Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен бяха осветени бойните знамена на гарнизона

Снимка: Латинка Светозарова

В Плевен пред Параклис-мавзолея "Св. Георги Победоносец", свещеници от храмовете в града отслужиха традиционния велик Богоявленски водосвет .

В присъствието на много граждани на централния площад "Възраждане" бяха осветени бойните знамена на гарнизона.

След молитвата "За успех на народа" свещениците осветиха бойните знамена на ВВВУ "Георги Бенковски", Единния център за начална подготовка, 12-а Военновъздушна учебна база, Областната организация на съюза на запасните офицери от запаса и резерва, Асоциацията на Сухопътни войски, Дружество "Военнои нвалид" , Клуб "Традиция".

Полк. Андриан Колев каза:

"Българските бойни знамена са удивили света с героизма на мъжете и жените под тях. В този ден се преплитат стародавни български традиции, съчетани с надеждата на българския народ за по-добър и по-мирен живот, с единството на българския народ и българската армия".

Снимки: Латинка Светозарова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да говорим с децата за класическа музика и велики композитори?

Предстои премиерата на "Приключенията на Нотичка" на 21 април в София. Проектът е на София Арт институт. Това е нова поредица от спектакли, която ще среща децата с класическата музика и ще възпитава у тях умението да се наслаждават на изпълненията на живо . Поредицата е предназначена за деца над 5-годишна възраст. Първият концерт ще е посветен..

публикувано на 16.04.24 в 12:33

В древна Олимпия запалиха олимпийския огън

Жрица запали олимпийския огън за игрите в Париж. Церемонията е в древна Олимпия в присъствието на президента Катерина Сакеларопулу. В днешния слънчев и топъл ден актриса,облечена като древна жрица, запали олимпийския огън. В храма на богинята Хера  Върховната жрица след призоваване на бог Аполон запали огъня със слънчева светлина. Около олтара..

публикувано на 16.04.24 в 12:25

Открит урок с ученици във Велико Търново в деня на българската Конституция

Отбелязваме 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали в Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества като Ден на..

публикувано на 16.04.24 в 12:21
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов смята, че служебният кабинет е на Бойко Борисов

Смяната на външния министър в служебното правителство показва, че това е кабинет на Бойко Борисов и че управляващите не взимат самостоятелни решения. Така лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира първата рокада в служебния кабинет. "Две неща можем да си извадим като заключение - първо, че това не е служебно правителство, а..

публикувано на 16.04.24 в 12:05
Непал

Музикантът Петър Георгиев на преход в Непал

"Исках да хвана една от последните възможности за трекинг в Хималаите без водач". Това заяви пред БНР Петър Георгиев, който в момента е на преход в Непал. По професия той е музикант, но обожава пътешествията и планините. "Непал от години се опитват да въведат закон, с който да забранят на планинари като мен да ходят сами в планината –..

публикувано на 16.04.24 в 11:58
Симона Велева

Симона Велева: Медийната среда у нас е изключително политизирана

Медийната среда у нас е изключително политизирана, а истинските медийни проблеми не са във фокуса . Това мнение изрази в интервю за БНР Симона Велева от Съвета за електронни медии. Тя коментира европейските законодателни промени, касаещи медийната сфера, както и грамотността на децата при използване на медийно съдържание. Досега Законът за..

публикувано на 16.04.24 в 11:41
Валери Александров – Валек

Валери Александров – Валек: Сега докато рисуваш карикатурата, трябва да я променяш в движение

Националната изложба "Карикатура" е традиция в календара на Съюза на българските художници. Тя е 49 - та поредна изложба.  До 23 април на ул. Шипка 6 в столицата могат да бъдат разгледани любимите на всички актуални политически карикатури и карикатури на вечни екзистенциални теми .  В изложбата са подредени и сатирични рисунки, шаржове на..

публикувано на 16.04.24 в 11:39