Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Слушателите на БНР избират "Музикант на годината 2022"

Анкетата продължава до края на месец февруари

По установена през годините традиция в първия вторник от Новата година екипът на предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" обяви началото на националната анкета сред слушателите на БНР за избор на „Музикант на годината 2022“ в класическите жанрове.  

Освен голямата награда "Музикант на годината" - уникална бронзова статуетка на скулптора Христо Илиев, според броя на гласовете се определят и призове в няколко други категории, сред които "Активна творческа дейност", "Ансамбъл нагодината", "Музикален проект на годината", "Премиера", „Юбилей“, „Млад музикант на годината“ и др.

За 32-ри пореден път анкетата сред слушателите на БНР стартира с установения вече регламент:

Всеки участник в анкетата има право на едно предложение, а победител е музикантът, събрал най-много гласове. Състави от двама и повече изпълнители, както и музикални проекти се състезават в отделни категории: "Ансамбъл на годината" и "Музикален проект на годината".

Всеки слушател може да подкрепи само една кандидатура (не се гласува поотделно за различните категории).

Гласуването е еднократно в интернет на адрес muzikant.bnr.bg, или по време на предаването - всеки вторник от 21.10 до 23.00 часа по програма "Хоризонт" на БНР. Срок - до края на месец февруари.

Внимание! Гласът се зачита само с изписани две имена и актуален телефон за връзка.

* * *

Екипът на предаването "Алегро виваче" представи своите номинации (имената са изписани по азбучен ред): 

- Александър Мутафчийски - оперетен артист и режисьор

- Веселина Кацарова - оперна певица

- Виви Василева - перкусионистка

- Деляна Лазарова - диригентка

- Емануил Иванов - пианист

- Ина Кънчева - оперна певица

- Красимира Стоянова - оперна певица

- Лия Петрова - цигуларка

- Любомира Александрова - хорова диригентка

- Надежда Цанова - пианистка

- Светлина Стоянова - оперна певица

- Стоян Караиванов - бандонеонист

Пълния актуален списък на предложените музиканти, ансамбли и проекти можете да видите в групата Allegro Vivace по Хоризонт във Facebook.

Гласуването продължава до края на месец февруари 2023 г.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хилда Казасян

"Да послушаме кино" и "Световното кино в музика" с Хилда Казасян

Когато нещо е добро и работи, то не трябва да се променя . Това каза пред БНР Хилда Казасян, която заедно с Васил Петров, Теодосий Спасов, джазбенд и оркестъра на Плевенската филхармония продължават концертите си с филмова музика в цяла България.  И двете програми - "Да послушаме кино" и "Световното кино в музика" - са се превърнали в истински..

публикувано на 03.10.23 в 15:54
Рада Ганкова

Рада Ганкова за предстоящите литературни събития в Брюксел

"В Брюксел продължаваме да работим по различни културни и поетични събития, освен фестивала, който е концентриран в два дни и половина, през останалото време в годината организираме български литературни събития", каза в "Понеделник вечер" Рада Ганкова, преводач и програмния директор на Петия  фестивал на българската книга в Брюксел . Пети фестивал..

публикувано на 03.10.23 в 11:52

„Създателят“ – за човека в машината и машината в човека

Малко са оригиналните сюжети, които си пробиват път до големия екран, без да са свързани с източник като книга, поредица или друг тип известна марка. Да погледнем към най-успешните филми това лято , например. „Барби“ е посветен на популярната кукла. „Опенхаймер“ пък е базиран на биографията на създателя на атомната бомба „Американският..

публикувано на 03.10.23 в 11:14
Боян Ангелов

Боян Ангелов: Въздухът за птиците е корен, а думите са гръм в небитието

"Тази книга по принцип е нова, но има и доста неща, които са писани в по-ранни години, исках да бъде не точно любовна или интимна лирика, но да бъде поезия , която да бъде изчистена от тези проблеми на деня, които непрекъснато се стоварват върху нас, да се погледне малко по-нашироко и по-надълбоко в човешкия живот, разказа в "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 03.10.23 в 10:37

Мария Мартинова издаде албум с музика на Бах, Шимановски и Шопен

На музикалния пазар в края на месец август тази година в дигитален формат излезе албум, озаглавен „Мария Мартинова свири Бах, Шимановски и Шопен“. Той с ъдържа Италианския концерт от Йохан Себастиан Бах, Прелюдии, опус 1, от Карол Шимановски и Полонез-фантазия от Фредерик Шопен. Мария Мартинова е възпитаничка на Националното училище по..

публикувано на 02.10.23 в 20:44

Веселина Седларска за думите и живота като тълковен речник

Няколко сюжета не ми даваха мира и напираха да бъдат написани, ходеха ми по нервите, но като написах всички разкази в сборника, видях, че те общуват помежду си по друга формула , представяща как животът ни обяснява думите и как ние обясняваме думите на живота. Това каза пред БНР Веселина Седларска при представянето на новата си книга  "Животът е..

публикувано на 02.10.23 в 18:36
Софийската национална опера създаде истински празник на фестивала Кьонигсвинкел

10-минутни аплодисменти за Софийската опера в Германия

На празника на музиката трупата на Софийската национална опера създаде истински музикален празник на фестивала "Кьонигсвинкел".  Това е името на областта около стария баварски град Фюсен, която обхваща общините Пфронтен и Швангау. В тях се намират няколко двореца, възстановени или построени от династията Вителсбах, най-прочутият от които..

публикувано на 02.10.23 в 15:18