Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването на изчезването на 12-годишния Александър се взима на специален надзор

Снимка: Община Перник

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследването на изчезването на  12-годишния Александър, което се ръководи от прокуратурата в Перник, се взима на специален надзор от Апелативна прокуратура - София и Върховната касационна прокуратура.

Прокуратурата в Перник образува досъдебно производство още в петък вечерта - часове, след като стана ясно за изчезването на момчето.

Все още няма водеща версия за изчезването на 12-годишния Александър, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Перник .

Детето се издирва вече трети ден, операцията ще продължи до постигането на резултат, коментира президентът Румен Радев, който се запозна на място с протичането на издирвателната акция.

Общо 36 сигнала са проверени от полицията през трите дни на издирването, обхожда се терен между 15 и 20 километра от мястото на изчезването на детето. Издирва се от повече от 300 души полицаи дневно. В операцията се включва хеликоптер на Гранична полиция и следови кучета, съобщи старши комисар Павел Млеканов, директор на Областната дирекция на МВР в Перник:

"Прокуратурата образува досъдебно производство, има изнесени факти и обстоятелства, които са предмет на това досъдебно производство. Факти и обстоятелства по него, които са инкорпорирани вътре, може да каже само прокуратурата. Днес доста голям периметър обхвана хеликоптера. Радомир е част от територията на Областна дирекция Перник, обхваща и Земен, и Ковачевци - така че се проверява и там. Това ще продължи, докато намерим детето".

Президентът Румен Радев съобщи, че с вътрешният министър са обсъдени мерки за превенция на деца със специални потребности и благодари за солидарността и подкрепата на обществото:

"Освен с ускоряване на програмата за видеонаблюдение в повече населени места - по-плътна да става, нека помислим за деца със специални потребности - има вече налични устройства, те изобщо не са скъпи, които да се носят от тези деца в дрехи, на ръката, има всякакви варианти, така че в едни такива условия това да може веднага да решава. Но всичко това, което става в Перник през последните дни - тази огромна вълна на съпричастност, на солидарност, ни дава основание да вярваме, че нашето общество и институциите могат да работят заедно и да се справим с всяка криза".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поклонници поеха от Велико Търново към Рилския манастир по пътя на мощите на св. Йоан Рилски

20 поклонници тръгнаха от катедралния храм на Велико Търново към Рилския манастир, за да изминат пътя на мощите на св. Йоан Рилски, както това е било направено от рилските монаси пред 555 години.   Поклонническият поход по пътя на мощите на Св. Йоан рилски трябва да стане общонационално движение, за да почетем закрилника на българския народ,..

публикувано на 01.07.24 в 13:03

Разполагат три зарядни станции за електромобили на ключови места в Габрово

Три нови зарядни станции за електромобили ще са на разположение на ключови места в Габрово от това лято. Договорът между Общината и фирмата, която ги монтира, е за срок от 10 години. Новите публични зарядните станции за електромобили в Габрово са три и са с мощност 50 kW. Местата, на които се разполагат, са в близост до спортната зала в..

публикувано на 01.07.24 в 13:02
Димитър Главчев

Служебният премиер внася в НС позицията на правителството за форума на НАТО

Още този следобед служебният премиер Димитър Главчев ще внесе в "Секретно деловодство" на Народното събрание позицията за предстоящия висш форум на НАТО, така че всеки един от народните представители може да се запознае с нея. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев. Няма поводи за спекулации, нищо различно няма от..

публикувано на 01.07.24 в 12:48

Израел освободи 55 задържани в Газа палестинци

Израел освободи 55 задържани в Газа палестинци, включително директора на главната болница в анклава, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на палестинските здравни служби, предаде БТА. Мохамед Абу Селмиа беше задържан през ноември, когато израелските сили извършиха операция срещу болница "Шифа". В коментар, излъчен от палестинските медии..

публикувано на 01.07.24 в 12:27

Бургаският съд: ДАНС да издири мигрантите, пътували в автобуса, който блъсна патрулка

ДАНС и миграционните служби трябва да издирят сирийските мигранти, които са пътували в автобуса, блъснал полицейски автомобил и причинил смъртта на двама бургаски полицаи. Това разпореди Бургаският окръжен съд по делото, в което обвиняем е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Случаят е от 25 август 2022 г., когато..

публикувано на 01.07.24 в 12:08
Димитър Франтишек Петров

Започва проверка на работата на прокурор Димитър Франтишек Петров

По разпореждане на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов започва проверка на работата през последните 3 години на прокурора от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров. Нико Тупарев излиза на свобода без мярка за неотклонение Последното дело, по което той работи, е срещу бившия телевизионен..

публикувано на 01.07.24 в 11:56

Васил Кендов: Законът за личния фалит е изцяло грешен, за политиците е важно да вземат парите по ПВУ

Законът за фалит на физическите лица, приет на първо четене в НС, е изцяло грешен и не подлежи на поправки, трябва да бъде изцяло написан наново, препоръча финансистът Васил Кендов в интервю пред БНР. "От дълги години се мисли, всички го искат, но никой не го харесва. Такъв закон е ясно, че трябва да има, изхождаме, ч е навсякъде го има,..

публикувано на 01.07.24 в 11:49