такива на Rolex, F.P. Journe и Audemars Piguet бяха обявени за продажба от семейството на Шумахер, който не е..

публикувано на 15.05.24 в 06:03
Волейболистите загубиха от Естония с 2:3 в контрола.

Бленджини започна със загуба в националния по волейбол

Мъжкият ни национален отбор по волейбол загуби първия мач под ръководството на новия треньор Джанлоренцо Бленджини - 2:3 (25:22, 19:25, 25:18, 28:30, 13:15) срещу Естония в официална контрола, играна в столичната зала „Христо Ботев“ пред публика. Днес предстои втора проверка, но срещата е затворена за фенове, като нашите се готвят за Лигата..

публикувано на 15.05.24 в 06:00

Спартак Плевен победи Рилски спортист и изравни резултата в полуфиналната серия

Отборът на Спартак Плевен победи Рилски спортист с 83:81 (19:22, 19:20, 26:21, 19:18) като домакин в зала „Балканстрой“ в Плевен в четвъртия мач от полуфиналния плейоф между двата тима в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) и изравни резултата в серията на 2:2 успеха. Решителният пети двубой ще се играе на 17 май в Самоков. Талиб Занна бе..

публикувано на 14.05.24 в 21:32
Фернандо Каранга

Каранга и Текпетей с общо 10 мача наказание от Дисциплинарната комисия на БФС

Дисциплинарна комисия към Българския футболен съюз наложи солидни санкции за футболистите на ЦСКА-София Луис Фернандо Да Силва Монте-Каранга и Бърнард Текпетей от Лудогорец след срещата между двата тима от 32-ия кръг на Първа професионална лига. Каранга бе санкциониран със спиране на състезателни права за общо шест мача, а Текпетей - за четири...

публикувано на 14.05.24 в 20:06