Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Меджидиев: Започва подборът на лекари и медицински сестри за бъдещите медикоптери

Снимка: БГНЕС

От следващата седмица започва подборът на лекари и медицински сестри, които ще бъдат обучени за работа с бъдещите медицински хеликоптери. Това съобщи здравният министър Асен Меджидиев след заседание на работната група за въвеждане на спешната медицинска помощ по въздух.

Първите две оперативни бази за хеликоптери ще бъдат на територията на военновъздушното училище в Долна Митрополия и на летище "Враждебна" в София. Хеликоптерите, които ще бъдат взети на лизинг, първоначално ще летят само през деня, обясни генералният директор на Държавния авиационен оператор Златко Златeв.

"По принцип ще ни трябват първоначално десет екипа - по пет на база, които ще включват един лекар и една медицинска сестра. Решението на здравното министерство е първоначално те да бъдат анестезиолози, анестезиолог-реаниматори, но ще започнем първоначално обучението най-малко с 20 лекари и 20 медицински сестри, за да имаме и резервни варианти".

Генерал Златко Златев, генерален директор на Държавния авиационен оператор, посочи, че Планът за възстановяване и устойчивост предвижда в страната да бъдат определени пет оперативни бази за разполагане на хеликоптерите.

"На този етап предвиждаме една от базите да бъде в Долна Митрополия, Плевен, а другата на летище "Враждебна". Планирано е да започнем само през деня и между другото това е световна практика. Най-много една база дори и в Германия работи на цикъл 24 часа. Трябва да се има предвид и че говорим за нов тип летателни апарати и нов тип подготовка", допълни той.

Очаква се първият хеликоптер, който ще бъде осигурен от италианската фирма Леонардо, да пристигне у нас на 15 декември.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали служебният кабинет ще бъде от политически лица:  ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14

Учениците на Острова стават все по-невъзпитани и буйни, сочи проучване

Почти всеки пети учител в Англия е бил ударен или обиден от ученик тази година, сочи проучване, поръчано от Би Би Си. Плюенето, ругатните и хвърлянето на столове са сред нещата, които се случват често. Учител заяви за Би Би Си, че справянето с поведението на учениците е една „безкрайна битка“. Профсъюзът на учителите цитира свои членове, че..

публикувано на 28.03.24 в 13:09

Синдикат "Защита" протестира в София

От националният синдикат "Защита" протестират в центъра на София.  Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лева за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Това каза председателят на синдиката Красимир Митов. "Да изпълнят обещанията към..

публикувано на 28.03.24 в 12:57

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода. Пробивът е на труднодостъпно място - под коритото на река Камчия, което ще забави дейностите по ремонта. Вода в Шумен няма да има поне до края на днешния ден. Това каза за Радио Шумен главният инженер на ВиК инж. Антон Стефанов.  Аварията по довеждащия водопровод стана тази сутрин край село Хан..

публикувано на 28.03.24 в 12:52
Снимката е илюстративна

Повече гранични полицаи срещу нелегалната миграция

Депутатите приеха да бъде увеличена щатната численост на служителите на МВР за нуждите на контрола по границата при засилен миграционен натиск. Възможността е записана в приетите на второ четене промени в Закона за администрацията в Народното събрание (НС). Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и..

публикувано на 28.03.24 в 12:49

СЕМ няма да изслушва ген. директор на БНР за закритата "Програмна дирекция"

Съветът за електронни медии (СЕМ) отхвърли предложението на члена на регулатора Пролет Велкова - да бъде изслушан генералният директор на Българското национално радио Милен Митев във връзка със закриването на Програмната дирекция на БНР и постъпила жалба от доскорошния ѝ ръководител Даниела Късовска.  "Против" гласуваха председателят на СЕМ..

публикувано на 28.03.24 в 12:49