Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлагат срока за регистриране на кладенци с 3 години

Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание Комисията по околната среда и водите прие на второ четене срокът за регистриране на кладенци да бъде отложен с 3 години.

Досегашният срок изтичаше в понеделник, на 28 ноември. Това стана, след като от ГЕРБ оттеглиха предложението си отлагането да е само една година и се присъединиха към искането на БСП за 3 години.

От ГЕРБ оттеглиха още едно свое предложение - да се освободят от процедури по ОВОС (Оценка за въздействието на околната среда) инвестиционни предложения за дълбоки сондажи за добив на геотермални води за напояване.

Точката влиза в дневния ред на парламента за окончателно приемане утре.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В село Българско Сливово ще се проведе фестивала "От Лазарица до Гергьовден"

В село Българско Сливово от 10 часа ще се проведе шестият фолклорен фестивал „От Лазарица до Гергьовден“. На сцената на местното читалище ще се изявят певци и танцьори на различна възраст и от различни населени места. Събитието се провежда ежегодно в дните около Великденските празници, като негови организатори са НЧ „Възраждене 1908“ и..

публикувано на 28.04.24 в 05:38

Екипите на читалищата в Радомир организират тържествата за Цветница

Тържествата за Цветница в Радомир се организират от читалищата в общината. На Лазаровден лазарките пресъздават традиционните обичаи, разказва кметът Кирил Стоев. На 1 май е организиран голям празник в село Извор, който се празнува от 2010-та година. Инициативата е на местното читалище. Целта е да бъдат съхранени и показани традиционната обредност и..

публикувано на 28.04.24 в 05:25

СЗО: Широкото използване на антибиотици при Ковид пандемията е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция, която да е изисквала антибиотици...

публикувано на 28.04.24 в 05:23

В Израел празнуват Палмова неделя

Палмовата неделя се отбелязва седмица преди Великден. Празнува се влизането на Исус в Йерусалим. Процесия всяка година тръгва от Бейт Ания, близо до днешната Елазария. Според Новия завет, Исус там е бил отседнал и възкресил Лазар. Рано в неделя изпратил учениците си да му доведат бялата магаричка, която пасяла край селището и която не е била яздена...

публикувано на 28.04.24 в 04:42
Володимир Зеленски

Зеленски обвини Русия, че е атакувала енергийни съоръжения, осигуряващи доставки за ЕС

Украинската държавна петролна и газова компания "Нафтогаз" заяви, че Русия е атакувала нейни съоръжения през изминалото денонощие, но няма пострадали хора и доставките за украинските потребители и клиенти не са засегнати. Във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че руснаците са атакували съоръжения, осигуряващи доставки за..

публикувано на 28.04.24 в 04:28

Необходима е по-ранна диагностика на хепатит В и С

Необходимо е спешно увеличаване на тестването за хепатит В и С, за да бъдат идентифицирани заразените хора, преди да се стигне до усложнения като цироза и рак на черния дроб. Това отчита Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията и подчертава, че двата вида хепатит продължават да бъдат сериозно бреме за здравните системи в Европа...

публикувано на 28.04.24 в 03:54

Оригинален флашмоб срещу зависимостта от хазарта беше проведен в град Бреша

В италианския град Бреша, консорциум съдействащ срещу зависимостта от хазарта, проведе оригинален флашмоб в центъра на града. Като пример за преодоляване на зависимостта от хазарта от организацията "Акробатите" разпиляха в центъра на Бреша планина от фишове от играта "Изтрий и спечели". Те са на стойност 368 000 евро и принадлежали на човек, който не..

публикувано на 28.04.24 в 03:46