Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Медицински надзор" проверява случая с починали родилка и бебе от Луковит

Снимка: БГНЕС, архив

От изпълнителната агенция "Медицински надзор" започват проверка по случая с починалите родилка и бебе от Луковит.

От ведомството съобщиха, че са се самосезирали във връзка с репортажа на бТВ, според който новороденото отказало да се храни и е било транспортирано до спешния център в Червен бряг и след това до спешния център в Луковит. Починало е в линейка, на път за болницата в Ловеч.

Майката, която е на 23 години, също се влошила, била е закарана до Луковит, след това била върната в болницата в Бяла Слатина. Починала е в университетската болница в Плевен, четири дни след бебето. 

От изпълнителната агенция "Медицински надзор" уточниха за "Хоризонт", че ще направят проверка на всички лечебни заведения, свързани със случая, при който починаха 23-годишна родилка от Луковит и новороденото ѝ момиченце.

Окръжната прокуратура в Ловеч е образувала досъдебно производство и води разследване за смъртта на бебе на 10 дни, което е починало в линейката по път от Луковит към Ловеч.

Бебето е родено в АГ отделението на болницата в Бяла Слатина. Оттам е било изписано. На 5 февруари здравословното състояние на детето се влошава и близките му отиват в спешната помощ в Луковит. Оттам са поискали оборудвана линейка от Ловеч и някъде по обяд на път от Луковит за Ловеч бебето е починало в линейката.

Зам.-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч д-р Силвия Моева:

"Детето е било прегледано в Луковит, тръгнали са за Ловеч и детето почива по пътя. Грешки в действията на екипите категорично няма. И са действали спрямо законовите разпоредби."

Моева уточни, че починалото бебе е било на 10 дни, но не може да дава повече информация, тъй като е образувано досъдебно производство.

От Окръжната прокуратура в Ловеч съобщиха, че разследването на случая продължава. Направена е аутопсия, но едва след приключване на съдебно-медицинските експертизи ще станат ясни причините за смъртта на бебето.

Четири дни по-късно е починала и майка му, но в болница в Плевен.

В Плевен е образувано досъдебно производство за евентуална лекарска грешка след смъртта на 23-годишната родилка. 

23-годишната жена е приета на 8 февруари в Университетската болница "Д-р Г. Странски". Говорителят Момчил Георгиев:

"Тя е в много тежко състояние, със съмнение за септичен шок. Оказа се, че 14 дена не си е обърнала внимание след раждането. Веднага беше направена операция в реанимацията, целият ресурс беше впрегнат, но за съжаление състоянието ѝ беше несъвместимо с живота".

На 9 февруари е постъпил сигнал от бащата на починалата родилка в плевенската прокуратура. Окръжният прокурор Владимир Николов:

"Незабавно е образувано досъдебно наказателно производство по член 123 от НК, проверка за евентуално допусната лекарска грешка, изискан е действително огромен обем медицинска документация, тъй като починалата родилка преди това е била и в други лечебни заведения, които не са на територията на град Плевен, извършена е аутопсия, съответно е назначена и съдебно-медицинска експертиза, която ще отговори вече конкретно за причините за настъпилата смърт".


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Василен Васевски

Василен Васевски: Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят

„Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят, както и да разберат какво е истинското родолюбие“ - това каза пред БНР писателят и художник Василен Васевски, който представи в Брюксел своите книги „Корени“ и „Онова, което остава“ и свои картини. Националистическите партии у нас той определя като „грешки на растежа“...

публикувано на 16.06.24 в 23:39

Въвежда се нов образец на българска лична карта

От понеделник Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. Какви..

публикувано на 16.06.24 в 21:06
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Правителство ще има, да видим дали ще е устойчиво

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира пред Нова тв, че правителство ще има, но по думите му предстои да видим дали ще бъде устойчиво Преговорите за правителство трябва да започнат утре "Според мен е все по-видимо, че ГЕРБ и ДПС и - предполагам - ИТН ще направят формат, някакво правителство - дали ще бъде експертно, дали ще бъде коалиционно,..

публикувано на 16.06.24 в 20:14
Александър Вучич

FT: "Рио Тинто" може да получи зелена светлина за експлоатацията на литиевото находище в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвя да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщава "Файненшъл Таймс" (FT). Отново протест срещу проекта за добив на литий в Сърбия Блокират пътища в Сърбия заради сондажи за литий Две години след масовите протести в..

публикувано на 16.06.24 в 19:07
Президентът на Украйна Володимр Зеленски

Зеленски: Преговорите за мир може да започнат още утре, ако Русия се изтегли от нашите земи

Украйна не се отказва от целта да си върне всички територии, окупирани от Русия. Това даде да се разбере президентът Володимир Зеленски два дни след като руският лидер Владимир Путин поиска от украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака, ако се изтегли от нашите законни земи," каза..

публикувано на 16.06.24 в 19:04
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора, като бе посрещнат в Подгорица от шпалир от гвардейци и червена пътека. В делегацията по посрещането на президента  от черногорска страна  бяха Алекса Бечич, заместник министър-председател по сигурността, вътрешните работи, европейските и външните отношения, Младен Гъргич,..

публикувано на 16.06.24 в 18:42
 Дмитрий Песков

Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на Путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на руския президент Владимир Путин да изведе войските си от Херсон и Запорожие, както и от частите на Донбас, които остават под властта на Киев: "Настоящата динамика на фронта ни показва съмсем явно, че положението на украинците продължава да се влошава...

публикувано на 16.06.24 в 18:08