Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев поиска достъп до мястото на смъртоносната атака с ракета

Полски войници патрулират в Пшеводув
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Киев поиска достъп до мястото на смъртоносната атака с ракета, след като стана ясно, че тя е украинска.

Полският президент Анджей Дуда се опита още тази сутрин да разсее опасенията на международната общност от ескалация на войната в Украйна и увери, че няма индикации, че е извършена атака срещу Полша.

Олексий Данилов - секретар на Националния съвет по сигурност и отбрана на Украйна поиска достъп до мястото, където са паднали ракетите и допълни, че Киев е готов да предостави доказателства за твърденията си, че Русия е отговорна за инцидента. Данилов допълни, че Киев очаква информация, която да води до заключението, че става въпрос за ракети на украинската противоракетна отбрана.

По-рано днес Анджей Дуда заяви, че е много вероятно да са изстреляни ракети, произведени от времето на Съветския съюз в Украйна, но отговорността е на Русия заради продължаващите атаки.

"Няма индикации това да бъде квалифицирано като атака срещу Полша. Най-вероятно е нещастен инцидент. Русия атакува Украйна вчера, украинската противоракетна отбрана се активира, за да неутрализира руските ракетни атаки".

Армията на Полша е поставена в повишена готовност, а днес посланикът на Русия беше привикан във външното министерство. Медии съобщават, че срещата е продължила едва 4 минути без традиционно ръкостискане.

Днес полицаи продължиха разследването на кратера, който се образува при падането на ракетите. Инцидентът стана вчера в 15.40 местно време в село Пшеводув на 6 километра от границата с Украйна.

Ракетите падат само на 100 метра от начално училище и убиват на място двама души в сушилня за зърно. Много местни хора днес не пуснаха децата си да излязат навън, други оглеждаха щетите, нанесени на постройки от експлозията.

"Колко далеч е - километър и половина от тук. Видях облаците дим, чух взрив, прозорците се разтрепериха. Обадих се на колегите си, защото краката ми трепереха. Имам проблеми със сърцето, щях да припадна, лицето ми пребледня. Казаха, че тези хора са мъртви ... можеше да съм аз", разказва свидетел на случилото се.

След безсънната нощ остава надеждата, че Полша е защитена от най-лошото.

“НАТО ще ни защити и Русия няма да дойде тук. Няма опция те да дойдат и да направят нещо. НАТО ще ни отбранява", коментира полякиня.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Йоурова

Еврокомисар Йоурова ще предложи отпадане на процедура срещу Полша

Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова заяви, че до края на месеца ще предложи да отпадне процедурата срещу Полша по чл. 7. Тя поясни, че това ще бъде едностранно решение на Комисията. Еврокомисар Йоурова подчерта, че в представения от Полша план за действие има подчертан ангажимент за преодоляване на дефицита, свързан с..

публикувано на 21.05.24 в 16:18
Проф. д-р Сава Димитров

Нов механизъм за финансиране на висшето образование

Вторият транш от 41 млн. лева, който служебният кабинет отпусна за висшето образование, ще бъде разпределен чрез нов механизъм, така че да се подобри системата на финансиране на висшето образование.  За това се разбраха след срещата в Министерството на образованието синдикатите, Съветът на ректорите и просветният министър Галин Цоков...

публикувано на 21.05.24 в 16:13
Служебният премиер Димитър Главчев на извънредното заседание на НС - 21 май 2023 г.

Според премиера Главчев няма да има драстично поскъпване на тока

Няма да има драстично поскъпване на тока, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той подчерта, че няма напрежение около увеличаването на цената на тока: "Нито в Белене, нито в Козлодуй има напрежение. Правителството, доколкото е в компетентността си, следи процеса. Знаете, че има независим регулатор, който определя цената на тока, но аз не..

публикувано на 21.05.24 в 16:10
Палестинци, ранени при израелска бомбардировка, са докарани в болница Ал Акса в Дейр ал Балах, Ивицата Газа, 21 май 2024 г.

Израелските сили са нахлули за кратко в град Дженин на Западния бряг

Израел продължава военната си офанзива срещу "Хамас" в ивицата Газа на фона на поисканите от Международния наказателен съд заповеди за арест на премиера Нетаняху и военния министър. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас" Израел възнамерява да разшири операцията си в Рафах Израелските сили са нахлули за..

публикувано на 21.05.24 в 16:00

Катастрофа затруднява движението на главния път София - Варна край Лясковец

Катастрофа между два леки автомобила затруднява движението по главния път София – Варна при разклона за село Добри дял в община Лясковец. При инцидента е пострадал шофьорът на една от колите. Откаран е в Спешна помощ – Велико Търново.  Причините за катастрофата са в процес на изясняване, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

публикувано на 21.05.24 в 16:00

36-годишната жена, блъсната от моторист в София, е в критично състояние

36-годишната жена, която тази сутрин беше блъсната от моторист на пешеходна пътека в София, е в критично състояние. Това съобщават от Клиниката по неврохирургия на Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ“. Пострадалата е претърпяла 3-часова животоспасяваща операция, след която е поставена в медикаментозна кома.  Тежък сблъсък на..

публикувано на 21.05.24 в 15:57

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние, след инцидент с автобус в центъра на София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от пътниците в превозното средство са паднали. Две жени са в по-тежко състояние и са откарани в..

публикувано на 21.05.24 в 15:25