Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-очакваните филми на 2023 г.

Кои са филмите и актьорите, които ще ни радват, плашат, разплакват и вълнуват от екрана догодина

През 2023 г. киноманите ще имат редица причини да се отправят към залите с големия екран или да се настанят удобно пред телевизорите и да включат стрийминг платформите.

Първият месец на новата година започва с екшън и хумор. Ще го осигурят Дженифър Лопес и Джош Дюамел в „Сватба с пушка“, който разказва за двойка, която преоткрива защо са се влюбили, след като престъпна банда прекъсва мечтаната им сватба и те трябва да спасят семействата си.

А емблематичният британски режисьор Гай Ричи и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм поднасят шеметната шпионска комедия „Операция Форчън: Троянски кон“, в която специален агент вербува холивудска звезда в операция под прикритие.

През февруари очакваме нова френска екранизация за Астерикс и Обеликс, които този път ще помагат на единствената дъщеря на китайски император. Звездният блясък носят Марион Котияр в ролята на Клеопатра и Венсан Касел в ролята на Цезар.

Какво бихте избрали да спасите – семейството си или човечеството? Това пита майсторът на страховитите мистерии М. Найт Шамалан в „Почукването“ – адаптация на романа на Пол Трембли „Призраци в моята глава“.

„Ние четиримата сме тук, за да предотвратим Апокалипсиса. Семейството ви беше избрано и трябва да вземе едно ужасно решение. В противен случай светът ще свърши.“

Миналото и бъдещето се срещат и кой ще оцелее ще разберете, ако гледате през март „65“, който разказва за астронавт – в ролята Адам Драйвър, който катастрофира с космическия си кораб на неизследвана планета, която се оказва, че е населена с динозаври.

Най-напрегнатата и кървава част от поредицата до момента обещава да е „Писък 6“. Убиецът Гоустфейс този път сее смърт в Ню Йорк.

За четвърти път ще бъдем под напрежение с „Джон Уик“ – в ролята Киану Рийвс, като този път наемният убиец се бори с мощна организация, за да спечели свободата си.

Своя неподражаем хумористичен стил вероятно ще ни поднесе през април режисьорът Тайка Уайтити. В корените на продукцията „Следващият печеливш гол“ е световният рекорд за най-голяма победа в мач на ФИФА – през 2001 г. футболният отбор на Американска Самоа губи с 31-0 от Австралия. 

През май – втори път за годината, Дженифър Лопес отново ще се бори за живота си – в „Майката“. Този път обаче образът й е на убийца, която напуска скривалището си, за да защити дъщеря си, която е изоставила преди години.

През 2023 г. ще излязат продължения на едни от най-успешните филмови поредици в историята на киното. През май това е десетата част на „Бързи и яростни“, а през юни – легендарният Харисън Форд за последен път влиза в иконичния образ на Индиана Джоунс.

„Не вярвам в магии, но през живота ми съм виждал неща – неща, които не мога да обясня. Но осъзнах, че не е толкова важно в какво вярваш, а колко силно вярваш в него.“

През юли ще е време за „Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа“. В най-новия филм от изключителната поредица, белязала завинаги не само жанра шпионски екшън, но и развлекателното кино като цяло, миналото се завръща и поставя Итън Хънт – в ролята Том Круз, пред дилема със смъртоносни последици.

„Дните, в които се бориш в името на т.нар. общо благо приключиха. Това е шансът ни да контролираме истината – концепциите за правилно и грешно за всички хора за векове наред. Бориш се да спасиш идеал, който не съществува и никога не е съществувал. Трябва да избереш страна.“

Отново през юли всепризнатият майстор на драматичното киноизкуство Кристофър Нолан ще „взриви“ кината с биографичния епос за известния като „бащата на атомната бомба“ енигматичен американски физик Робърт Опенхаймер – в ролята Килиън Мърфи.

„Представяме си бъдеще и това, което виждаме ни ужасява. (..) Няма да се страхуват от това, докато не го разберат. И няма да го разберат, докато не го използват. (...) Не знам дали може да ни се довери подобно оръжие. Но нямаме избор. (...) Ще каже ли някой някога истината за това, което се случва тук?“

Рязко сменяме жанра и настроението, тъй като лятото ще донесе и „Барби“ – в ролята Марго Роби. Малко се знае за филма, вдъхновен от знаменитата кукла, но той се описва като романтична комедия за една несъвършена кукла, която влиза в истинския, човешки свят с надеждата да намери себе си.

И още продължения през септември – тогава е ред на третата част на „Закрилникът“ с участието на Дензъл Уошингтън и Дакота Фанинг. Четвърта мисия ще има и за „Непобедимите“, в който освен Силвестър Сталоун и Джейсън Стейтъм ще видим и рапъра 50 Cent и Меган Фокс.

„Хелоуинският“ октомври по традиция е за филми на ужасите. Почитателите на хоръра отсега очакват продължението на емблематичния „Екзорсистът“.

С голям интерес през ноември се очаква научнофантастичният приключенски „Дюн: част втора“, който започва от момента, в който приключи първият филм – в търсене на отмъщение за погубено семейство и предотвратяване на едно ужасно бъдеще. Към Тимъти Шаламе и Зендая се присъединяват Хавиер Бардем, Кристофър Уокън, Остин Бътлър, Флорънс Пю и Стелан Скарсгорд.

Киното е магия – опиянявайте се от нея често!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от израелската компания продуцент - Кореспондентката на БНР в Израел Искра Декало разказва за..

обновено на 26.03.24 в 17:27
Ива Димитрова

Ива Димитрова: Все още не съм закоравяла към чуждите болки!

Може би не са малко онези, които успяват в живота си да открият онова райско място, в което се чувстват наистина щастливи .  Наричаме го дом. Той може да не е рождения, може да е доста далече и да е съвсем различен. Важно е усещането, че си у дома . Да е място, на което да преоткриеш себе си. Да се заредиш от нови усещания. " Това място..

публикувано на 26.03.24 в 15:30