Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гари Линекер се връща в ефир, възникват въпроси за постовете на директора на ВВС и председателя на борда

Гари Линекер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Известният британски спортен журналист и бивша футболна звезда Гари Линекер ще бъде възстановен като водещ на популярното телевизионно предаване "Мач на деня", след като в петък бе отстранен заради крrтиките му към антимиграционното законодателство на правителството, което предвижда лишаване от право на мигрантите да търсят убежище във Великобритания. 

Отстраняването на Гари Линекер предизвика пълен хаос в спортните радио и телевизионни предавания на Би Би Си през уикенда, защото водещи, анализатори, експерти и коментатори отказаха участие в знак на пълна солидарност с журналиста.

Днес генералният директор на медията Тим Дейви заяви, че е постигната "сделка" и Линекер се завръща на екрана, като веднага започва преразглеждане на насоките на корпорацията по въпросите за безпристрастността и как да се използват социалните медии, защото има "сиви зони", както се изрази самият Дейви, особено за хора като Гари, който е на свободна практика.

А ето как генералният директор обясни какво включва сделката от страна на Гари Линекер: "Това, с което се съгласи Гари след много дискусии е, че от сега до прераглеждането на правилата, той ще съблюдава сегашните разпоредби.

Гари Линекер, който бе сравнил езика на законодателството на правителството с този на нацистка Германия от миналия век и това доведе до обвинението в пристрастност, обаче се изкуши веднага след постигнатата сделка да напише в Туитър, че колкото и да са били трудни последните два дни за него изобщо не могат да се сравнява с преживяното от хора, бягащи от преследване или война, които търсят убежище далеч от дома си.

Сър Крейг Оливър, бивш директор на новините на Би Би Си, коментира, че сделката е "капитулация" от страна на корпорацията, което показва, че не може да се справи с кризи като тази. "Гари Линекер – Доверието в ББС 1:0", каза Оливър. Сега се повдигат въпроси дали Тим Дейви и председателят на борда на директорите Ричард Шарп трябва да останат на постовете си. Особено Шарп, който е спонсор на управляващите тори и се говори, че е бил упражнен политически натиск за отстраняването на Линекер.

А междувременно двама депутати от Консервативната партия заявиха, че няма да подкрепят законодателството, което бе критикувано от Линекер и което влиза на второ четене в Камарата на общините.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти искат изграждането на високоскоростни ЖП линии да стане държавен приоритет

Изграждането на високоскоростни железопътни линии да стане основен държавен приоритет, настояват експерти в сектора. Те изтъкват необходимостта от дългосрочна програма за развитие на този вид транспорт, съобразена с политиките на Европейския съюз. Липсата на средносрочни и дългосрочни програми за развитието на железопътния транспорт обричат..

публикувано на 16.05.24 в 22:45

Спецов: 2 млн. лв. са събрани за 2 дни заради поправката за платени данъци преди изповядване на сделка

Два милиона лева са постъпили за два дни в бюджета от събрани задължения при изповядване на сделки при нотариуси. Това съобщи изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов в родопското село Славейно.  Според новата поправка сделка се изповядва при нотариусите само при платени данъци: "Мога да кажа, че за 2 дни след..

публикувано на 16.05.24 в 22:39
 Изглед към наводнена улица след буря във Форино (Авелино), Южна Италия, архив.

Вълна от лошо време в Северна Италия

В северната част на Италия времето е лошо с обилни дъждове и градушки, а в планинските райони превалява сняг. Вълната от лошо време, която връхлетя Северна Италия не спира. В област Венето е обявен червен код.  На места там паднаха рекордни валежи от 230 литра на квадратен метър в рамките на 6 часа.  Гръмотевични бури се разразяват и..

публикувано на 16.05.24 в 22:22

КС се произнесе по казуса с концесията на петролния терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Президентът сезира Конституционния съд заради концесията на "Росенец" Решението е взето единодушно. В заседанието са участвали 10 съдии, се посочва в..

публикувано на 16.05.24 в 22:11

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив и отказва да се предаде.  Върховният касационен съд постанови днес най-тежката присъда - доживотен затвор - за Венцислав Караджов за това, че на 15 май 2015 година е застрелял родителите си.  Мъжът е решил да не излиза, това научи БНР от адвоката му Зоя Тошкова.  Тя е..

публикувано на 16.05.24 в 21:59

Референдум за ЕС и президентски избори в Молдова през октомври

Парламентът на Молдова реши на 20 октомври да се проведат едновременно президентски избори и референдум за присъединяването на страната към Европейския съюз. Решението беше взето с 56 гласа за от общо 101 възможни. Гласуването беше бойкотирано от 24-има депутати от опозицията - социалисти, комунисти и членове на партията "Шанс" на богаташа Илан Шор,..

публикувано на 16.05.24 в 21:57
Ген. Кристофър Каволи

Командващият силите на НАТО в Европа: Русия няма достатъчно военни за стратегически пробив край Харков

Русия няма достатъчно военни, за да осъществи стратегически пробив край Харков. Това каза командващият силите на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи след заседанието на началниците на отбраната на НАТО в Брюксел: "Руснаците не разполагат с необходимия брой, за да направят стратегически пробив, ние не вярваме, че това може да стане. Още нещо -..

публикувано на 16.05.24 в 21:42