Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България заяви категорична позиция срещу Истанбулската конвенция

Снимка: архив

България е заявила категоричната си позиция срещу Истанбулската конвенция на днешния Съвет "Общи въпроси" в Брюксел, съобщиха от постоянното ни представителство в белгийската столица. Съветът на ЕС прие на днешното си заседание с квалифицирано мнозинство решение за присъединяване на Общността към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с домашното насилие и насилието над жени и поиска Европейския парламент да изрази съгласие по въпроса.
Същевременно България е подчертала, че остава силно ангажирана в борбата срещу домашното насилие. 
Постоянният ни представител в ЕС Румен Александров е подчертал също, че за страната ни е изключително важно да се отделят достатъчно ресурси за защита на външните граници на Съюза. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството дава 3,3 млн. лева на три храма

Правителството отпуска близо 3,3 милиона лева за три храма. За ремонт, реставрация и възстановяване на храм "Св. Кирил и Методий" в град Свищов са одобрени 2,7 милиона лева. За храм-паметник "Св. Рождество Христово" при Шипченския манастир са предвидени 500 000 лева, а за ремонт на храм "Рождество Богородично" в село Гигинци, община Брезник, се..

публикувано на 06.06.24 в 09:59

КЗП глоби голяма търговска верига с 25 000 лв. заради цената на пица

25 000 лева глоба е наложила на известна търговска верига Комисията за защита на потребителите заради разлики в цените на замразени пици, продавани в обект в Дупница. Глобата е потвърдена според решение на Районния съд, което може да се обжалва пред по-горна инстанция. Нарушението е установено от екип проверяващи, които закупили пиците в..

публикувано на 06.06.24 в 09:46

Франция отпуска 400 млн. евро кредит и 50 млн. безвъзмездна помощ на Украйна

Франция отпуска 400 милиона евро кредит и 50 милиона евро безвъзмездна помощ на Украйна. Това стана ясно преди пристигането на украинския президент Володимир Зеленски в Нормандия, където са честванията по случай 80 годишнината от десанта, променил хода на Втората световна война. Новата френска финансова помощ през агенцията за развитие е..

публикувано на 06.06.24 в 09:43

Преговорите за еврочленство на Украйна и Молдова да започнат до края на юни искат 12 страни от ЕС

12 страни членки на ЕС искат преговорите за членство с Украйна и Молдова да започнат до края на този месец, съобщава електронното издание "Юрактив". България не е сред тях. "Заедно призоваваме за приемането на преговорни рамки за Украйна и Молдова най-късно на Съвет "Общи въпроси" през юни, за да бъдат свикани междуправителствените..

публикувано на 06.06.24 в 09:36

Потушиха пожар в руска рафинерия, вероятно причинен от украински дрон

Потушен е пожар в петролната рафинерия Новошахтинск в руската Ростовска област, съобщи областният управител Василий Голубев. Според него рафинерията е била атакувана от украински дрон. В резултат на това в завода е избухнал пожар. По предварителни данни няма загинали и ранени. Рафинерията се свързва с Виктор Медведчук, украински бизнесмен и..

публикувано на 06.06.24 в 09:00
Соня Момчилова

Соня Момчилова: Узрява идеята рекламата на хазарт да се забрани с еврорегламент

"Вероятно ще има известни затруднения, дори сериозни затруднения с рекламните бюджети на медиите . Няма как в дълбочина да прогнозираме какво би се случило след подобна забрана." Това каза в интервю за БНР членът на Съвета за електронни медии и бивш председател на медийния регулатор Соня Момчилова. "Много е полезно, ако помолим нашите..

публикувано на 06.06.24 в 08:54

Между 15 000 и 20 000 германски туристи за България засегнати от фалита на туроператора FTI Group

Между 15 000 и 20 хиляди германски туристи за България са засегнати от фалита на третия по големина туроператор в Европа FTI Group, който в началото на седмицата подаде молба за несъстоятелност в регионалния съд в Мюнхен, сочат данните на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм.  България не е сред най-сериозно засегнатите дестинации,..

публикувано на 06.06.24 в 08:36