Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителя в компанията Кристиян Бойков

Снимка: БГНЕС

Почти четири години след хакерската атака срещу Националната агенция по приходите в Софийския градски съд започва делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителя в компанията Кристиян Бойков.

Непосредствено след безпрецедентната кибератака през 2019 година имаше и трети задържан - изпълнителният директор на "ТАД Груп" Георги Янков, но на съд сега отиват само Тодоров и Бойков. Прокуратурата ги обвинява по текст от глава Първа от Наказателния кодекс – "Престъпления срещу Републиката" – за всяване на смут и страх.

За понеделник е насрочено разпоредителното заседание, на което съдът трябва да прецени да даде ли ход по същество на делото или да върне обвинителния акт на прокуратурата, ако в него са допуснати съществени процесуални нарушения.

След безпрецедентата по размера си атака срещу масивите ѝ Нациалналната агенция по приходите беше глобена от Комисията за защита на личните данни глоби с 5,1 милиона лева заради теча на лични данни на над 5 милиона българи.

Стотици граждани пък заведоха индивидуални дела срещу Приходната агенция, заради претърпени щети.


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избирателите в Монтана са намалели с 1000 души

С 1000 по-малко са избирателите на изборите в област Монтана на 9 юни в сравнение с година по-рано. Четири общини са поискали да имат подвижни секции Спрямо вота от април миналата година ще гласуват по-малко жители на региона, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия в Монтана Петко Петков Първоначално от избирателната комисия..

публикувано на 27.05.24 в 16:04

14 подвижни избирателни секции в София

В 14 подвижни избирателни секции ще гласуват хора с трайни увреждания на 9 юни в Столичната община, където многомандатните избирателни райони са три. За територията на 23-ти и 24-ти избирателни райони машините са по пет, а в 25-ти МИР - четири.  За районните администрации, в които няма образувана подвижна избирателна секция, но има подадени заявления до..

публикувано на 27.05.24 в 15:56

Повдигнаха обвинение на турски шофьор, предизвикал катастрофа в Прохода на Републиката

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение на турския шофьор на камион, който предизвика катастрофата с двама мотористи в Прохода на Републиката на 24 май. При инцидента на място загина единият от мотоциклетистите. Предстои в съда да бъде внесено искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража...

публикувано на 27.05.24 в 15:47
Борислав Зюмбюлев

Почина главният редактор на в. "24 часа" Борислав Зюмбюлев

На 55-годишна възраст внезапно почина главният редактор на в. "24 часа" Борислав Зюмбюлев. Това съобщават колегите му в изданието. Бил е репортер, а после и главен редактор на в. "168 часа", зам.-главен редактор на в. "Сега", а от 2012 г. - главен редактор на "24 часа". Поклон пред паметта му!

публикувано на 27.05.24 в 15:41

Израел твърди, че е елиминирал висши активисти на "Хамас"

Най-малко 45 палестинци, сред които поне 23 жени, деца и възрастни хора, са загинали при израелска атака срещу лагер за разселени лица от южния град Рафах, съобщи контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в Ивицата Газа. Израел твърди, че са били нанесени прецизни въздушни удари и са елиминирани двама висши активисти на "Хамас"...

публикувано на 27.05.24 в 15:24
Градският прокурор на София Илияна Кирилова

Експерти и магистрати обсъдиха с близки на загинали в катастрофи законодателни промени

Законодателни и организационни промени, които да ограничат войната по пътищата, бяха обсъдени на поредна среща между роднини на загинали в катастрофи, експерти и магистрати. Тя беше по инициатива на Софийската градска прокуратура, а участниците в нея заявиха готовност до есента да предложат конкретни мерки на вниманието на депутатите от 50-ото Народно..

публикувано на 27.05.24 в 15:17
Новият сливенски митрополит Арсений

В Сливен посрещат новия митрополит

Очаква се малко по-късно днес в Сливенската епархия да бъде тържествено посрещнат новоизбраният митрополит Арсений. Церемонията ще бъде в храма "Света Троица" в село Крушаре.  По-късно кметът на Сливен Стефан Радев ще привества новия митрополит пред паметника на Хаджи Димитър, в храма "Свети Димитър" ще бъде отслужена празнична вечерня, а на гроба на..

публикувано на 27.05.24 в 15:12