Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още една търговска верига във Великобритания въведе ограничения за купуването на яйца

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската верига супермаркети "Теско" (Tesco) въведе ограничения за купуването на яйца заради проблеми със снабдяването. 

Най-голямата британска верига супермаркети "Теско" (Tesco) всъщност е третата верига магазини, въвела подобни мерки след  "Асда" (Asda) и "Лидл" (Lidl). Клиентите сега имат право да купуват максимум три кори яйца. Причините за кризата с доставките на яйца са две: високите разходи за собствениците на птицеферми и епидемията от птичи грип. Птицевъдите бяха засегнати от покачващите се цени на енергията през последните месеци, а цената на пшеницата се повиши заради войната в Украйна. Зърното е ключов компонент във фуражите за пилета. Фермерите освен това се оплакаха от недостатъчни доходи от продажбата на яйца от супермаркетите.

В същото време най-голямата епидемия от птичи грип във Великобритания принуди правителството да задължи фермерите да държат птиците само на закрито. Има 252 случая на птичи грип от началото на епидемията през октомври миналата година, като 118 от тях са само от 1 октомври тази година насам. Милиони птици умряха или бяха изклани през последната година.

Цената на яйцата е сред най-бързо покачващите се цени сред храните.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Испания регистрира първи случай на птичи грип при човек

Работник в испанска птицеферма е заразен с птичи грип. Според Министерството на здравеопазването това е първият случай на заразен човек в Испания и вторият в Европа. Заразяването е станало в провинция Гуадалахара, където на 17 септември беше потвърдено..

публикувано на 05.10.22 в 09:52
Служители вадят телата на загинали жерави в природния резерват „Хула“.

Масово умъртвяване на кокошки и пуйки в Израел заради птичи грип

Над половин милион кокошки и десетки хиляди пуйки ще бъдат умъртвени в Израел заради огнище на птичи грип. Болестта вече отне живота на над 5 хиляди жерава в природния резерват „Хула“. Министърът на околната среда Тамар Зандберг определи..

публикувано на 29.12.21 в 08:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът отхвърли жалба срещу заповед на МОСВ за забрана на развъждане на норки

Състав на Административния съд в София-град отхвърли със свое решение от 27 юни жалбата на фермата за норки, собственост на Иван Ангелов с прякор Пилето, срещу издадената от екоминистреството Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида..

публикувано на 01.07.24 в 11:07

Гръцки медии: Ружа Игнатова се издирва в Атина

Медиите в Гърция публикуват обширни материали по повод обявената от САЩ награда от 5 милиона долара за откриването на българката Ружа Игнатова, издирвана за участие в една от най-мащабните схеми за измами в света. "Ружа Игнатова се издирва в..

публикувано на 01.07.24 в 10:50

ГДБОП откриха база за производство за фалшиви пари в провадийско село

Служители на ГДБОП откриха база за производство за неистински парични знаци в провадийско село. В хода на предприетите действия по неотложност са открити заготовки, материали, техника, като двама са задържани по случая, съобщават от пресцентъра на..

публикувано на 01.07.24 в 10:49

Искат 1 млн. куб. м вода за общините Рила, Кочериново и Бобошево

1 млн. куб. метра вода искат кметовете на трите съседни общини Рила, Кочериново и Бобошево, където от 10 ч. днес е обявено частично бедствено положение със заповед на областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. 180 л в секунда са..

публикувано на 01.07.24 в 10:33
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил: Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия Синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени", заяви днес..

публикувано на 01.07.24 в 10:21

"Възраждане" няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС"

След като ГЕРБ-СДС предложи кабинет с първия мандат и премиер Росен Желязков от партия "Възраждане" казаха за БНР, че позицията им остава непроменена и те няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС". По-рано и съпредседателят на "Продължаваме..

публикувано на 01.07.24 в 10:06
Росен Желязков

Р. Желязков: Най-важното е стабилизиране на публичните финанси и неотклонност в европейския ни път

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Росен Желязков заяви, че най-важните теми пред правителството са стабилизирането на публичните финанси и неотклонност в нашата европейска перспектива. "Неотклонност в нашата европейска перспектива -..

публикувано на 01.07.24 в 09:58