Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

SKAAR- изгряващата звезда на норвежката поп сцена

Hilde Skaar е известна с псевдонима SKAAR. Тя е родена на малкия остров Стурдq на западното крайбрежие в Норвегия, заобиколен от фиорди, гори и планини. Хилде започва да пише музика и да свири на китара още като дете. На този малък остров тя е израснала свободно и с усещането за силна привързаност към удивителната и понякога сурова природа около нея. Младата певица и музикант осъзнава, че природата вътре в нас и тази около нас понякога могат да бъдат много сходни. SKAAR участва тази година на фестивала „Евросоник“ в Грьонинген- Нидерландия и се представи в първия ден, на 18-ти януари. Разговарям с нея малко по- късно, когато тя вече се е прибрала в Норвегия. Откривам я в дома й в Осло, където се е преместила да живее от една година и разказва специално за предаването „Евробокс“.

На 24 години съм, но ще стана на 25 през 2023-та. Аз съм певица и композиторка на песни и съм родена на западното крайбрежие на Норвегия. Професионално се занимавам с музика от близо 6 години, но по принцип започнах да свиря на китара и да пиша песни още като осемгодишна. Оттогава продължавам да пиша песни и обичам музиката. Също така, ще издам нов албум скоро, от което много се вълнувам, както и да обикалям из Европа да свиря на живо. Това съм аз! Не съм сигурна какво ме накара да се захвана с музика. Занимавам се с нея от много отдавна и през цялото това време съм като омагьосана. Винаги ми е било много приятно, а и музиката е изключително важна част от моя живот. Знам, че родителите ми са участвали в хорове – там са се и запознали, но не съм израснала заобиколена от музика, въпреки че родителите ми пееха много често. Най-вероятно попаднах на музиката случайно. Винаги съм ползвала музиката като терапия: ако съм тъжна или минавам през труден момент или приятелите ми са в тежка ситуация, аз го описвам в песните си и чувствам облекчение след като го направя. Поради това, музиката е толкова важна част от живота ми и е единственият начин, по който мога да изразявам какво ми се случва. Щастлива съм, че имам шанса да се посветя на нея.

Споделям на SKAAR, че гласът й е много специфичен и също така, макар и много млада, вече има изграден собствен стил. Как го постигна, вземаше ли уроци, или това е резултат от твои лични експерименти. Имаше ли вдъхновители, кой повлия на изграждането ти като творец и изпълнител?

Добър въпрос. Не съм се замисляла много какво е специфичното в гласа ми и защо е така. Учих в музикално училище в гимназията и взимах уроци по пеене седмично, но мисля, че дори тогава вече бях изградила собствено звучене, така че единственото, върху което се концентрирахме по време на уроците бяха вокални и подобни техники. Не съм се упражнявала много, но си пея сама непрекъснато. Може би дразни тези около мен, но аз дори и не забелязвам, че го правя. Също така подражавам и пресъздавам музикантите, които харесвам от малка. Обичам да слушам Колдплей както и много прекрасни изпълнители от Норвегия като Аурора и Сигрид, а също така и Банкс, Флорънс енд дъ Машийн и Робин. Смесвам музиката им и смятам, че моите музикални интереси както и музикалните ми идоли ми помогнаха да създам собственото си звучене, което чувате днес. Не беше нещо планирано, по-скоро се получи естествено. В обобщение, моят саунд дойде от музиката, която слушах и от това, че я пеех непрекъснато. Не се разви по усмотрение, а случайно.  Основното вдъхновение за мен са вътрешните усещания и чувства. Винаги пея за това, което съм преживяла и за това, с което съм се сблъскала. Когато започнах да композирам преди много години, първоначално си задавах въпроса: За какво да пиша?. Исках да сътворя песен, но не знаех как точно да го направя. Не знаех какво да кажа в песента. Според мен, много други млади изпълнители са в подобна ситуация. Но с музикалния опит, който съм натрупала от доста време насам, а и с годините – ето аз ще стана на 25тази година, творческият процес се превърна в нещо много естествено и терапевтично за мен. Описвам в песните всичко, което ми се случва – от най-дребните и ежедневни неща, до големите промени, както и житейските преживявания на приятелите ми. Особено през последните няколко години в песните си съчетавах терапията с вътрешното преоткриване. Така че бих казала, че 90% от времето, използвам музиката като терапия за подобряване на психичното ми здраве и за преодоляване на подобни проблеми. В крайна сметка се надявам да получа повече житейски опит, за да мога да описвам повече теми в музиката си.

SKAAR прави своя първи хит с продуцентското дуо TRXD /Truls x David/, когато записва хита “Wherever You Go”, издаден през 2016 година.

О, това беше преди толкова много години! Всъщност, аз не ги познавах. Преди време се свързах с една звукозаписна компания, под чийто лейбъл музицирам от доста години насам. Мениджърът ми тогава ме попита дали искам да пея в песента на един нов дует, с който компанията току-що беше подписала договор. Това бяха Трус и Дейвид. След като записах вокалите си за песента, чак тогава се срещнахме на живо. Така че срещата се състоя чак след като песента беше завършена. Те са страхотни и сме добри приятели от тогава. Може би е неочаквано, че така се получи, но с навлизането на интернет ерата, много често изпълнителите и музикантите се срещат чак след като песента е завършена.

Три години по-късно SKAARнаписа огромно количество нова музика, включително дебютния си сингъл „Higher Ground“, написан и записан за саундтрака на филма „Battle“ от 2018 година.

Историята на "Higher Ground" е следната: Пътувах до Стокхолм за първи път мисля през 2018та година. Това беше първото ми работно пътуване. Трябваше да се запозная с хора, които да напишат нови песни заедно с мен. Още на първия ден от пребиваването ми там се срещнах с две невероятни продуцентки и композиторки –Модлейн и Фанне (Madelene Eliasson · Fanny Hultman). Веднага си паснахме и се сприятелихме. Първата песен, която сътворихме заедно беше „Quiet(Тихо), която също е включена в първия ми мини албум. Следващия път като отидох в Стокхолм ми беше дадена задачата да напиша песен за филма „Battle“(Битка). Тогава също щях да прекарам ден с Модлейн и Фанне. Още с поставянето на задачата знаех каква искам да бъде песента. Седях в самолета за Стокхолм и измислих идеята за текста и мелодията чак до акордите. Извадих телефона си и започнах да записвам в него идеите си, шепнейки докато човекът, който седеше до мен, хъркаше. Когато пристигнах, отидох директно в студиото и започнахме веднага да работим по песента. Тя беше завършена в края на деня. Това беше първият ми сингъл. Историята му е много мила.

Тази година SKAAR участва в първия ден, на фестивала „Евросоник“ в Грьонинген- Нидерландия, на 18-ти януари. Ето какъв спомен запази за тази своя първа изява на „Евросоник“ 24 годишната певица и автор.

Фестивалът в Грьонинген беше толкова прекрасно преживяване. С групата и мениджъра ми имахме късмета да сме там цели 3 дни. Пътешествието беше чудесно. Много ми хареса и града. Никога не съм била в Нидерландия преди и много се зарадвах да получа възможността да се докосна до живота и ежедневието на холандците. Концертът също мина чудесно. Това, което намирам за особено вълнуващо на фестивалите тип шоукейси особено за „Евросоник“ е възможността да се запознаеш с другите музиканти, да видиш изпълненията им, и да обмениш опит. Прекарах прекрасно в деня на концерта. Когато свирехме, навън валеше обилно сняг и сигурно заради това част от публиката я нямаше, но се надявам да ги видя на следващата си проява. Като цяло съм много доволна и дълго ще помня това пътуване. Гледах и други изпълнители на фестивала „Евросоник“! Например, отидох на концерта на Кейти Грегсън Маклеод, която е невероятна. Неин голям хит се разпространи изключително бързо в платформата ТикТок и стана вайръл. Казва се „Complex“. В Грьонинген тя имаше 50-минутно изпълнение – само тя, китарата и пианото в соло изпълнение. Способността ѝ да сътворява песни е изключителна. Много силно се представи. След нея гледах една група от Нидерландиянаречена Banji. Бяха толкова добри: приятно налудничава, свежа инди група. Направо взеха ума ни, на мен и моя бенд. Дълго не можахме да спрем да говорим за тях. За съжаление, трябваше да си заминем на следващия ден, въпреки че много ми се искаше да видим повече изпълнители, но докато бях там, много се забавлявах.

А ето и какво мисли SKAAR за норвежката синти поп група A-HA, постигнала световна известност, както и с кои известни музиканти се е срещала до сега.

Наистина обичам А-ха. Израснах с музиката им както и много други от моето поколение, чиито родители са били фенове.Гледах клипа на „Take On Me” за първи път в спалнята на брат ми, когато бях малка. Помислих си, че това е най-готиното нещо, което някога съм гледала. Клипът е емблематичен, направен в стил комикс. Групата е невероятна. Основният вокалист има един от най-красивите гласове в света. Също така е много приятно да видиш как певци като Дъ Уикенд са се вдъхновили от А-ха през последните няколко години, така че можем да преживеем отново ерата на Аха чрез тях. Обичам Аха! Други известни личности? Хм, познавам Сигрид – тя ми е приятелка. Тя е страхотна. Много е известна в Обединеното Кралство и славата ѝ нараства и в останалата част на Европа. Тя е наистина невероятна. Познавам също така Аурора от Норвегия. Тя е много известна в различни страни по света. Много е талантлива като певица и автор. Освен това, миналото лято свирих на един норвежки фестивал, където се запознах със Сара Ларсон. За съжаление не можах да обеля и дума, защото бях зашеметена от факта, че се срещам със звезда от този ранг. Казах ѝ „Здравей“ и отминах, понеже страшно се притесних. Тя също е невероятна. Надявам се, че за в бъдеще ще се запозная и с други мои идоли. В момента работя по нов албум. Въпреки че съм издавала проекти преди, това за мен е като дебютния ми албум. Ще бъде в две части като първата част ще излезе в края на март. Почти съм го завършила, но работя по него от близо 3-4 години. През последните няколко месеца го привършвах и го продуцирах, така че много се радвам, че нещата си идват на мястото. Покрай албума ще правя много турнета в Норвегия, Европа и Обединеното Кралство. Много се вълнувам да представя продукцията си на публиката; надявам се да им хареса.

В края на разговора ни, питам SKAAR дали гледа на себе си като на късметлийка, както изпя в песента “HigherGround”- “I know that I’m lucky.”

О, никога не се бях замисляла дали съм късметлийка. Да, мисля, че съм голяма късметлийка. Около мен има много хора, които ме обичат; семейството ми е прекрасно, израснах на много красиво място в Норвегия. Да, разбира се, животът не винаги върви по права линия и понякога е като влакче на ужасите, което се качва нагоре и после бясно се спуска надолу и това важи за всички хора. Но в момента аз съм много щастлива и нещата вървят добре за мен, така че да – мисля, че съм късметлийка. Затова и първото, което си пожелах за 2023-та е да се забавлявам, докато приготвям албума си. Понякога се стресирам и се притеснявам, че нещата не се случват толкова бързо колкото би ми се искало и така не мога да се насладя на процеса по подготовката му. Искам да се насладя на тези моменти, да ми е приятно. Също така, с турнетата, които планирам, ще бъде много натоварено и напрегнато, така че най-голямата ми надежда е да мога съзнателно да се потопя в момента и да усетя всяка минута от това преживяване. Много бих се радвала да срещна повече фенове. Аз не съм била на много турнета преди и бих се радвала да се запозная с феновете ми по света, тези, които наистина слушат музиката ми, защото те са основната причина да се занимавам с това. За в бъдеще искам да творя музика, която ми харесва и с която да си изкарвам прехраната. Този баланс не е лесен за нас музикантите. Бих искала да обикалям с повече турнета, да творя музика и ще се радвам ако публиката дойде на концертите ми и им харесат.

Специално за българските слушатели SKAAR сподели:

Моето желание, по-скоро вместо пожелание към слушателите е, че се надявам музиката ми да им хареса. Това си го пожелавам от сърце. Също така бих искала да науча повече за българската музикална сцена, защото не съм запозната с нея. Надявам се моята музика да допадне на публиката тук и бих искала да изнеса концерт в България, за да мога лично да се запозная със слушателите ми. Призовавам феновете си тук, които са ме слушали, да ми изпратят съобщение и да ми кажат какво мислят за песните ми.

Надявам се скоро да имам концерт в България!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45