Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски парламентаристи: България е съюзническа държава, ще продължим да развиваме отношенията

Депутатите от турския парламент се срещнаха с българските си колеги в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

На съвместна среща Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред с Комисията по вътрешни работи на Великото национално събрание на Турция обсъдиха актуалната обстановка на държавната граница с Република Турция, бежанския поток и сътрудничеството между двете държави.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Хамид Хамид приветства гостите от Турция и представи българските народните представители, които участват в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Председателят на Комисията по вътрешни работи на Великото национално събрание на Турция Джелалетин Гювенч преди всичко благодаря за интереса. "Посвещаваме това посещение на приятелството между двете държави и сътрудничеството между двете страни. Тук сме с 26 депутати от нашият парламент, които представляват цяла Турция".

"Искаме да изразим задоволството си, че сме във вашия парламент. Благодарим за поканата. За нас България е съюзническа държава и дейностите, които ще развиваме и сътрудничеството на нашите комисии ще развие отношенията и икономиката между двете държави", отбеляза той.

Гювенч обясни, че след Covid кризата България и Турция възобновяват интензивните контакти помежду си. 

"Става дума за около 7 млн. долара икономическо сътрудничество между двете страни, което искаме да продължи да се развива". 

По отношение на мигрантския натиск Гювенч коментира, че сътрудничеството между двете страни влияе и върху другите европейски държави. 

"Сътрудничеството по границата ни задоволява, но трябва да работим за подобряването на рентгеновата апаратура по границите. Ще бъде много по-бързо преминаването на гражданите. Не знам защо не работим заедно, не знам защо служителите на нашите страни не седнат заедно да гледат какво се носи в едно превозно средство. За нас България е търговски път за Европа. Според статистиката 2700 ТИР-а преминават през вашата страна към Европа. Ако намалим чакането по граничните пунктове, ще разрешим много от проблемите, които имат водачите на хладилни тирове", каза още той.

"Справянето с каналджиите не е по силите на една държава. За нас е важно да вървим заедно да положим общи усилия, да идентифицираме тези престъпни групи, които все по-организирано и от двете страни трафикират хора, и то по най-наглия начин. Сигурен съм, че специализираните структури и разузнавателни служби на двете страни са в постоянна комуникация. Убеден съм, че тази среща ще даде допълнителен тласък. Това е най-голямата врата в Европа. За съжаление, границата ни е една от най-натоварените по отношение на бежански и мигрантски натиск. Сигурен съм, че двете страни ще намерят необходимите мерки за справяне с мигрантския натиск", коментира Хамид Хамид. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският канцлер Олаф Шолц

Шолц: ЕС не се нуждае от собствено ядрено оръжие

За да се съхрани широката обществена подкрепа за Украйна в Европа, трябва да е пределно ясно, че НАТО не търси конфронтация с Русия. Това пише германският канцлер Олаф Шолц в публикувана днес в "Икономист" авторска статия. Фон дер Лайен се обяви за изграждане на "железен купол" над Европа Олаф Шолц посочва, че Европа има нужда от..

публикувано на 23.05.24 в 22:55
Генерал Сухраб Ахмедов

Неофициално: Руският генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност

Командирът на 20-а руска армия генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност, предаде РБК, позовавайки се на свои източници. По-рано за това съобщи и членът на Обществената палата на Русия Кирил Рогов. Близкият до Кремъл телеграм канал "Рибар" пише, че Ахмедов е временно отстранен от ковандването на армията и изпратен в отпуск. Друг..

публикувано на 23.05.24 в 22:38

Китайски сили обградиха Тайван при учения

Китайски сили обградиха днес 23-милионен Тайван при военноморски и военновъздушни учения и обеща кръвта на "силите на независимостта" да потекат на самоуправляващия се остров. Това съобщиха АФП и Ройтерс Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Пекин ще "смаже решително" всеки сепаратистки заговор 35 от общо 49 изтребителя и..

публикувано на 23.05.24 в 22:28
Уестминстърският магистратски съд

Британски гражданин е обвинен в подпомагане на руското разузнаване

Британски гражданин беше обвинен в подпомагане на руското разузнаване, след като беше арестуван от полиция за борба с тероризма.  64-годишният Хауърд Майкъл Филипс от Харлоу в графство Есекс беше арестуван в централен Лондон и изправен днес пред Уестминстърския магистратски съд. Следователите са претърсили няколко адреса в Хартфордшър и..

публикувано на 23.05.24 в 22:24
Франк-Валтер Щайнмайер

Германия отбелязва 75 години от приемането на конституцията си

Днес Германия отбелязва 75-атата годишнина от приемането на Основния закон на страната. В реч по време на честванията в Берлин германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова всеки гражданин на федералната република да брани демокрацията и законността. Човешкото достойнство е ненакърнимо. Това гласи член първи на германския Основен закон,..

публикувано на 23.05.24 в 22:18

Трима млади мъже са задържани за отглеждане на канабис в с. Попинци

Криминалисти от РПУ Панагюрище разкриха оранжерия за канабис в село Попинци. Задържани са трима млади мъже. При специализираната акция са претърсени няколко адреса, в един от тях е открита миниоранжерията, която е била оборудваната система за контрол на осветлението, температурата и влажността. Извън това помещение са открити още няколко растения..

публикувано на 23.05.24 в 21:43

Боклуци плуват по р. Банщица към р. Струма след дъждовете

Тонове боклук плуват по река Струма след обилните дъждове от последните дни, сигнализират от Общината в Невестино. От тамошната управа са написали писмо до кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да разпореди почистване на коритото на река Банщица, особено при кв. "Изток", откъдето денонощно "тръгват" подвижни сметища към реката.  По социалните..

публикувано на 23.05.24 в 21:38