Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските власти са създали 13 лагера за хора, отказали да воюват

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските власти са създали 13 лагера, където държат хора, отказали да воюват поради своите убеждения в пълен разрез със закона, заяви пред подкомисията за човешки права в Европейския парламент Саша Белик от руския фонд "Сфера".  Акцентът на дебатите бе поставен върху ситуацията от началото на войната в Украйна.
От 1993 г. правото на отказ от военна служба е записано в руската конституция и е гарантирано от три члена. Два от тях – за гарантирането на свобода на съвестта и за невъзможността държавата да принуждава човек да се откаже от убежденията си, не могат да бъдат отменени дори при въвеждането на военно положение. Третият член предвижда право на алтернативна гражданска служба, която може да бъде отбивана в болници, старчески домове, пощи. Това обаче е прекратено след началото на войната. 
Лагерите се намират на територията на т.нар. Донецка и Луганска народна република, каза Белик:
"В момента има хиляди изпратени на фронта, които или настояват върху правото си на алтернативна служба или да бъдат демобилизирани поради здравни причини. Реакцията на военното командване на този голям брой искания е създаването на нелегални затвори. В тях се задържат и измъчват хора, които отказват да воюват. Най-известни случаи от миналата година бяха този в Брянка през юли и Зайцево през ноември". 
Съществуването на тези лагери се игнорира от руските власти, каза Милана Шестерякова, директор на Международното бюро на Руското младежко демократично движение "Весна".
Стотици са изпратили до правителството в Москва петиции с молба да ги информират за задържаните им близки, но не са получили отговор.
Руските власти твърдят, че това са центрове за психологическа рехабилитация, уточни Саша Белик.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Областна администрация - Пазарджик

Рокада: Назначен е нов зам.-областен управител на Пазарджик

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев е освободен заместник-областния управител на Пазарджик Стефан Димитров. На негово място е назначен Осман Мурадов, който е бил народен представител от ДПС в 48 НС. Стефан Димитров бе назначен от бившия министър-председател Николай Денков през август 2023 година. Мотивите за освобождаването му не..

публикувано на 03.07.24 в 12:50

Десетгодишно дете е в болница, след като е блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е пострадало тежко, след като е било блъснато от лек автомобил в град Раковски.  По данни на полицията детето е излязло внезапно с велосипеда си на кръстовище и било ударено от преминаваща кола. С множество травми то е откарано в пловдивска болница, където лекарите се борят и за живота му. Автомобилът е управляван..

публикувано на 03.07.24 в 12:50
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Кипър се опасява от нова вълна от мигранти от Близкия изток

Кипър се опасява от нова вълна от мигранти от Близкия изток и се подготвя за евакуация на над 100 000 цивилни граждани. Евентуално разширяване на конфликта в Ливан ще има "катастрофални последици", посочи външният министър Константинос Комбос в парламента. Ситуацията в региона се влошава, но правителството се подготвя за всяка възможност,..

публикувано на 03.07.24 в 12:27
Сюела Брейвърман

Призив към торите да подготвят завещанието си

В деня преди общите избори в Обединеното кралство на фона на очаквания за убедителна победа на лейбъристите бившият министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман призова своята упрaвляваща Консервативна партия "да окачи завещанието си на стената" и "да се подготви за реалността и разочарованието да бъде опозиция". В статия в "Дейли..

публикувано на 03.07.24 в 12:22

Индексът на цените на жилищата нараства с 16% през първото тримесечие

Индексът на цените на жилищата нараства с 16,0% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2023 година, става ясно от анализа към ключовите показатели, изпратен от Националния статистически институт. През май месечната инфлация, измерена с индекса на потребителските цени (ИПЦ), е -0,2% спрямо предходния месец, а..

публикувано на 03.07.24 в 12:02

Второ денонощие продължава борбата с пожара в депото край Шереметя

Второ денонощие продължават дейностите за потушаване на пожара в регионалното депо за битови отпадъци край великотърновското село Шереметя. Няма опасност за хората, уверяват властите. Пожарът беше предизвикан от запалил се сметоизвозващ камион в понеделник следобед. Обхванати се стотици хиляди кубически метра с отпадъци, които са на открито,..

публикувано на 03.07.24 в 11:53

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев, потвърди говорител на Aлианса. Така Североатлантическият пакт ще разшири гражданското присъствие в Украйна. Негова задача ще бъде координацията на политическата и практическата подкрепа на НАТО на място, уточни говорителят. Засега не е ясно кой ще бъде назначен на новия пост. Решението на страните..

публикувано на 03.07.24 в 11:53