Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Дунев и Йордан Йовчев начело на гимнастиката още 5 години

Олимпийските вицешампиони Красимир Дунев и Йордан Йовчев остават начело на Българската федерация по гимнастика. Именитите ни спортисти бяха преизбрани за президент и за генерален секретар на централата с по 23 гласа "ЗА"  с мандат от 5 години. 
По време на събранието беше гласуван и нов Управителен съвет в състав: Красимир Дунев, Йордан Йовчев, Тодор Тодоров (председател технически комитет мъже), Цветана Добрева  (председател технически комитет жени), Илко Гиров, Снежана Стоянова, Ирина Руняшка, Румяна Чукарска, Нели Танкушева, Цветан Георгиев и ТНиколай Ангелов.
"Аз съм изключително радостен, че на днешното Общо изборно събрание за трети пореден мандат бях избран за президент на БФГИмнастика. Очевидно клубовете са доволни от нашето ръководство и им благодаря отново за оказаното доверие към мен. Продължаваме да работим, да се трудим и аз ще дам всичко от себе си за следващите пет години отново", каза Дунев след събранието.

"Нашите цели са, освен успехите на гимнастиката естествено, квота за олимпиадата и подобряване на базите във всички зали в страната. Това постоянно се опитваме да правим, но имаме затруднение заради скъпите уреди по гимнастика. Искаме да подобрим условията в залите в страната - това е основната ни цел", добави той.

Дунев разкри, че днес е получил имейл, че България ще може да участва и с отбор при девойките на Световното юношеско първенство по спортна гимнастика в Анталия.

"Боджетът на федерацията е прогнозен, ние не можем да кажем точно какъв ще бъде. Горе-долу същият като миналата година сме заложили, естествено сме увеличили някои средства за подготовка, за материално-техническо оборудване. . . Надявам се Министерството на младежта и спорта да го одобрят, за да можем да помогнем на клубовете в страната", каза Дунев.


Бяха приети и четири нови клуба - Туинс, Гимнастически клуб 57, СПФ Стрийт Спортс и СК Рекриейт, с което членове на централата стават 28.

"Почти единодушно за президент на БФГимнастика беше преизбран Краси Дунев и аз като генерален секретар. Има леки корекции в Управителния съвет и най-важното е, че има нови клубове членове, което ще подпомогне развитието на едни млади хора, които искат да се занимават с гимнастика и паркур, понеже ние развиваме тези две дисциплини", каза Йордан Йовчев след събранието.

"За 2023 година не мога да кажа, че е одобрен бюджетът, тъй като все още търпи одобрение от Министерството на младежта и спорта, но еднодушно е приет Отчетът за 2022-а и тепърва трябва да правим равносметка, защото предстоят важни състезания за годината. За нас основната цел е участие на олимпийски игри без да подценяваме развитието на юноши и девойки, които имат Световно първенство в Анталия в началото на април. Подготовката тече към днешна дата, но аз се радвам, че отново е гласувано единодушно доверие към ръководството на БФГимнастика", добави той.

"За първи път имаме притеснение кой ще попадне в отбора, защото имаме доста деца от набора, който попада като години в състава, но ще има доста контролни тренировки, за да се изберат най-добрите. Ще имаме един прекрасен отбор, който е надежда за по-добро бъдещето", каза още Йовчев.

Той коментира и възстановяването на националната Валентина Георгиева, която претърпя операция на коляното преди няколко месеца.

"Това отнема доста време, операцията е доста сериозна. Възстановява се, въпрос на време е, не мога да гадая. Дано да успее да участва на Европейското първенство, защото тя е безспорен талант", заяви Йовчев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Уругвайският национал Дарвин Нунес се радва на попадението си.

На Копа Америка Уругвай вкара 5 гола, Панама изненада домакина

Отборът на Уругвай направи решителна крачка към директните елиминации в Копа Америка след успех с 5:0 срещу тима на Боливия. С успеха възпитаниците на Марсело Биелса оглавиха своята група "С". Старт на головото шоу даде Факундо Пелистри, който отрки резултата в 8-ата минута, след като се възползва от центриране на Араухо. Малко по-късно в 21-вата..

публикувано на 28.06.24 в 06:33

България получава още една квота в класическата борба за Париж

България получава още една квота в класическата борба за олимпийските игри в Париж 2024, съобщават от БФ Борба. Това стана възможно след преразпределение на 16-е вакантни места, които Международната централа (UWW) раздаде на следващите в подреждането от квалификациите. Преди седмица Международният олимпийски комитет одобри 16 от 26-е..

публикувано на 27.06.24 в 21:50
Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза

Българка е с шанс за бронз на европейско по борба

Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза на европейското първенство по борба за кадетки в Нови Сад (Сърбия).  Националката започна убедително, побеждавайки с технически туш 11:0 полякинята Мартина Клода в категория до 46 кг, но после загуби с туш от Халиджа Азимов (Германия), след като водеше с 2:0. Представителката на Германия..

публикувано на 27.06.24 в 21:20
Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българските състезатели не успяха да спечелят отличие в първия ден на европейското първенство по джудо за кадети и за кадетки, което се провежда в "Асикс Арена" в София. С най-предно класиране е Калина Григорова, която се нареди седма в категория до 44 килограма. На старта тя загуби от сръбкинята Наталия Пролич с "вадзари". Съперничката й..

публикувано на 27.06.24 в 20:41
Калоян Братанов

Калоян Братанов е шампион на 100 м свободен стил

Калоян Братанов спечели финала в „кралската“ дисциплина 100 метра свободен стил за мъже на държавното лично отборно първенство по плуване на басейн "Диана" в столицата. Състезателят на клуб Астери финишира първи с време 50.52 секунди и остана на близо две секунди от националния рекорд на Йосиф Миладинов от 48.83. Самият Миладинов пропусна..

публикувано на 27.06.24 в 20:00
Александра Начева

Александра Начева е изписана от „Пирогов“ след операцията

Лекоатлетката Александра Начева беше изписана от УМБАЛСМ "Пирогов",  където на 23 юни претърпя операция заради фрактура на левия глезен. Световната шампионка на троен скок за девойки до 20 години от Тампере 2018 Начева получи контузията в събота вечерта по време на състезание на скок дължина на турнир в Габрово, а интервенцията беше..

публикувано на 27.06.24 в 18:45
Константин Костадинов

Националът Константин Костадинов ще играе в елита на Испания

Българският национал Константин Костадинов ще играе за отбора на Тенерифе през сезон 2024/25, съобщиха от клуба от испанската Лига Ендеса. През последните два сезона Тенерифе държеше правата върху 21-годишното крило, но го изпращаше под наем в отбори от второто ниво на местния шампионат. По време на новата кампания обаче юношата на Реал..

публикувано на 27.06.24 в 18:37