Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически трипъл-дабъл на Лука Дончич в НБА

Лука Дончич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лука Дончич направи исторически трипъл-дабъл в Националната баскетболна асоциация (НБА) на Северна Америка, вкарвайки невероятните 60 точки, в това число и кош със забивка, за да изпрати мача в продължението след пропуснат наказателен удар. Неговият тим Далас спечели със 126:121 над Ню Йорк и постигна 19-а победа от началото на сезона в НБА.

Освен 60-те точки, той подаде 10 асистенции и взе 21 борби. А Далас изоставаше с 9 точки 33 секунди преди края на редовното време, но успяха да изравнят по най-драматичния възможен начин. Той пропусна наказателен удар 1.0 секунда преди края, но се докопа до топката и вкара за крайното 115:115 в редовното време.

Това е първият играч в историята на Далас, който вкарва 60 точки в един мач, както и личен рекорд за Дончич по отношение на борбите. И също така става първият баскетболист в историята на НБА, който завършва мач с показатели 60+/20+/10+. А за 23-годишната словенска суперзвезда това е седми трипъл-дабъл през сезона.

На този фон 33-те точки на Куентин Гриймс за Ню Йорк изглеждат направо невзрачни, а и тимът отстъпи за четвърти пореден път.

Денвър Нъгетс се справи със 113:106 срещу Сакраменто и записа 22-а победа от началото на сезона, което ги прави и абсолютни лидери в цялата Западна конференция. Майкъл Портър-джуниър вкара 30 точки, Джамал Мъри добави 25 за петата поредна победа на отбора.

Портър и Мъри се развихриха в рамките на 56 секунди през четвъртата част, когато вкараха серия от 8:00. 3:14 минути преди края на срещата резултатът беше равен 96:96, а тези техни комбинации плюс тройка в момента на изтичането на редовното време на Мъри решиха мача.

Никола Йокич вкара 20 точки, а също така подаде 11 асистенции и взе 9 борби за успеха на Денвър Нъгетс, който е осми в последните 9 мача.

За отбора на Сакраменто Де’Аарън Фокс наниза 26 точки, а Кевин Хюртер добави 11.

Финикс се наложи над Мемфис Гризлис като гост със 125:108, като Дуейн Уошингтън-джуниър направи свой личен рекорд с 26 отбелязани точки. Слънцата са на 2-о място в Тихоокеанската дивизия след Клипърс, вече с 20/15. Каращият втората си година в НБА баскетболист вкара 5 от 9 опита от тройката и 10 от 21 изстрела от игрови ситуации в стандартната зона.

Ейт Сънс също помогна на отбора си да спре пропадането, както и ДеАндре Ейтън с 15 точки и 10 борби. Крис Пол пък завърши срещата с 14 пункта и 6 подавания.

За Гризлис най-резултатен беше Джа Морант, който отбеляза 34 точки. Дезмънд Бейн беше другият от отбора с двуцифрен актив – 14 пункта.

Вашингтон Уизърдс се наложи със 116:111 над Филаделфия у дома, но все още е на 12-о място в Източната конференция. Филаделфия с 20/13 е на 5-о място в генералното подреждане на Изток. Кристапс Поржингис вкара 24 точки за Вашингтон, като Филаделфия претърпя първо поражение от осем мача насам. Защитата на домакините успя да ограничи останалите противници без Джоел Ембийд, който завърши с 46 точки, както и Джеймс Хардън 26 точки и 13 асистенции. Брадли Бийл вкара 19 за победителите преди да напусне терена заради натрупани лични нарушения 4:17 минути преди сирената.

Ветеранът ЛеБрон Джеймс наниза 28 точки за Лейкърс за 129:110 над Орландо, а Ръсел Уестбрук записа трипъл-дабъл, макар да започна мача от пейката. Уестбрук завърши с 15 точки, 13 борби и 13 асистенции, докато Джеймс прибави 7 рибаунда и 5 подавания за 31 минути на терена. Лейкърс сложи край на серията от четири поредни загуби, но все още е чак на 13-ото място на Запад. Все пак добрата новина е, че четирикратният най-полезен състезател на сезона Джеймс вече има 7 мача този сезон с 30 или повече точки. За Орландо Майкъл Фулц вкара 16 пункта.

Голдън Стейт успя да измъкне успеха у дома си със 110:105 от Шарлът, най-вече благодарение на 29-те точки на Клей Томпсън, в това число пет от 12 опита от зоната за три точки. Джонатан Куминга имаше важни намеси под двата коша в последната четвърт, събирайки 5 борби, а също така вкара и 14 точки. Джордан Пуул вкара 24 точки за победителите, подаде и 6 асистенции.


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мача за титлата между Лудогорец ЦСКА - София пряко по "Хоризонт"

Отборите на Лудогорец и ЦСКА - София се изправят един срещу друг в двубой от 32-ия кръг на Първа професионална футболна лига. Мачът от първата шестица на родния елит започва в 19:30 часа и ще бъде предаван пряко по програма "Хоризонт". Срещата е изключително важна за домакините от Разград, които излизат за минимум точка, за да си осигурят спечелването..

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Ксения Момчилова е на финал на СК по гимнастически паркур в Монпелие

Ксения Момчилова се класира за полуфиналите в дисциплината скорост на световната купа по гимнастически паркур в Монпелие (Франция). Състезателката на Делян Димитров намери място сред най-добрите десет с шесто време.  Българката, която миналата година стигна до първия за България медал (сребърен) в историята на този спорт изостана на 6.19 секунди..

публикувано на 11.05.24 в 08:26
Крумовград - Локомотив Пловдив  4:1

Крумовград с убедителен успех срещу Локомотив Пловдив

Отборът на Крумовград постигна убедителна победа с 4:1 срещу гостуващия Локомотив Пловдив в мач от 32-рия кръг, първа шестица в Първа футболна лига. Срещата се изигра на Спортен комплекс "Никола Щерев-Старика" в пловдивския квартал Коматево. Футболистите на Станислав Генчев превъзхождаха съперника си през цялата среща.  Головете отбелязаха Алекс Колев..

публикувано на 10.05.24 в 21:25
Юлияна Янева

Юлияна Янева спечели четвърта олимпийска квота за българската борба

Юлиана Янева спечели четвърта олимпийска квота за българската борба, след като победи монголката Даванасан Енкх Амар в квалификационния двубой на 76 кг от турнира в Истанбул, Турция. Мими Христова загуби своята схватка и чака репешажи, а Миглена Селишка беше изтеглена от своя съперничка. Квоти за Париж до момента имат Янева, Биляна Дудова на 62 кг,..

публикувано на 10.05.24 в 20:56
Тадей Погачар

Втора етапна победа на Тадей Погачар в колоездачната обиколка на Италия

Тадей Погачар спечели седмия етап от колоездачната обиколка на Италия. Словенецът измина индивидуалното бягане по часовник 40.6 километра между Фолиньо и Перуджа за 51:44 минути. Представителят на домакините Филипо Гана имаше сериозни шансове за успех в днешния ден, но се озова в догонваща позиция след втората междинна контрола. Погачар направи..

публикувано на 10.05.24 в 20:07
ЦСКА 1948 - Славия  0:2

Славия победи домакина ЦСКА 1948

Славия победи с 2:0 като гост ЦСКА 1948 в мач от 33-ия кръг от Първа лига и записа втори успех в последните си три мача.  В 20-тата минута  Теодор Иванов събори в наказателното поле Владимир Николов, но Тони Тасев изпълни слабо дузпата и вратарят на домакините Петър Маринов изби кълбото. В 34-ата минута Росен Божинов допусна грешка при изнасянето на..

публикувано на 10.05.24 в 18:49

Четирикратен олимпийски шампион е новият старши треньор на националния отбор на България

Четирикратният олимпийски шампион Рико Грос (Германия) е новият старши треньор на националния отбор на България по биатлон, съобщи президентът на БФБиатлон Атанас Фурнаджиев. 53-годиният Грос е легенда на световния биатлон. В славната си състезателна кариера германецът е спечелил 28 медала от Олимпийски игри и Световни първенства и има девет..

публикувано на 10.05.24 в 17:02