Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна срещата на върха ЕС-Западни Балкани

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен говори преди старта на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите от Европейския съюз и страните от Западните Балкани обсъждат в Тирана стратегическото партньорство помежду си под знака на негативните последици за региона от войната в Украйна. Във фокуса на срещата в Албания са миграцията и мерките срещу задълбочаващите се енергийна и продоволствена криза. България е представена на форума от президента Румен Радев.

Целта на форума е да даде ясен сигнал за ангажимента на Брюксел към региона и да препотвърди недвусмислено подкрепата към процеса на присъединяване.

От шестте държави Черна гора е най-напреднала в преговорите с Европейския съюз. Албания и Република Северна Македония започнаха процеса тази година, като Скопие е под условие. Преговори води и Сърбия, която не признава независимостта на Косово. Прищина има намерение да подаде молба за членство до края на годината, а Босна и Херцеговина все още очаква статут на официален кандидат.

Войната в Украйна напомни на Европейския съюз колко уязвим е региона, затова и акцент в днешните разговори са сигурността, борбата с тероризма и организираната престъпност.

На срещата ще се обсъжда и как държавите от Западните Балкани да преодолеят негативните социални и икономически последици от войната на Русия в Украйна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи срещата в Тирана като знакова. Бъдещето на Европа ще е по-сигурно, ако държавите от Западните Балкани са част от Европейския съюз, коментира Мишел преди форума.

На него мобилните оператори на държавите от ЕС и шестте  страни от Западните Балкани подписаха споразумение за намаляване роуминг тарифи от 1 октомври 2023 година:  

"Днешното споразумението за роуминга е конкретна стъпка, която договорихме и обсъждахме в продължение на година. Това е стъпка в правилната посока за бизнеса, гражданите и туризма", каза Шарл Мишел.

Преди месец Брюксел обяви пакет от 1 милиард евро в помощ на Западните Балкани срещу негативните последици от енергийната криза.

Към това се добавя и икономическия и инвестиционен план на Брюксел в размер на 30 милиарда евро за региона, насочен към насърчаване на зеления и цифров преход и свързаността. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван преодоляха процедурните пречки в Сената

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван преодоляха с лекота процедурните пречки в Сената на Съединените щати. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници, бяха одобрени от долната камара на Конгреса в събота. За да бъдат придвижени към окончателно..

обновено на 24.04.24 в 05:19

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31