Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери: ЕС ще продължи да подкрепя Украйна

Снимка: Reuters

ЕС ще продължи да подкрепя Украйна в политическо, икономическо, хуманитарно, финансово и военно отношение, включително чрез бързо координирано възлагане на обществени поръчки от европейската промишленост.

Ще подкрепим и възстановяването на Украйна, за което ще се стремим да използваме замразени и блокирани руски активи в съответствие с правото на ЕС и международното право.

Това се казва в изявление на европейските лидери в навечерието на годишнината от началото на руската инвазия в Украйна. В него се подчертава, че 10-ият санкционен пакет ще бъде приет, а също така ще има и действия срещу тези, които се опитват да заобиколят мерките на ЕС.

Досега Съветът на ЕС не успя да постигне съгласие по поредния кръг от ограничителни мерки и постоянните представители на страните-членки се събират отново утре сутринта.

Ще направим всичко необходимо за победата на Украйна, спазването на международното право, възстановяването на мира и териториалната цялост на страната в рамките на международно признатите ѝ граници, възраждането на Украйна и въздаването на справедливост. Няма да спрем, докато не постигнем това, са категорични европейските ръдоводители.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НПО подарява бална вечер на сираци в неравностойно поведение в Плевен

В Плевен неправителствена организация подарява бална вечер на абитуриенти в неравностойно положение. Спонсори подпомогнаха и осигуриха тоалети за 31 абитуриенти. Инициативата е от девет години, през които общо са подкрепени над 300 млади хора, казва Слави Михайлов, председател на неправителствената организация.

публикувано на 13.05.24 в 07:40

От днес работим за себе си

Днес е Денят на данъчната свобода за 2024 година. Икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ) изчисляват, че 134 дни са били необходими на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна. Средно за един ден българите изработват 562 млн.лв. Икономистите използват заложените приходи в бюджета в размер на 75,3 млрд.лв. и..

публикувано на 13.05.24 в 07:31

Промени в движението на влакове заради модернизацията на Централна жп гара в София

От днес щ е бъдат извършени допълнителни промени в движението на влаковете през гара София-Север ,  съобщиха от БДЖ. Оптимизацията се налага заради сериозните закъснения на композициите през последните няколко дни. С подменен състав и променен маршрут ще се движат редица влакове по северното направление заради модернизацията на коловозите на..

публикувано на 13.05.24 в 07:27
Владимир Путин и Сергей Шойгу

Путин освобождава Шойгу от поста министър на отбраната

Президентът на Русия Владимир Путин освободи Сергей Шойгу от поста министър на отбраната и го назначи за секретар на Съвета за сигурност. На негово място ще бъде поста поема Андрей Белоусов, който от 2020 г. беше първи вицепремиер в правителството с министър-председател Михаил Мишустин. "Той не е просто цивилен, а човек, който много успешно..

публикувано на 13.05.24 в 07:27
Палестинци пристигат в палатков лагер западно от Рафах, 10 май 2024 г.

САЩ: Израелска офанзива в Рафах няма да елиминира "Хамас"

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди, че израелска офанзива в Рафах би довела до хаос и анархия, без да елиминира "Хамас". Според контролираните от ислямистката групировка здравни власти в Ивицата Газа палестинските жертви за 7 месеца война са надхвърлили 35 хиляди души. Повечето загинали в Газа са мирни жители,..

публикувано на 13.05.24 в 07:22

Подробности от прокуратурата за инцидента с простреляното дете в Арбанаси

Прокуратурата във Велико Търново се очаква да даде подробности за случая, при който 12-годишно дете беше простреляно с боен пистолет в крака от друго дете по време на тържество за рожден ден в Арбанаси. Обстоятелствата ще се представят на брифинг тази сутрин. Пострадалото дете е във великотърновската болница без опасност за живота...

публикувано на 13.05.24 в 07:14

Предстоят важни срещи, свързани с Кипърския въпрос

Три срещи, ключови за по-нататъшното развитие по Кипърския въпрос, се провеждат днес, като от тях се очаква да определят възможните следващи стъпки. Ангажирани в тях са Никозия, Атина и Анкара. В Никозия за втори път в рамките на едноседмичната си мисия пратеникът на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще разговаря поотделно с..

публикувано на 13.05.24 в 03:29