Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Софийската синагога запалиха свещите за Ханука

2
Снимка: Пресцентър на президентската институция

Един от най-големите еврейски празници започва днес и ще продължи осем дни.  

Първата свещ от обредния свещник Ханукия беше запалена на тържествена церемония от президента Румен Радев по повод еврейския празник на светлината – Ханука. В присъствието на официални гости от държавната и местната власт, представители на дипломатическите мисии и институциите в Централната софийска синагога започнаха празненствата по повод празника.

Председателят на Централния израилтянски духовен съвет Максим Делчев откри официалната церемония с думите: 

Президентът на България Румен Радев поздрави домакини, като благодари за честта за запалване на свещите на Ханука като каза: 

„Достойният пример на предците ни задължава всекидневно да препотвърждаваме техния хуманен избор, да пренасяме във времето техния пример за всеотдайност, отговорност и съпричастност“.

Еврейският празник на светлината е символ на надеждата, добротата и мира, каза кметът на София Йордака Фандъкова, която също беше поканена да запали един от свещниците в синагогата.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар пламна в складове до бившия хлебозавод в Русе

Пожар гори в складове до бившия хлебозавод в Русе. По информация на БНТ са нанесени щети за хиляди левове. Няма пострадали хора. БТА уточнява, че пламъците са локализирани, а в опожарената сграда в момента се складира суровина за производство на пелети. Срутили са се части от покрива ѝ. Изяснява се каква е причината за пожара. Проверява..

публикувано на 22.06.24 в 12:54
Пожарникар се бори с огнената стихия в Гърция.

Пореден ден с висок риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден с висок риск от пожари в Гърция, предупреждават властите. Температурите отново се покачват до 40 градуса. Овладян е частично огненият фронт в Пелопонес.  Значително е променена обстановката в област Илия, обхваната от мощен пожар вчера, съобщиха огнеборците.  С помощта на самолети и хеликоптери са загасени активните огнища,..

публикувано на 22.06.24 в 12:54

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Трансът на разума ражда чудовища

"Нека всички колеги да излязат от транса, в който са! Да разберат, че рушиме държавата. Да бъдем отговорни към хората!" - Делян Пеевски. Трансът, това е полубезсъзнателно състояние в пространството между съня и действителността.   Съществуват такива явления като наркотичен транс или пророчески транс, което е долу-горе едно и също. Някакви..

публикувано на 22.06.24 в 12:40

Китай заплаши Европейския съюз с търговска война

Ако следите мачовете от Европейското първенство по футбол, със сигурност Ви е направило впечатление, че сред основните спонсори са много китайски компании. Например производител на електромобили.  "Сигурни сме, че до 2030 година ще оглавим европейския пазар по продажби", убеден е шефът на компанията за Европа. Създадена едва през 2003 година,..

публикувано на 22.06.24 в 12:17

Пешеходка загина при катастрофа във Велико Търново

Възрастна пешеходка е загинала при катастрофа във Велико Търново. Произшествието е станало в района на гробищния парк. Инцидентът е станал в района на завой до гробищата в града. Лек автомобил, идващ от село Беляковец, е блъснал жената, която е била по средата на пътното платно.  "Тя е загинала на място. След удара автомобилът се е..

публикувано на 22.06.24 в 12:13

Роб Уотсън: Сривът на торите ще е политическо земетресение и загуба от исторически мащаб

В Обединеното кралство управляващата Консервативна партия преживява тежки дни вече по-малко от две седмици преди парламентарните избори на 4 юли. Всички социологически проучвания напоследък предвещават пълен крах на торите и най-лошото им представяне, откакто съществуват като партия. Освен това прогнозите са, че поне половината от министрите в..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Проф. Герхард Мангот, изследовател на руската политика в университета в Инсбрук

Проф. Герхард Мангот: Оста между Русия, Иран, Китай и Северна Корея е все по-отчетлива, може да продължи към Индия, Бразилия и Южна Африка

Усмихнати пионерчета жизнерадостно развяват флагчета и цветя в шпалир пред лидерите Путин и Ким, а по фасадите на Пхенян греят портретите на двамата нови най-добри приятели. "Путин демонстрира, че се радва на сърдечния прием, но е достатъчно умен, за да знае, че овациите на тълпите по улиците са по задължение", ми каза проф. Герхард..

публикувано на 22.06.24 в 11:24