Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хандбална легенда от Португалия: Денонощно се говори за Роналдо

Димитър Николов (вляво) с един от най-добрите хандбалисти в историята Никола Карабатич
Снимка: Личен архив

Легендарният български хандбалист Димитър Николов заяви, че португалците вече са свикнали с успехите на националния отбор по футбол и няма особена еуфория от класирането на тима за четвъртфиналите на Световното първенство. Дори напротив – очакванията са още по-големи. В същото време обаче се създава напрежение около Кристиано Роналдо, за когото се говори денонощно.

“Няма голяма еуфория в страната, защото националният отбор на Португалия е един от най-добрите и всички португалци вече са свикнали с тази мисъл, че те трябва да отидат колкото се може по-далеч. Всички в страната бяха убедени и сигурни, че ще стигнат до тук. Още повече, че се надяват да стигнат и по-напред“, заяви Димитър Николов, който е осемкратен шампион на България с ЦСКА и има над 300 мача за националния ни отбор. От края на 80-те години е в Португалия, където играе за Гимараеш, а по-късно е треньор на клуба. В последствие и на Брага.

„Ситуацията е много сложна и мисля, че прекалено много натоварват психически Кристиано Роналдо. На едно такова Световно първенство и на положението, в което той се намира, не бива и не трябва журналистите да го стресират. Въпреки че той знае как да се справи с тези ситуации. Това са неща, които би трябвало да се говорят на края на първенството. Когато се види кой какво е направил и когато се прави отчет. Никой не обича да бъде на пейката, още повече той. Но хората злоупотребяват с много неща. Аз съм му фен на Кристиано и много ми харесва като играч, не толкова като човек. Все пак мисля, че трябва да го оставят на спокойствие, да си свърши работата, колкото може и накрая да се критикува. Няма нито интервю на някой състезател, в което да не питат за Кристиано Роналдо. Това просто не е уважение към състезателите. Много е напрегнато, без да има никакъв смисъл. Тук по цял ден и по цяла нощ има предавания, които са само за Роналдо. Как е погледнал, как ходи, защо ходи така…това е пълна глупост за мен и само се налива напрежение.

Не мисля, че това ще се отрази на отбора, защото са събрани много добри футболисти. Мисля, че това е най-доброто футболно поколение на Португалия и мисля, че ще преодолеят тези неща и ще си свършат работата както трябва. Моят внук е на 14 години и беше следен от Бенфика 5 години. Ходеха и го гледаха, говореха му, обясняваха му колко е добре, кое не е добре и така. Трябва да има структура в големите отбори и да се наблюдават децата, да им се създават условия, за да продължат напред. И най-вече – тези деца искат да има свои идоли, както е Кристиано, както е Моуриньо. Всеки иска да направи някаква кариера във футбола, защото има добри примери. Така че трябва да има условия, бая, отношение – тактично отношение към младите и добри треньори“, каза още легендарният хандбалист.

Отскоро Димитър Николов е част от треньорския екип на мъжкия ни национален отбор, където заедно с Илиян Василев и Николай Георгиев се опитват да внесат промяна. 

“Малко ми е неудобно и мъчно да говоря за българския хандбал, защото ние сме може би на едно от последните места в Европа. И затова след много дълго мислене и разговори между нас тримата – с Илиян Василев и Николай Георгиев, решихме не да се опитаме, а да направим това, което другите не успяха. И да дръпнем малко напред, защото хандбалът в България заслужава по-добър имидж пред европейската общност. Не може един отбор, който е бил 11-ти в света, сега да е на 55-то място в Европа. Затова сме се обединили тримата, заедно с председателя на федерацията и с всички хора, които работят там, за да може до 1-2 години да покажем резултати. Ние вече ги показахме при 18-20-годишните в Косово преди два месеца. И се надяваме следващият лагер от 3 януари да бъде още по-ползотворен за по-големите до 24 години и май месец да се класираме за следващия етап на квалификациите.

Ние предложихме на федерацията и то беше одобрено да се събираме с треньорите, които желаят в България, да чуят нашето мнение, ние да чуем тяхното мнение и да намерим някаква почва. Защото ние знаем какво искаме от националния отбори и от тези момчета, които сме избрали. Но трябва да има една методология, с която да се работи в клубовете. Не може да има отбори, които тренират по 2-3 пъти в седмицата по час-час и половина и от този час и половина да играят един час футбол. Това е невъзможно! Никъде го няма това. Сега направихме един опит да поканим треньори в неделя следобед, да се съберем на конференция. Записали са се двама. Това не знам как да го разбирам. Сигурно имат много работа в неделя или оставят всичко в наши ръце. Нас не ни е страх от работа, просто исках да имаме среща и да се убедим, че хората искат да научат нещо повече. Или ние да научим нещо от тях. Ние затова се съгласихме, защото няма лесно. Ако беше лесно, щеше да има опашка от кандидати за националния отбор“, завърши Димитър Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ботев Враца победи Етър на старта на 30-ия кръг в Първа лига

Ботев (Враца) спечели с 2:0 срещу Етър (Велико Търново) и остави "болярите" на осем точки зад себе си в битката за оцеляване в българската футболна efbet Лига.  Ботев е 15-и с 22 точки, а Етър остава на последното място с едва 14 от 30 мача. Етър остана с човек по-малко още в десетата минута, когато Принц Мбаке бе изгонен с втори жълт картон.  Мартин..

публикувано на 19.04.24 в 20:08
Рами Киуан (в червен екип)

Рами Киуан е на победа от медал на Европейското по бокс

Рами Киуан постигна втора убедителна победа за България в днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът на България не остави шанс на румънеца Мариан Булеу. Под наставленията на треньорите Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров той срази съперника си с 5:0 (30:26, 30:27, 30:27, 30:26,..

публикувано на 19.04.24 в 18:12
Валентина Георгиева

Валентина Георгиева спечели бронзов медал на Световната купа в Доха

Валентина Георгиева спечели бронзов медал на финала на прескок на Световната купа по спортна гимнастика в Доха (Катар). Състезателката на Филип Янев получи оценка от 13.466 точки (13.433 точки първи и 13.500 точки втори прескок).  Пред националката се наредиха представителката на Панама Карла Навас с 13.850 и Чан Ок Ан (КНДР) с 13.833 точки...

публикувано на 19.04.24 в 17:57
Открита тренировка на националите по спортна гимнастика

България с пълни отбори на ЕП по спортна гимнастика в Римини

България ще бъде представена с пълни отбори при мъжете, младежите и жените на европейското първенство по спортна гимнастика. Шампионатът на Стария континент за мъжете и младежите ще се състои от 24 до 27 април, за жените и девойките ще е от 2 до 5 май. "Подготовката си минава добре, работих по нови неща, тренирах много. Световната купа беше..

публикувано на 19.04.24 в 12:20
Берое надигра Монтана и поведе във финала

Берое поведе във финала срещу Монтана

Тимът на Берое надигра Монтана 2003 с 87:72 (21:19, 20:11, 23:19, 23:23) като домакин в Стара Загора в първата среща от финалния плейоф за титлата в първенството на България по волейбол за жени. Така старозагорки, които са носителки на трофея от последните три сезона, поведоха с 1-0 победи в серията, в която се играе до три успеха от пет..

публикувано на 18.04.24 в 20:43
Марица поведе с 2:0 победи срещу ЦСКА

Марица е на победа от десета поредна титла

Отборът на Марица (Пловдив) се доближи само на една победа до спечелването на десета поредна титла в Националната волейболна лига за жени. „Жълто-сините“ записаха втори пореден успех във финалния плейоф в първенството, след като надиграха ЦСКА с 3:0 (25:19, 25:23, 25:15) гейма като домакини и във втората среща от финалната серия, която се играе..

публикувано на 18.04.24 в 20:38

Културистът Петър Борисов: Българите имаме добри генетични заложби (ВИДЕО)

Българите имаме добри генетични заложби и можем да произвеждаме много по-добри момчета и момичета. Това мнение сподели абсолютният европейски шампион по културизъм Петър Борисов, който гостува в Campio Podcast с водещ Христо Денев. Борисов е един от организаторите на предстоящия този уикенд турнир по бодибилдинг и фитнес "Тримонциум" в..

публикувано на 18.04.24 в 15:32