Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доброволците, открили Сашко, не искат пари; прокуратурата проверява дали не е бил държан насила

Автор:
Директорът на ОД на МВР ст. комисар Павел Млеканов, спасителите на Сашко Милко Михалков и Веселин Георгиев и кметът на Перник Станислав Владимиров.
Снимка: Елена Тамакярска, БНР

12-годишният Александър, който изчезна на 11 ноември, е намерен жив в дълбоко и труднопроходимо дере в планината край Перник. Сашко е транспортиран до "Пирогов". Бащата - Александър Цветанов, е с него в лечебното заведение. 

"Детето е в стабилно състояние, без тежки увреждания. Има леки драскотини по тялото. Психичното състояние е сравнително добре. Има лека дехидратация, затова в момента е настанено в реанимация от гледна точка просто на наблюдение. Проведоха се множество изследвания и консултации. Бащата в момента е при детенцето. Нещата са спокойни, предстои с психолог и с психиатър да направим консултация, но детето е в абсолютно стабилно състояние. Детето е боец, буквално казано, защото е наистина в добро състояние", сподели здравният министър д-р Асен Меджидиев, който лично посети малкия Сашко в болницата. Той допълни:

"Урината, поне на цвят, е чиста. Чакаме биохимичния анализ да излезе. Кръвните показатели са нормални, кръвната захар е нормална, което говори, че детето по някакъв начин е намерило начин да приема течности и някаква храна. По краката има леки охлузвания. Не мога да кажа, че е премръзнал, но явно краката са били боси и са били мокри".

Детето е спокойно, но не говори, каза министърът.

"Сашо се чувства добре и се гушна в мен!" написа във Фейсбук бащата на момчето - Александър Цветанов и благодари на всички, които се включиха в издирването.


Момчето е открито от доброволците от клуба по делта- и парапланеризъм в Перник Веселин Георгиев и Милко Михалков минути преди 14:30 ч. в труднодостъпна местност, намираща се на около 7 км. от мястото на изчезването му в посока Радомир в района на Червена могила. Намерено е в дълбоко дере, било е в безпомощно състояние, мръсно, изтощено и гладно. Първото нещо, което е поискало, е вода, казаха спасителите.