Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът иска кабинет, но мисли и за третия мандат. Евентуални избори – през март

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи третия мандат за съставяне на правителство след Нова година, за да може евентуални нови предсрочни избори да се проведат през март и да се избегне вот през зимата. Радев каза това по време на консултациите с "Демократична България".

Той обаче изрази надежда да не се стига до трети мандат, а първите два да бъдат оползотворени.

Държавният глава заяви, че след изборите се ръководи от две основни цели - да се направи максималното, за да има редовно правителство, да се даде време за диалог и време партиите да се отдалечат от агресивната предизборна риторика, да се приемат важни закони.

"Надявам се, това да помага и да има разум", посочи Радев.

Шестият рунд от консултации. Президентът на разговори с "Демократична България"

"Втората важна цел е така да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че ако имаме провал и не се състави правителство, предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период - януари и февруари, а това изисква несъмнено забавяне", обясни президентът.

Аз си нося тази отговорност, поел съм я, каза Радев и заяви, че няма да насрочи избори през януари и февруари.

"Можем само да си представим това до какво ще доведе, а рискът да има още по-малка избирателна активност в тази ситуация е реален… Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март", обяви президентът.



Той обаче отбеляза, че ако всички партии излязат и кажат, че са готови да правят предизборна кампания през декември, Коледа, празниците, Нова година, и да отидат на избори в най-тежките условия, той ще се съобрази.

Военната помощ за Украйна и модернизацията на Българската армия доведоха до спор между президента Румен Радев и представителите на "Демократична България" по време на консултациите на държавния глава с коалицията.

В началото на срещата президентът попита какви мерки предлагат от ДБ, така че страната да не се въвлече в пожара на войната.

"Като военен съм крайно критичен да се разоръжим по време на война, преди да са сме доставили и усвоили и нови образци техника и въоръжение", посочи Радев. Той попита ДБ на какви оперативни планове, анализи, финансови разчети и времеви параметри почива идеята им за получаване на НАТО-вско въоръжение за армията ни с предоставянето на оръжие за Украйна.

"Истината е, че това решение изцяло трябваше да се вземе от изпълнителната власт, необходимостта да се намеси парламентът не беше добър знак за вземане на решение", посочи съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

По думите му обаче то дава аргументи, когато се водят преговори с нашите съюзници, България да може да изглежда като съюзник, на който може да се има доверие. 

След консултациите с ДБ: Кого ще подкрепят и с кого ще работят за правителство?


По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заплатите на директорите на големи световни компании за 2023 г.- 185 пъти по-високи от тези на работниците

Драстични са разликите в заплащането на изпълнителните директори на водещите 500 компании в света спрямо работниците в същите фирми, съобщава Асошейтед прес, като се позовава на данни, предоставени от компания за информационни услуги. Миналата година разликата е била 185 пъти. С 13 процента са се покаличи компенсациите за изпълнителните..

публикувано на 05.06.24 в 07:50
Национален парк „Рила“

Държавните институции, ангажирани с опазването на природата в Югозападна България, отбелязват заедно Световния ден на околната среда

За първи път всички държавни институции, ангажирани с опазването на природата в Югозападна България, ще отбележат заедно Световния ден на околната среда.  Многобройни прояви в Световния ден на околната среда Инициативата е на Национален парк "Рила" и Регионалния исторически музей, но в нея се включват и колегите им от НП "Пирин",..

публикувано на 05.06.24 в 07:48
Джейк Съливан

САЩ още чакат отговор от "Хамас" на предложението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан заяви, че Вашингтон очаква решението на "Хамас" през Катар - един от посредниците в усилията за постигане на мир. Съливан съобщи, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс ще се срещне с катарски представители в Доха, за да обсъди последния вариант за споразумение, което предвижда три етапа към..

публикувано на 05.06.24 в 07:25

Комедията "Дъхът на дявола" с премиера в Ловеч

Ловешкият драматичен театър представя премиерата на пиесата "Дъхът на дявола". Режисьор е Боил Банов, а в една от главните роли влиза Христо Мутафчиев. "Дъхът на дявола" - "Бурунданга", е романтична комедия от известния драматург Жорди Галсеран, сред чийто творби са  "МетодътГрьонхолм" и  "Испанска афера". "Бурунданга" се поставя..

публикувано на 05.06.24 в 07:05

Очаква се кабинетът да отпусне компенсации за щетите от наводнението в Карловско

Очаква се днес служебният кабинет да отпусне до 10 милиона лева за най-належащите дейности по преодоляването на щетите, които нанесе водното бедствие преди близо две години в Карловско.  Ангажиментът беше поет от министър-председателя Димитър Главчев пред кмета на Карлово Емил Кабаиванов миналата седмица след протести на жителите от пострадалите села...

публикувано на 05.06.24 в 05:19

Възстановяване на почвите и екосистемите е целта тази година на Световния ден на околната среда

Възстановяване на почвите, спиране на опустиняването и изграждане на устойчивост спрямо сушата са във фокуса на днешния Световен ден на околната среда. Очаква се над 150 държави да се включат в отбелязването на най-значимия празник, посветен на опазването на планетата.  Според Конвенцията на ООН за борба с опустиняването до 40 процента от земята страда..

публикувано на 05.06.24 в 04:46

Многобройни прояви в Световния ден на околната среда

Днес се отбелязва Световният ден на околната среда. Редица събития ще има в страната, целящи повишаване на осведомеността и предприемане на действия по въпросите, касаещи околната среда.  Темата тази година е "Нашата земя, нашето бъдеще, ние сме поколението възстановяване" с фокус върху борбата с опустиняването и деградацията на почвите, което засяга..

публикувано на 05.06.24 в 04:30