Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Неделчева: Целта пред отборa е 4 квоти за Европейските игри и 3 за Олимпиадата в Париж

Национален отбор по бадминтон
Снимка: БФ Бадминтон

Националният ни отбор по бадминтон се класира за финалите на европейското първенство за смесени отбори, което ще се проведе от 14 до 18 февруари следващата година във Франция. Съставът, воден от Петя Неделчева и от нейния помощник Стилиян Макарски, се наложи над Финландия с 3:0 във финала на квалификацията, който се проведе в столичната зала "Европа".

"За пореден път българският отбор, показа че е част от елита в Европа. Успяхме да спечелим тази, не много лесна квалификация. В София бяхме 6 отбора, разделени на две групи по три отбора. Нашата група беше доста по-сложна. Отборът на Словения изобщо не е слаб. Имахме късмет, че играта ни тръгна и спечелихме с 4:1. Белгия беше още по-силен съперник. Изненадващо за много хора, аз направих промени в жени- сингъл. Пуснах Стефани Стоева да играе. Те пък извадиха първата си ракета. Това за нас беше плюс. Така резултатът тръгна подобаващо, като накрая спечелихме със смесената двойка. Във финала срещу Финландия - реално развоя тръгна още от смесената двойка. Заложихме на максималния състав, с който разполагахме. Само Димитър Янакиев не участва в тази среща, защото имаше болка в коляното. Тук всичко зависеше от първата среща - при смесените двойки. След като Илиян Стойнев и Стефани Стоева спечелиха мача, дадоха тласък на отбора. Следващите срещи бяха по-лесни, а и състезателите бяха по-мотивирани", заяви специално за бНР старши - треньорът на националния отбор по бадминтон Петя Неделчева.


"Всеки един състезател има индивидуална програма. На 6 януари сестри Стоеви пътуват за Азия, където имат два турнира. Планирани, може и да станат три. Другите състезатели, във втората седмица на януари ще участват на турнир в Естония. След това имаме държавно първенство и чак след това, през втората седмица на февруари ще е европейското първенство за смесени отбори", сподели още Неделчева и направи равносметка на 2022 година.

"За мен това е една успешна година, като имаме предвид кризата в страната, а и в целия свят. Успяхме да спечелим две европейски титли - Габриела и Стефани в двойките при жени и Калояна Налбантова при жените под 19 години. Спечелихме поредица от турнири, световна купа, европейска купа. Сматям, че националният обро и всички състезатели включени в него се представиха на ниво. Надявам се следващата година да имаме още по-големи усрпехи, особено в олимпийската квалификация", допълни една от най-титулуваните ни състезателки.

"Голямата ни цел през 2023 година са европейските игри, защото няма да имаме европейско първенство. За там се надявам да спечелим максимален брой квоти. Най- вероятно ще са 4. За олимпийските игри в Париж  се надявам на три квоти", завърши Петя Неделчева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Кабакчиев

Теодор Кабакчиев спечели полуфиналите в първия кръг от СШ по хард ендуро

Теодор Кабакчиев  завърши на 5-та позиция в пролога по време на първия старт за сезона в световния шампионат по хард ендуро “Valleys Hard Enduro”  в Уелс.  Световният ни шампион за младежи до 19 години по супер ендуро беше най-бърз в полуфиналните серии, но във финала не стартира по най-добрия начин.  Надпреварата днес продължава с..

публикувано на 11.05.24 в 11:52

Мача за титлата между Лудогорец ЦСКА - София пряко по "Хоризонт"

Отборите на Лудогорец и ЦСКА - София се изправят един срещу друг в двубой от 32-ия кръг на Първа професионална футболна лига. Мачът от първата шестица на родния елит започва в 19:30 часа и ще бъде предаван пряко по програма "Хоризонт". Срещата е изключително важна за домакините от Разград, които излизат за минимум точка, за да си осигурят спечелването..

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Ксения Момчилова е на полуфинал на СК по гимнастически паркур в Монпелие

Ксения Момчилова се класира за полуфиналите в дисциплината скорост на световната купа по гимнастически паркур в Монпелие (Франция). Състезателката на Делян Димитров намери място сред най-добрите десет с шесто време.  Българката, която миналата година стигна до първия за България медал (сребърен) в историята на този спорт изостана на 6.19 секунди..

публикувано на 11.05.24 в 08:26
Крумовград - Локомотив Пловдив  4:1

Крумовград с убедителен успех срещу Локомотив Пловдив

Отборът на Крумовград постигна убедителна победа с 4:1 срещу гостуващия Локомотив Пловдив в мач от 32-рия кръг, първа шестица в Първа футболна лига. Срещата се изигра на Спортен комплекс "Никола Щерев-Старика" в пловдивския квартал Коматево. Футболистите на Станислав Генчев превъзхождаха съперника си през цялата среща.  Головете отбелязаха Алекс Колев..

публикувано на 10.05.24 в 21:25
Юлияна Янева

Юлияна Янева спечели четвърта олимпийска квота за българската борба

Юлиана Янева спечели четвърта олимпийска квота за българската борба, след като победи монголката Даванасан Енкх Амар в квалификационния двубой на 76 кг от турнира в Истанбул, Турция. Мими Христова загуби своята схватка и чака репешажи, а Миглена Селишка беше изтеглена от своя съперничка. Квоти за Париж до момента имат Янева, Биляна Дудова на 62 кг,..

публикувано на 10.05.24 в 20:56
Тадей Погачар

Втора етапна победа на Тадей Погачар в колоездачната обиколка на Италия

Тадей Погачар спечели седмия етап от колоездачната обиколка на Италия. Словенецът измина индивидуалното бягане по часовник 40.6 километра между Фолиньо и Перуджа за 51:44 минути. Представителят на домакините Филипо Гана имаше сериозни шансове за успех в днешния ден, но се озова в догонваща позиция след втората междинна контрола. Погачар направи..

публикувано на 10.05.24 в 20:07
ЦСКА 1948 - Славия  0:2

Славия победи домакина ЦСКА 1948

Славия победи с 2:0 като гост ЦСКА 1948 в мач от 33-ия кръг от Първа лига и записа втори успех в последните си три мача.  В 20-тата минута  Теодор Иванов събори в наказателното поле Владимир Николов, но Тони Тасев изпълни слабо дузпата и вратарят на домакините Петър Маринов изби кълбото. В 34-ата минута Росен Божинов допусна грешка при изнасянето на..

публикувано на 10.05.24 в 18:49