Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП е дала

Срок до неделя за евродепутатите Тарабела и Коцолино да напуснат ПГ, иначе ще бъдат изключени

В Европейския парламент в Страсбург.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент е дала срок до края на тази седмица на евродепутатите от Белгия Марк Тарабела и Андреа Коцолино от Италия да я напуснат доброволно, в противен случай ще бъдат изключени от нея. Това съобщи председателката ѝ Ираче Гарсия.  
Искането за сваляне на имунитета на двамата евродепутати бе направено от белгийското правосъдие, след като те  бяха обвинени в корупция покрай скандала, придобил известност като "Катаргейт". Става дума за лобиране в полза на емирството срещу подкупи. В резултат заместник-председателката на Европарламента от същата група Ева Кайли бе свалена от поста си и по-късно изключена от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и в момента се намира в затвор в Брюксел. 
Ираче Гарсия припомни, че работата на евродепутатите Тарабела и Коцолино в рамките на Алианса вече е замразена и добави:

"Истината обаче е, че сега ситуацията е различна от момента, в който белгийското правосъдие поиска вдигането на имунитета на  Марк Тарабела и Андреа Коцолино. В този случай очакваме реакция от тяхна страна в смисъл да престанат да съставляват част от нашата група. Ако това не стане, групата ни си има вътрешни процедури, които също трябва да спазваме и приемаме. И ако няма доброволно излизане на тези членове на нашата група, то тя ще вземе решение в течение на тази седмица".

 Утре Европейският парламент трябва да избере зам.-председател на мястото на Ева Кайли. Социалистите номинираха за поста Марк Ангел от Люксембург. Други групи също имат свои кандидати. Ираче Гарсия обаче бе категорична, че постът трябва да бъде зает от социалист.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още година режим за украински износ за ЕС без мита и квоти

Удължението на отмяната на митата и квотите на украинския износ в ЕС с още една година влиза в сила от днес, съобщи Европейската комисия. Става дума за регламента за автономните търговски мерки, одобрен от страните-членки в средата на май. Така Съюзът потвърждава ангажимента си да подкрепя Украйна колкото е необходимо. Влезлите в сила мерки съдържат и..

публикувано на 06.06.24 в 14:47

Районната прокуратура в Габрово работи по три досъдебни производства за купуване на гласове

Районната прокуратура в Габрово работи по три досъдебни производства за купуване на гласове за предстоящите избори. По трите досъдебни производства - за предлагане на имотна облага срещу ангажимент за подкрепа на определена политическа партия на предстоящия вот, се разследват случаи от района на Севлиево, посочи говорителят на Районната прокуратура в..

публикувано на 06.06.24 в 14:37
Драгомир Драганов

Предлагат възстановяване на бързия влак от Русе до София "Синият Дунав"

Да бъде възстановен директният бърз влак от Русе до София "Синият Дунав" предлага областният управител на Русе Драгомир Драганов. Той вече е провел срещи с представители на БДЖ и Министерството на транспорта Нито един директен влак не се движи по линията Русе-София и това прави пътуването на хората от районите на двете крайни дестинации..

публикувано на 06.06.24 в 14:25
Доц. д-р Албена Танева

Албена Танева: Все повече хора започват да осъзнават важността на политиката

Хубавото на обстоятелствата от последните 2-3 години - тази хроничната нестабилност - има и страничен добър ефект, че все повече хора започват да осъзнават важността на политиката .  Това каза пред БНР доц. Албена Танева, политолог и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Румяна Дечева: В световен мащаб България има..

публикувано на 06.06.24 в 14:14
Хосе Мануел Албарес

Испания ще се присъедини към делото за геноцид, заведено от Южна Африка срещу Израел

Испания ще се присъедини към делото за геноцид, заведено от Южна Африка в Международния съд срещу действията на Израел в Газа, заяви испанският външен министър Хосе Мануел Албарес, цитиран от Ройтерс. Испания последва примера на Ирландия, която също обяви, че ще се присъедини в делото, отбелязва БТА. По-рано Испания, Ирландия и Норвегия..

публикувано на 06.06.24 в 14:06

15 са били участниците в схемата за източване на пари чрез интернет банкиране

15 души са установени като участници в схема за източване на пари чрез интернет банкиране на клиенти на български банки, съобщиха от ГДБОП. Задържани са 13 души, участници в схемата. Те са успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи между 800 000 и 1 милион лева. Това съобщи Асен Кунчев от ГДБОП. "В дирекция..

публикувано на 06.06.24 в 14:06
Национална археологическа конференция

Силистра е домакин на 62-рата Национална археологическа конференция

От вторник Силистра е домакин на 62-рата Национална археологическа конференция, в която участват над 100 археолози от страната. Има гости и от Румъния. Подобни прояви дават възможност на учените да покажат успехите в работата си през последната година. В конференцията са включени 20 доклада. Днес бе отслужена панихида и бе открита..

публикувано на 06.06.24 в 13:53