Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парад на конете в Арбанаси за Тодоровден

3
Снимка: Здравка Маслянкова

За 32-а година архитектурният резерват Арбанаси край Велико Търново организира парад на конете и чества Тодоровден.

Площадът на село Арбанаси отесня от туристите дошли да видят конете и жокеите на клуба по конен спорт "Калоян" на Тодоровден.

Илия Тодоров е жокей от 40 години и споделя, че вниманието към коня е най-важното.

"За да постигнеш нещо, първо трябва да дадеш вниманието на коня, после вече той да ти дава неговото внимание."

За 20-а година конният клуб в Арбанаси е комплексен държавен първенец. В конната база се отглеждат 60 коня, като 40 от тях са състезателни.

Държавата не е особено благосклонна към конния спорт, но се успяваме, коментира Марин Хаджиев от ръководството на клуба с 23-ма жокеи.

"Трудничко е. Малка е  подкрепата на държавата, благодарение на спонсори гледаме да успяваме."

От 1990 година Тодоровден в Арбанаси е празник на целия регион, на празника почитаме и нашите състезатели, сподели кметът на Арбанаси Тошо Кръстев.

"Едновременно с празника, отчитаме и успехите на клуба. Последното, което направиха, е, че има покрит манеж 50 на 20 метра."

Традиционно на празника жури избира най-гиздавия кон. Тази година от 20-те участници в надпреварата победител е най-младата жокейка 11-годишната Илина Друмешка с нейния кон Немо

"Аз се привлякох към конете, защото са много умни и красиви животни. Разбрах, че трябва да спортувам с тях и да ги обикна още повече. Пожелавам си с него да печелим много състезания и да стигнем големи върхове. Той ще бъде голям шампион."



Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистите от RAI започват 24-часова стачка

Стачката на журналистите от италианската обществена медия RAI доведе до сериозен сблъсък с управата на медията. Протестът е 24-часов - от 5:30 часа местно време тази сутрин, до същия час на 7 май. Във връзка изявлението на синдиката на журналистите на RAI - UsigRAI, неодобряващ политическия натиск на управляващите и  липсата на..

публикувано на 06.05.24 в 04:54

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не..

публикувано на 06.05.24 в 03:36

Заловиха кокаин за 40 млн. паунда до кръчма във Великобритания

Във Великобритания четирима мъже бяха арестувани, след като половин тон кокаин на стойност 40 млн. паунда беше открит в микробус на паркинга на селска кръчма. От Лондон – Веселин Паунов: Националната агенция за борба с престъпността каза, че най-вероятно наркотиците са били докарани до брега в надуваема лодка с твърд корпус, след като са..

публикувано на 06.05.24 в 03:32

Кюстендилските художници с амбиция за собствена иконописна школа

Деветима кюстендилски художници аранжираха изложба с икони в двора на храма "Св. великомъченик Димитър" и Архирейското наместничество в града - така местните творци имат амбицията да създадат своя иконописна школа, отбеляза преподавателят по изобразително изкуство Евгени Серафимов, чиято е инициативата. Заедно с архирейския наместник на Кюстендил..

публикувано на 05.05.24 в 20:46
 Израелски войник на пост.

Според Axios САЩ са спрели договорена доставка на боеприпаси за израелската армия

Съединените щати са спрели предварително договорена доставка на боеприпаси за израелската армия, съобщава Axios. Изданието не уточнява за какви боеприпаси става дума, освен че са американско производство. Официално потвърждение за решението на американската администрация, което би било прецедент от началото на войната в Газа, няма. Axios се..

публикувано на 05.05.24 в 20:20
Снимката е илюстративна, архив.

Не пропускат камиони над 7,5 т през ГКПП "Дуранкулак"/"Вама веке" до 22 ч.

Трафикът е интензивен нa граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Русе" на границата с Румъния на изход за леки автомобили, както и на пунктовете на границата с Гърция "Маказа" и "Кулата" на вход за леки автомобили. Това информира Главна дирекция "Гранична полиция" на интернет страницата си. Румънските гранични власти няма да пропускат камиони..

публикувано на 05.05.24 в 20:13
Мадона (в центъра) по време на безплатния концерт, който изнесе на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, Бразилия, 4 май 2024 г.

Мадона зарадва феновете си в Бразилия с безплатен концерт, дойдоха над 1,5 млн. души

Американската попзвезда Мадона изнесе безплатен концерт на Копакабана, който привлече над милион и половина души. Те изпълниха района около известния плаж в Рио де Жанейро. В продължение на над два часа 65-годишната американска поп икона изпълни едни от най-големите си хитове: Феновете на Мадона бяха впечатлени от безплатното шоу, въпреки че на..

публикувано на 05.05.24 в 19:59